Si mladý ambiciózny človek, čo si myslí, že keď prežil psychopatického učiteľa telesnej výchovy, despotickú slovenčinárku a mentálne narušeného matematikára, má to v živote vyhraté a podal si prihlášku na vysokú školu.

 

Sedíš celý deň pred počítačom, lebo pracovať sa ti ešte nechce a študovať už nie, ale podal si si prihlášku na svätú Alžbetu, lebo na matfyz ani na elektrotechnickú nemáš, ale do Microsoftu nezoberú upratovača bez titulu bakalár. Si na výške a trháš si vlasy, že to sa na to celé vybodneš, odsťahuješ sa z tejto poondiatej krajiny do Las Vegas a budeš celý deň za prachy robiť spoločnosť nudiacim sa manželkám milionárov. Pretože to by jeden neveril, aké sprostosti vie akademicky vzdelaný človek, 40 rokov zahrabaný v papieroch, vo svojej alma mater vymyslieť. A to len preto, aby vykázal činnosť, že tých 30 študentov, čo má, musí skúšať štyri mesiace. A ten, čo to urobí ako prvý, bol na skúške len štyrikrát.

 

Ak ste sa spoznali, tento článok je pre vás. Ak ste to zažili už dávnejšie, zaspomínajte si.

 

Na úvod si povedzme, čo je to tá vysoká škola. Je to pracovisko. Je to zamestnanie pre tých, ktorí tam pracujú. Čo je ich prácou, nebudeme rozvádzať, lebo by sme dostali trestné oznámenie za hanenie dobrého mena od človeka, ktorý má viac písmen v tituloch pred a za menom, než v celom svojom mene. Z tohto hneď aj vyplýva, aká je hierarchia na vysokej škole – najvyššie je ten, čo má najviac titulov a džube do tých, čo majú menej. A koľko titulov má študent? V lepšom prípade jeden, ak už má urobeného bakalára (6 semestrov za 5 rokov). Študenti vôbec nie sú na najnižšej priečke v hierarchii. Na najnižšej sú doktorandi. Študenti sú ako materiál, s ktorým sa pracuje, opracúva sa a odpad sa zahodí.


Ak sa vám zdá, že doktorand je najviac jebnutý najprísnejší, máte pravdu. Veď zákon padajúceho hovna odovzdávania tlaku na nižšiu priečku funguje aj na vysokej škole. A netreba sa čudovať, že je to mladý zákerák, lebo len plní pracovnú úlohu. Možno trošku príliš húževnato a s vazelínou na hlave. Ale o pár rokov z neho vyrastie titulovaný riťolezec teoretik, ktorý ako lietajúci profesor učí na piatich vysokých školách, sedí v šiestich správnych a ôsmich dozorných radách a v zastupiteľstve obce, mesta, kraja a v náhodnej zrade. Pritom má osemnásť firiem a publikačnú činnosť zásadne kopírovanú z prác svojich podriadených. Pravdaže sa ho každý bojí, lebo je zákerák nielen na študentov, ale aj na svojich kolegov. Keby nebol, tak by nevyhral ten neľútostný boj o kreslo vedúceho katedry, dekana, rektora... On je na svojom pracovisku bohom – síce sa tvári ako ukrižovaný Ježiš, ale správa sa ako nahnevaný Zeus. Síce som to celé písal v mužskom rode, ale niekedy sú to ženy harpye, staré frustrované babizne, ktorým život prebehol pred očami a teraz keď vidia mládež, snažia sa jej znepríjemňovať život.


Teraz už možno máte predstavu, kam ste sa, milí študenti, dostali. Vysoká škola nie je žiaden posvätný chrám vzdelania. Je to tvrdý biznis a vy ste sa do toho biznisu prihlásili dobrovoľne ako obetní baránkovia s ilúziami. Síce vás polovica ilúzií opustila hneď, ako ste vstúpili do izby na internáte a sadli si na posteľ, ktorá sa pod vami prepadla (true story). Ale potom dôjdu spolubývajúci, dovlečie sa počítač, pripojí sa do siete a môžete celý deň hrať WoW a sťahovať porno v HD kvalite ako doma. Len s tým rozdielom, že vás nikto nebuzeruje, keď máte na sebe už týždeň tie isté ponožky, gate, tričko, dva týždne sa nesprchujete a neupratujete celý semester. Domov sa chodíte sem-tam len vyspať, lebo štúdium je náročné a ešte náročnejšie sú akcie.


Na Vianoce prídete domov oddýchnuť si. Skoro máte abstinenčné príznaky z toho, že sa na Vianoce málo pije, ale našťastie je tu Silvester, ktorý niekedy trvá až do tretieho januára. Ak sa vám podarí zobudiť sa už druhého, rýchlo sa prihlásite do zázračného systému školy a odhlásite sa zo skúšky, ktorá má byť na druhý deň. Ak sa to nepodarí, s opicou sa idete ukázať do školy, aby ste prežili svoju prvú vysokoškolskú skúšku. Veď aj maturitou sa strašilo a každý potom bol úspešný a ani sa nebolo treba veľmi učiť.


Spád skúšky je rýchly, až závratný. Neviete sa rozhodnúť, že či tie závrate máte z opice, čo vláčite so sebou, alebo z otázok, ktoré vidíte prvýkrát. Už v znení otázok je toľko cudzích slov, že by ani slex nepomohol s pochopením ich významu, a nieto ešte s odpoveďami. Cestou zo skúšky sa spolu s babrákmi s podobným osudom zastavíte v šenku spláchnuť žiaľ a nakŕmiť opicu.


Čo urobiť, aby ste nemuseli prežívať daný katastrofický scenár? Chce to pevnú vôľu, vážení súdruhovia milí študenti, a systematické kroky zosúladené s ostatnými, ktorí zdieľajú podobný osud ako vy. Ak len nie ste študent medicíny a farmácie, máme pre vás dobré rady. Ak ste náhodou medik alebo budúci alchymista lekárnik, tak sa radšej učte. Lebo ak si predstavím, že ma bude liečiť protekčné dieťa, ktoré sa dostalo na medicínu tak, že aj otecko je lekár a chce svojmu polodementnému synáčikovi zabezpečiť dobrú prácu, tak radšej idem k šarlatánovi.


Takže dobré rady nad zlato:


- Dostaňte sa do povedomia skúšajúceho. Pravdaže nie blbými otázkami. Stačí nenápadne sedieť v prvom rade a tváriť sa inteligentne. Viem, že je to ťažké po opici, ale pre svoju budúcnosť už toľko môžete obetovať.


- Doktorand je síce zákerná sviňa, ale zato mladá sviňa. Ako každý mladý má svoje potreby. A keďže plat doktoranda je nízky, je malá šanca, že ho budú obletovať zlatokopky. Ale ak platí to, čo je napísané vyššie, tak z neho bude mocný vládca zeme (alebo minimálne katedry). Takže nezostáva nič iné, len aby sa jedna slečna obetovala pre dobro všetkých. Týmto môže zabezpečiť napríklad miernejšie hodnotenie pre všetkých svojich spolužiakov na skúškach, ale aj zákulisné informácie (napríklad testy). Ak sa podarí doktoranda nahovoriť na spoločné ožieračky, máte naňho aj kompromitujúci materiál.


- Trošku horšie to je, ak by náhodou bol doktorand teplý. Vtedy naozaj treba dakoho obetovať. Alebo možno ani nie. Keď je vás 25 chalanov, tak štatisticky to vychádza, že jeden z vás je štvorpercentný.


- Ak je skúšajúci náhodou starý tyran alebo stará frustrovaná ježibaba, môžete skúsiť pravidlá vyššie spomínané. Veď čím skôr sa naučíte, ako to chodí v živote, tým lepšie pre vás.


- Zožeňte si otázky z minulých rokov, termínov atď. Aj skúšajúci je len človek a je v práci, čiže nebude robiť zbytočnú robotu s vyrábaním tísícok otázok. Pravdaže, ak nie je zlomyseľný a neurobí všetko pre to, aby mohol podkúriť študentom. V takomto prípade môžete prečítať aj päť tisícstranových kníh, prepočítať všetky príklady, čo dával na skúške za posledných 20 rokov, a aj tak sa budete na skúške cítiť ako vaši starší kamaráti na úrade práce – dôverne to tam poznáte, nechodíte tam dobrovoľné, cítite, že vás nemajú radi, ale keby ste neprišli, bol by problém.


- Ak ani toto nepomáha, skúste sa aspoň tváriť, že ste sa učili, že ste sebavedomí a skúška je vyvrcholením vašich túžob vzdelávať sa. Takže na skúšku nechoďte v teplákoch, kvetinkových kraťasoch a tričku, ktoré odhaľuje vaše opálené vyšportované telo. Najvhodnejšie oblečenie je oblek s kravatou aj v 40-stupňovej horúčave a pre dámy decentný kostýmček. Naozaj decentný, lebo inak hrozí riziko, že sa skúšajúcemu príliš zapáčite a bude vás chcieť vidieť ešte párkrát.


- Ak už naozaj nič nezaberie, nezostáva nič iné, len sa učiť, drviť sa a memorovať. A žiadne nadávanie a vyplakávanie, že nie ste na herectve. Dnešná mládež je taká zhýčkaná, že bez svojich závislostí nevydrží ani deň. Pre úspech sa musíte obetovať – úplná abstinencia a odtrhnutie od sociálnych kontaktov a sietí. Na začiatku sa budú ozývať receptory, ktoré žiadajú svoju dávku alkoholu, sexu, počítačových hier, seriálov a sociálnych kontaktov, ale potom si zvyknete. Ak nie, tak vás víta McDonalds. Len budete mať veľkú konkurenciu z radov absolventov humanitných vied.

 

Epilóg


Dnešné firmy sa sťažujú, že absolventi nie sú pripravení na svoje povolanie. A majú pravdu. Veď na ktorej škole sa učí, ako dávať a prijímať úplatky, ako si zabezpečiť vlastnou hlavou prostriedky EÚ, ako obísť zákony a ako má lekár vypýtať všimné? To ich naučí len prax, resp. v niektorých profesiách atestácia alebo koncipientska činnosť.