AKB48 je japonská tínedžerská popová skupina, ktorá drží Guinnessov rekord za „najväčší počet členov popovej kapely“. Všetci členovia sú vlastne členky a delia sa na štyri skupiny. Prvé tri majú 16 a štvrtá má 10 členiek – dohromady má teda AKB48 k 7. júnu 2011 58 aktívnych členiek.

AKB48 vystupuje raz denne počas pracovných dní a viackrát denne počas víkendov vo vlastnom divadle v tokijskej štvrti AKihabara (podľa toho názov AKB).

Skupina vznikla v roku 2005 ako produkt producenta Yasushiho Akimota. Na konkurz sa prihlásilo 7924 dievčat, z ktorých 45 postúpilo do druhého kola. Do skupiny nakoniec vybrali 24 dievčat.

Svoj prvý singel Sakura no Hanabiratači vydala kapela v roku 2006 a predala z neho cez 22 000 kusov, čo je na nezávislý nový projekt (aj na Japonsko) veľmi slušné číslo.

Odvtedy vydala kapela 12 singlov, 4 albumy, dve fotoknihy, účinkovala v mnohých (aj vlastných) televíznych show a pravidelne sa umiestňuje na čele japonských hudobných rebríčkov. Ale dosť bolo kecov – prejdime k hudbe – užite si to najlepšie, čo japonský teenage pop ponúka – prichádza AKB48 s hitom ヘビーローテーション!!! 

foto: https://gunpla-inochi.com