Blíži sa víkend a ja vám preto prinášam 15 rád, ktoré sa mi podarilo zozbierať za ten krátky, ale zato veľmi intenzívny život alkoholika. V prvom rade si treba uvedomiť, čo spôsobuje nevoľnosť a bolesti hlavy na druhý deň.

 

Tieto poopičné ťažké stavy nám spôsobuje dehydratácia organizmu, strata vitamínov A, B (predovšetkým B6) a C a nahromadenie acetaldehydu (známy aj ako etanál) v organizme. Acetaldehyd vzniká oxidáciou etanolu C2H5OH + O → CH3CHO + H2O a je 10 až 30 krát toxickejší ako etanol. Acetaldehyd sa neskôr premieňa na kyselinu octovú a spôsobuje známe prekyslenie žalúdka a vracanie na druhý deň.

 

Poďme sa teda pozrieť na to, ako predísť neželaným stavom a zmierniť následky nadmernej konzumácie alkoholu.

 

  1. Premastiť žalúdok. Pred chlastaním zjedzte poriadny drevorubačský kus slaniny, chlieb s masťou a cibuľou, niektorí dokonca odporúčajú vypiť lyžicu oleja. Zvládnete takto vypiť o polovicu viac ako bežne, keďže alkohol sa vám do krvi vstrebáva pomalšie.
  2. Pite kvalitný alkohol. Ak už nemáte 16 rokov, rôzne vodky z hypermarketov Vám určite neurobia najlepšie. Oveľa horšie na váš organizmus ako etylakohol (etanol) pôsobia ďalšie alkoholy ako amylalkohol, butylalkohol, metylalkohol, propylalkohol a izopropylalkohol, ktorých obsah je v lacných chlastoch oveľa vyšší.

  3. Radšej biely chlast ako farebný. Vodku a kvalitné domáce pálenky strávi vaše telo ľahšie ako whisky, rum a brandy.

  4. Vyhýbať sa cukru. Ak plánujete vypiť viac než 2 drinky, určite sa vyhýbajte rôznym miešaným nápojom.

  5. Banány. Banány ako bohatý zdroj vitamínov B a prírodného cukru fruktózy sú ľahko stráviteľnou potravou. Ideálne je zjesť banány pred pitím, pred spaním a aj ráno po zobudení. Banánov nikdy nie je dosť!

  6. Celaskon. Finta od mojich kysuckých kamarátov. Za každým poldeci hodia do seba jednu tabletku Celaskonu. Na druhý deň si poďakujete! Len v bare a krčme na vás budú ľudia pozerať asi trošku zvláštne.

  7. Miesto posledného piva Kofola. Odolajte ponuke kapurkového piva a dajte si miesto posledného piva jednu Kofolu. Na druhý deň Vám telo bude vďačné. Niektorí odporúčajú vypiť pred spaním liter minerálky, z vlastných skúseností viem, že Kofola pôsobí lepšie.

  8. Hydrodol. Zázračná tabletka. V lekárni sa tento zázrak dá kúpiť za cca €2.50, balenie obsahuje 4 tabletky. Výrobca odporúča prehltnúť všetky 4 tablety pred spaním, ale už aj jedna urobí zázrak (to vtedy, keď máte len jedno balenie a chcete sa podeliť aj s kamarátmi). Funguje na jednoduchom princípe, že zadržiava vodu v tele a predchádza tak dehydratácii organizmu. Navyše obsahuje aj potrebné vitamíny a minerály, ktoré ste si svojou nezodpovednosťou vyplavili z tela.

  9. Horúca sprcha. Sprcha musí byť na hranici znesiteľnosti. Aj keď vás bolí hlava a najradšej by ste si priložili vrecko s ľadom na hlavu, horúca sprcha pomôže viac. Tým, že roztiahne cievy aj v iných častiach organizmu, pomôže odtiecť prebytočnej krvi z navretých žíl v hlave a už nebudete mať pocit, že ste sa pre tento svet narodili s príliš vyvinutým mozgom do tak malej hlavy.

  10. Pohyb. Aj keď je to ťažké, treba sa čo najskôr prejsť po čerstvom vzduchu. Ak ste niekde pri vode, pomôže zaplávať si v studenej vode. Rozhýbete krv, zrýchlite metabolizmus a napomôžete odbúravaniu alkoholu.

  11. Káva a Ibalgin. Zlatá kombinácia. Extra silnú kávu oslaďte radšej medom alebo hroznovým cukrom (fruktóza) ako klasickým cukrom (sacharóza). Fruktóza je ľahšie stráviteľná pre náš organizmus a je aj najpohotovejším zdrojom energie.

  12. Izotonické nápoje. Aj keď sú určené v prvom rade pre športovcov, priemerný alkoholik má telo dehydrované viac ako ktorýkoľvek vrcholový športovec. Okrem hydratácie organizmu pomáhajú aj doplniť energiu a chýbajúce minerály a vitamíny.

  13. Raňajky bohaté na proteíny. Oplatí sa nastaviť si budík o čosi skôr a zjesť poriadne raňajky skôr, než vám začne byť zle. Ideálne sú vajíčka na rôzne spôsoby – praženica, volské oko, hemendex a pod.

  14. Pivo na ráno. Moje obľúbené vlastné zdôvodnenie ťažkých stavov pohľadom matematika. Keď si urobíte graf závislosti obsahu alkoholu v krvi od času, tak bolestivý je práve náraz o X-ovú os. To je vtedy, keď prudko vytriezviete. Starí alkoholici a piloti lietadiel vedia, že pristávať treba nie strmhlavým pádom, ale hlavne čo najhladšie. Ak si to môžete dovoliť, skúste si ráno dať jedno až dve pivká. Doplníte tým stratené tekutiny, vitamíny skupiny B a nakoľko alkohol je zásaditý, pomáha neutralizovať prekyslený žalúdok. Pivko ráno vám pomôže zvrátiť prudký pád na X-ovú os, mierne vzlietnuť a potom elegantne pristáť. Táto technika sa nazýva aj „prepiť sa do triezva“.

  15. Nepiť! Najúčinnejšia, ale pritom najťažšie dodržateľná rada.