Nie, tento článok nie je o sexuálnom násilí, ktoré niekto na mne páchal, ale nie je ani o kritike kampane. Kritikou síce je, ale začnime najprv príbehom, ktorý sa mi stal približne pred dvomi rokmi.

Mám taký nezdravý zvyk. Rád sa po noci prechádzam tichým mestom so zapálenou cigaretou. Presne taký bol aj jeden z ďalších večerov, kde ticho mesta prerušovalo len šomranie podnapitých ľudí a hrkot koliesok kufrov, jazdiacich po zámkovej dlažbe. Nachádzam sa v bočnej ulici, keď vtom za sebou začujem mužský hlas, ktorý sa pýta dievčaťa, či nechce pomôcť  kufrom. Ona slušne odmietne, a on zopakuje otázku, ona opäť slušne odmietne.

To už dievča zrýchli do kroku a predbieha ma. On ma predbehne tiež a chytí jej kufor. Po chvíli ako ho obaja tlačia, dievča ho rezignovane púšťa. Narovinu, neslušne som ho poslal do piče a kým som mu vysvetľoval, aký veľký chudák je, dievča sa zatiaľ niekam vyparilo. Túto príhodu som myslím nikomu nehovoril, proste považujem to za správnu a normálnu vec. Možno si niekto pomyslí, že áno máš odvahu lebo... Moja odpoveď je: nie nechodím do posilky, postavou nie som žiadny obor, neovládam bojové umenie, nenosím pri sebe zbraň. Triezvo som zvážil, že na záchranu dievčiny netreba privolať pomoc a zvládnem to aj sám a tak som ihneď zakročil.

O dva roky neskôr sa jedna Obluda rozhodne napísať status a potom článok. Vraj nad tým dokonca uvažoval dva dni, lebo ten chlipník je známy, ľudia si ho vážia, niektorí to dokonca aj tolerujú. Povedzme si rovno, bál sa, či dostane dosť páčikov na status, alebo ho niekto neobviní z klamstva. No kto si vie dať dve a dve dokopy a hlavne, keď Obluda pracuje v marketingu a mal by poznať svoju cieľovku, to, že sa jeho vyjadrenie stretne s nepochopením, bola asi taká šanca, ako že Mazurek príde na najbližší zraz strany s černochom a prizná sa, že je homosexuál.

No nič, z Obludy je hrdina dňa, On mal tú odvahu poukázať na niekoho známeho v slovenských vodách a dokonca to nebol žiadny špinavý politik, na ktorého sa ľahko hádže špina. Podľa mňa je ale Obluda zbalelec. Trochu odbočím a vrátim sa do Česka, kde pár dní dozadu náckovia zmlátili černocha v MHD a ľudia sa len prizerali, dokonca aj keď všetko skončilo. Samozrejme, cestujúci v MHD boli prvom skritizovaní za svoju nečinnosť.

Boli skritizovaní, aj keď proti nim stála tlupa agresívnych primitívov, ktorým išlo len o násilie. Obluda bola v bezpečí teplého banketu a na schodoch proti nemu stál len starý dedo. Len sám dedo vie, koľko chlípnych vtípkov v ten večer ešte povedal a koľko ich povedal na druhý deň. A ktovie možno, keby má Obluda chuť zasiahnuť a nerozmýšľa, aký status z toho bude, možno by si dal ten večer pokoj. Samozrejme to, že na to verejne poukázal, je správne, ale nerobí to z neho hrdinu a nemení to nič na tom, že v ten večer tá žena na schodoch stretla úchyla a zbabelca. A ľudia, ktorí vynášajú niekoho za ten status do neba a nepozastavia sa nad tým, že nič neurobil, prosím, vážne sa nad sebou zamyslite.

Takže, áno, istým spôsobom som aj ja #metoo. Viem, že sa násilie a obťažovanie deje a nebudem ho tolerovať. Vždy keď budem môcť zasiahnuť, v sekunde zasiahnem. Ak to nebude v mojich silách a skôr tej žene potom ešte poškodím, privolám pomoc. A tak by mal konať každý muž, ale aj žena. A potom si o tom napíšte tých statusov aj 20.