Nedávno tu bol uverejnený hejt na Bratislavu. Obsahoval už tradične výhrady na špinu, bezdomovcov, drahé a nekvalitné služby, na nedostatok zaujímavostí, ktoré sa dajú ukázať cudzincom a podobné povrchné záležitosti, ktoré sa v určitom zmysle dajú našiť na každé druhé hlavné mesto. V Bratislave sa toho dá nájsť toľko, čo sa tu dá pochváliť, ale nikto nejde do hĺbky, nikto si nedá naozaj záležať. A vtedy mi to docvaklo. Východniari v Bratislave sú ako Číňania - mimo svoje domoviny vytvárajú uzavreté skupiny, držia spolu a pomáhajú si navzájom. Čo je na jednej strane super, ale na strane druhej to trochu obmedzuje rozhľad. Počas štúdia sa pohybujú na trase intrák – škola – intrák, po doštudovaní sa intrák vymení za dvojizbový podnájom a škola za prácu, ale rozsah pohybu po meste ostáva rovnaký. Nemajú nikoho, kto by im ukázal to zaujímavé na živote v Bratislave, to neuchopiteľné v atmosfére, to, čo z nás robí najlepšie hlavné mesto na Slovensku. Nikoho, kto by ich zobral za tú pomyselnú oponu hlavnej stanice a nákupných centier a dovolil im spoznať ozajstnú Bratislavu.


Preto som naplánoval deň plný toho najlepšieho, čo Bratislava ponúka. Pri dodržaní itinerára budete mať možnosť zažiť to naj a zoznámiť sa s tými najzaujímavejšími ľuďmi, akí sa tu nachádzajú. Na koho je to naraz veľa, môže si to rozložiť na viac dní, ale ideálne to vychádza na deň. Na jeden deň v živote cool Bratislavčana. (Tento návod sa nevzťahuje na ľudí, čo majú deti/sú po 30tke/oboje. Tí už nikdy nebudú cool a nemali by sa o to ani snažiť. A ani na ženy, lebo o tých viem hovno.)


Dôležité je, aby ste nezabudli celý deň všetko fotiť a pridávať na sociálne siete, aby sa aj vaši priatelia, známi, rodina, spolužiaci zo ZŠ Rovníková a tá pekná baba z vedľajšieho oddelenia (tá, ktorá sa s vami omylom bozkávala na vianočnom večierku, potom si vás zo slušnosti pridala do priateľov a odvtedy máte folder s jej fotkami z dovolenky) dozvedeli, že žijete high life a idete si ballin. Fotíme na Instagram a simultánne uploadujeme na Facebook, aby naozaj nikomu nič neuniklo. S filtrami opatrne, je to dvojsečná zbraň, ak máme estetické cítenie ako Martin Kittner, dávame zásadne #nofilter. A hlavne, žiadne koláže! Ako povedal už Michelangelo – Duša človeka sa skrýva v jeho tvorbe. Ak chcete niekoho naozaj spoznať, naučte ho robiť koláže z fotiek a pridávať na ne efekty. Aby sme maximalizovali dosah našich príspevkov, na každú fotku - bez ohľadu na obsah - naplácame #tagsforlikes #tbt #like4like #follow4follow #followme #picoftheday #bestoftheday #iphoneonly #iphone5 #cute #girl #bestiality #smile #lips #hair #eyes #happy #selfie #fun #love #bratislava #slovakia. Čím viac hashtagov, tým viac adidas.


Príprava spočíva v tom, že si vezmete na celý jeden piatok dovolenku. Tým sa vyhnete kolegom, ktorí by nebodaj chceli ísť s vami a celé to skazili. Potrebujete sa zbaviť vplyvu domovskej sociálnej skupiny, opustiť svorku, vyletieť z hniezda. Ďalej sa pokúste na celý jeden deň vyhnúť používaniu slova Blava a od neho odvodených nezmyslov ako Blavák, blavácky a podobne. Ak toto zvládnete, môžeme sa pohnúť. Ak nie, dajte si 20 rán bičom a dovolenku presuňte na nasledujúci týždeň. Ok? Ok. Dajte si na seba svoje najlepšie veci (klasický cp look á la vysokohorský šerpa si necháme na vlak domov), na raňajky si doprajte ovsené vločky s jogurtom a cudzokrajným ovocím ako mangou, avokádou alebo džastin timbrlejou (#raw #food #foodporn #diet #healthy #bio #organic #yummy), zakývajte všetkým ôsmim spolubývajúcim a vyrážame.


Najlepší deň vášho života začneme ranným tréningom, pretože v Bratislave teraz najviac letí zdravý životný štýl a nešportujú len feťáci a stroskotanci. Behať nepôjdeme, pretože iba idioti behajú dobrovoľne, keď ich nikto nenaháňa. Vynecháme aj záležitosti ako kickbox, muay thai, wing tsun, mao ce tung a podobne, pretože od toho by vám zas mohli zbytočne narásť krídla a huba a na to, aby sa deň predčasne skončil v nemocnici, vám v prípade konfliktu postačí váš prízvuk. Posilku obídeme tiež, keďže na adaptáciu v tomto paralelnom vesmíre potrebujete aspoň mesiac. Ostáva nám čo? No ostáva nám crossfit. Podľa jednej z teórií prišiel ako prvý s crossfitom Ježiš, podľa mňa však vymyslel túto posvätnú kravu modernej doby nejaký osobný tréner Vašo Bevelagua (to je ten, čo má celé papiere aj vlasy mokré a bude vyzerať ako kokot do piči). Inak si neviem vysvetliť, kto prišiel s nápadom navliekať chlapov do legín a sledovať, ako sa im v nich potia vajcia. Na crossfit netreba nič, len vlastnú váhu, čo z neho robí asi prvý „šport“ kde je výhodou byť z formy, pretože čím ste väčšie prasa, tým viac materiálu máte k dispozícii. #fit #gym #gohardorgohome #training #getfitordietrying #makeitcount #biceps #triceps #štyriceps


Po kvalitnom tréningu si doprajeme obed. Na výber prichádzajú vývarovne Fúz, Mondieu, Shtoor, bistro St. Germain či U Kubistu. Obed nebude chutný, ani výživný, ale bude štýlový. Obmedzíme sa totižto na špeciality francúzskej kuchyne ako quiche, foie gras, faux pas či ampoules de mémé. Zabudnite na pivo či kofolu, zapíjame zásadne kvakovo – bazovo – biouhorkovou limonádou s mätou alebo lokálnym jablčným sajdrom (kredit pre Praktický slovníček bratislavského hipstera, odporúčam). Ak ste predsa len slabý kus a nechutí vám, vyhoďte to do koša a choďte na kebab, ale nezabudnite to samozrejme najprv odfotiť. # ako pri raňajkách.


Škoda, že už nie je leto, to by sa šlo po obede určíte na wakelake. Teraz vybehneme do nákupného raja Eurovea na kávu. Výhodou je, ak neviete rozoznať kávu z automatu na chodbe v práci od tej, čo sa vyrába z hovien nejakého cudzokrajného potkana. Čas využijeme na vylepšovanie imidžu na internete, pretože „kto nie je online, toho offline už nezachráni. 1 Like = 1 Agree. 1 Ignore = 1 dead African kid.“ - Mark Suckerberg. Sarkastický politický komentár sem, fundovaný názor čitateľa jedného článku na wikipédii tam. Slobodný vysielač, berieme si späť svoju krajinu, obrodenie slovenského národa, GINN, Anonymous SK/CZ, juvenilná justícia, KONY 2012, treba byť HNEĎ NA SKLE. Apdejtnite svoju stránku Zbytočne drahý foťák photography, zdieľajte nového Hardwella na svojej DJ Windows media player fanpage. Ak ste ešte aj osobný tréner, čo by ste boli bývali plytvali vzduch, keby ste neboli, ponúknite zdarma nejaké špecializované cvičebné plány, najlepšie rovnaké pre všetkých.


Deň sa nám prehupol k podvečeru, ideme na kultúru. Konkrétne do Slovnaft Orange Samsung Ondrej Nepela arény, na KHL. Na hokej teraz chodia tri hlavné skupiny ľudí.


1. Ľudia, čo chodili na hokej aj predtým.

 

2. Ľudia, čo predtým nikdy na hokeji neboli, ale teraz chodia, lebo je to v móde. Dopredu nevedia, koľko to má polčasov a myslia si, že modrá a červená čiara sú tam preto, aby s bielym ľadom vytvárali slovenskú trikolóru. Výsledok ich ani nezaujíma, len to, aby sa vedelo, že tam boli (#slovan #bratislava #khl #icehockey #sport #ice #puck #stick #net #hardcorefan),

 

3. Ľudia, čo sa dotrepú odniekadiaľ z Trenčína, len aby dúfali, že Slovan prehrá a utvrdili sa v názore, že je slabučký a slovenská hokejová MarssuperextraCorgoňmegaturboProvidentliga3000 ich odchodom vôbec neutrpela.


Pomaly sa to tam blíži štandardu NHL, kam chodia ľudia na párky, pivo a bitky, ale u nás ich ani poriadne sa pobiť nenechajú. Hokej je už viac spoločenská udalosť než športový zážitok, takže ak sa vyvarujete mentálnych zakopnutí, čo vás naučili na domácich štadiónoch ako „ŠK Slovan, skurvená Bratislava“, „rozkopal som slovanistu“ a „ľudia si zaslúžia istoty“, určite sa skamarátite.


Po hokeji ideme na pivo a kapitána se škoricú a sajdrom do KC Dunaj. Pred vchodom sa treba vyhnúť fúzatým hipsterkám na hnusných bicykloch (you dont wanna be THAT kind of cool). Ak máte obavy, že tam nezapadnete, nebojte sa. Nezapadnete. Preto treba piť viac, potom si pokecáte s hocikým, aj s typickými miestnymi excentrikmi, ako preliečeným pikerom Milošom, ktorý sa v súčasnosti venuje freestyle rapu. Nevadí ani, keď ste vďačný poslucháč rádia Viva, ktorého hudobný záber je široký ako 14-ročná Japonka. Pijeme ešte viac a zabavíme sa aj v klube, kde sa dá natrafiť na hocičo od swingu, cez dub a dnb až po balkánske beaty. Keď som tam šiel síce naposledy s plánom zabaviť sa, dvaja chlapci si tam celý večer maľovali na pódiu na plátno, všetci sa na nich pozerali a atmosféra bola taká hustá, že by sa dala krájať, drviť a baliť späť do jonatánov. #street #art #banksy #kcdunaj #hip #420 #blazeit


Keď ste už tak na šrot, že si v KC fotíte výhľad z terasy, je čas vyraziť za ukončením večera. Clubbing v Bratislave je na tak vysokej úrovni, že sem kvôli nemu chodia chlapci až z Albánska. Na výber je opäť viacero možností, domy kultúry Trafo, Masquerade, Priatelia, Antinori, 1000 a 1 noc, Channels... Channels nie. Tam sa chodí, až keď stretávate smetiarov v uliciach. Vy sa tvárite, že tam vôbec nechcete byť a že vás to tam otravuje. Vaša peňaženka sa tvári podľa toho, čo si od tohto večera sľubujete. Ak čerešničku na torte, choďte siedmy raz za deň do bankomatu a dorazte ju na bare. Potom si spomeňte, koľko vás čaká na byte ľudí a choďte do bankomatu znova. Ak si nesľubujete nič, obzerajte si, čo Bratislava ponúka pod sukňou a počas toho sa dorazte na bare vy. Za súvislého bľabotania o tom, ako všetkých tých Blavákov prepijete, prebijete a preštíte. Už je to jedno. #nightout #drinks #hangover #yolo #nightlife


Deň sa skončil, je nasledujúce ráno, vy pozeráte do peňaženky. Zistili ste, že ste minuli celomesačný rozpočet. Plačete. Už viete, že po zvyšok mesiaca na vás čakajú horalky a instantné polievky. Späť v rodnom hniezde zasvätene nadávate, ako je v Bratislave draho, zle, a nuda. Well, pimpin ain’t easy.