Varovanie: článok môže obsahovať autobiografické prvky

 

Prišlo to celkom nečakane, ale jedného dňa si zistil, že masturbácia je oveľa lepší spôsob trávenia času, ako hranie sa s Legom. Tým sa pred tebou otvorili dvere dospelosti a začal si sa venovať dospelým veciam. Myslím tým pitie rumu na brannom cvičení, ktoré si zabrzdil jedným jointom. Konečne zistíš, čo znamenali všetky tie narážky "to pochopíš, keď budeš starší."

 

Minimálne osem rokov si počúval o tom, aká je dôležitá skúška dospelosti a nakoniec bola celá tá maturita fraška. Výsledok ťa mal sprevádzať celým tvojím životom, ale jediné miesto, kde ťa naozaj sprevádzal, bola krčma, kde si sedel s kamarátmi na pive. Bola to prvá lekcia dospelosti? Neber tak vážne to, čo ti všetci ostatní tvrdia.

 

Od pätnástich si chodieval do krčmy. Najprv si si vyberal krčmy, kde od teba nechceli doklady a potom si mohol ísť, kam si chcel. Hlavne aby  tam boli mladí ľudia ako ty, nie tí starí fotri, čo očumovali tvoje spolužiačky. Ani si sa nenazdal a začali ti vadiť tie pätnásťročné deti v krčmách a rozmýšľal si, či si bol aj ty také hovädo, keď si bol mladý. Pozoroval si, ako vznikajú prvé páriky a vyzerá to na lásku na celý život, aby si videl, ako sa o pár rokov všetci rozídu. Ak omylom neotehotneli, tak sa rozišli. Je toto tá múdrosť, ktorá prichádza s vekom? Že vzťahy z mladosti nevydržia? Na to stačí obyčajná pozorovacia schopnosť.

 

Varovali ťa, že na výške to bude omnoho ťažšie ako na strednej a budeš musieť naozaj makať. Omnoho ťažšie to bolo najmä pre pečeň, ale možno si si vybral iba príliš ľahkú školu. Za tých päť rokov si sa nenormálne zdokonalil v degustácií borovičky a fungovaní na spánkový deficit. A tak ako pri maturite, aj okolo štátnic bolo viac strašenia zo všetkých strán a nakoniec si to dal úplne v pohode a nikto sa ťa nikdy nespýtal, či bola tvoja diplomovka prínosom pre vedeckú obec a z čoho si mal vlastne tie štátnice. Je toto tá múdrosť? Že nič nie je také ťažké, ako ostatní hovoria? Hovoril si, ako sa ti nechce končiť, že by si ešte ďalej študoval, aj keď si dobre vedel, že toho bolo dosť a si rád, že je to za tebou.

 

Trvalo to dlho, ale konečne si pochopil, že zbaliť babu je vlastne jednoduché a že jediné, čo naozaj musíš mať, je sebavedomie. A niekedy ani to. Prešiel si si pár rokov prvým vzťahom, v ktorom by si dnes nevydržal ani tri dni. Prešiel si si vzťahom, ktorý netrval ani tri dni. Spoznal si päť osudových žien, kvôli ktorých odmietnutiam si sa opúšťal a vypisoval si im tak zlé kaleráby, že by z nich ani Vašo Patejdl pesničku nezložil. Je tu múdrosť, ktorú si získal vekom? Skôr to bude o skúsenostiach a tie si mohol nabrať kľudne aj za rok, ak by si bol šikovný.

 

Tak už máš robotu a zrazu sa stane, že obmedzíš chlastanie iba na dva dni v týždni, lebo zrazu potrebuješ spánok. A potom sa stane, že pre istotu ideš von autom, aby ťa nemohli kamaráti zlomiť na alkohol. A na ôsmy pokus sa im konečne nepodarí presvedčiť ťa, aby si nechal auto v meste a šiel domov taxíkom. A tak ideš na akciu tvojej bývalej školy triezvy a zrazu zistíš, že ťa zdravia ľudia, ktorých ani nepoznáš a nevieš, o čom sa s nimi máš rozprávať. A potom si uvedomíš, že ti stačí chodiť von cez víkendy. Posledný krát celkom vážne rozmýšľaš, či Trainspotting nemal niečo do seba a nebolo by lepšie dať sa na heroín, ale rozhodneš sa, že drogy nebudú tvojím životným štýlom. Si teda múdrejší? Nie, iba starší.

 

A starnutie pokračuje. Borovička ti prestane chutiť, lebo keď nepiješ päťkrát do týždňa, tak si môžeš dovoliť niečo lepšie. Školské akcie si vymenil za firemné chlastačky, lebo hlavný cieľ je rovnaký - opi sa, vynadaj tým, ktorých neznášaš, strápni sa pred tou peknou babou, vypočuj si výsmech za to, že si sa nakoniec ulakomil na tú s veľkou riťou. Pozeráš sa na futbalových trénerov, ktorých si pamätáš ešte ako hráčov. Pozeráš Miss Universe a všetky baby sú také mladé. Ideš na stretávku zo strednej a rozmýšľaš, ako si mohol niekedy chodiť s tou tučnou zostarnutou tetou. Nezapneš gate, na ktoré si nedávno potreboval opasok a uvedomíš si, že si tučné prasa. Začneš chodiť na bike a už nielen preto, že ťa to tak baví, ale najmä preto, aby si športoval. Dáš sa na behanie a ideš do posilky, aj keď si sa zaprisahal, že tam v živote nepôjdeš. A stačia iba štyri roky a tá posilka ťa začne aj baviť. Znova si vieš obliecť tie isté nohavice, čo pred piatimi rokmi, ale ješ o polovicu menej. Tvoj teplý kaderník sa ťa spýta, či tie kútiky zakryjeme dlhšími vláskami po bokoch a ty sa rozhodneš ostrihať do hola. Kde kurva je nejaká múdrosť, ktorú ti ten zasraný vek priniesol?

 

Einstein prišiel s teóriou relativity keď mal dvadsaťšesť, Gates mal prvý milión v osemnástich a Alexander Veľký dobyl celý známy svet skôr, než si ty skončil výšku. Čo máš nového ty? Tvoj fejsbuk nie je zaplnený fotkami opitých kamarátov, ale fotkami malých detí. Nevadí ti ísť na rande so slobodnou mamičkou. Prestal si jesť klobásu. Začal si sa starať o svoje zdravie. Na rande s dvadsaťdva ročnou babou si nevedel nájsť žiadnu spoločnú tému na rozhovor. Prečítal si si článok, kde bolo varovanie, že ho starí ľudia (nad tridsať) nepochopia (čau Hrušo). Na Pohode si posledný deň povieš, že vlastne nemusíš piť a že bude jednoduchšie ísť domov po polnočnom koncerte, aspoň sa vyspíš v posteli. Rozhodneš sa, že ďalší rok si nájdeš penzión, ale ďalší rok tam už nejdeš, lebo väčšinu kapiel aj tak nepoznáš. V rádiu, ktoré si počúval dlhé roky, hrajú také sračky, že ho radšej preladíš na rockovú klasiku. A hneď ti hrajú a ty si začneš spievať “I am a man who walks alone” a tvoj kolega, ktorý ti zobral nálepku najmladšieho člena tímu, sa ťa spýta, čo to je a ty rozmýšľaš, či mu máš vysvetľovať, čo je hudba, alebo ho rovno vyhodíš z auta. Chceš si niečo zahrať na počítači a zistíš, že ťa nové hry vôbec nebavia, tak si zahráš starú dobrú klasiku, ktorú si nestiahneš, ale kúpiš. Pozeráš futbal s frajerkou, lebo neopatrne navrhla spoločné sledovanie telky počas majstrovstiev sveta a vysvetľuješ jej, že Messi je najlepší hráč, aký kedy existoval a ešte má pred sebou celý život. Ona si ho vygoogli a povie ti, že už má dvadsaťsedem rokov a ty si uvedomíš, že už je to dvanásť rokov, čo si o ňom čítal prvý krát na webe, ktorý už dávno neexistuje. Tvoje sny o futbalovej kariére sú definitívne v riti, lebo hráči v tvojom veku prežívajú jeseň svojej kariéry. Na žiadnu múdrosť, čo by ti malo to dospievanie priniesť, už ani nečakáš.

 

Chodenie do krčmy je špeciálna príležitosť. Nielen, že sa ti musí chcieť, ale kamarátom musia dať vychádzku manželky. Na firemné párty si chodiť dávno prestal. Na diskotéke ti povie ten mladý chalan, že sa tam cíti, ako keby tam bol s rodičmi (čau Hrušo). Si v krčme a vidíš osemnástku pri bare a vieš, že by si nemal žiaden problém zbaliť ju, ale uvedomuješ si, že by ti ukázala svoj instagram a ty by sa jej spýtal, či chápe význam heštegov pri fotke jej nôh s popisom #za #chvilu #bude #vidno #kvadricepsy #lebo #podstivo #drepujem #hešteg a rovno by si jej vysvetlil ako sa píše poctivo a keď už by si bol pri tom, tak by si jej povedal, že mať osemnásť a byť pekná nie je achievment, ale povinnosť a potom by si niečo znechutene poznamenal o mládeži, lebo keď si bol mladý, tak si baby kozy zakrývali a nevycapovali ich na net a potom by si sa zamyslel, či to naozaj tak bolo lepšie. A tak sa iba usmeješ na jej kamarátov v tričkách punkových kapiel, ktorých frontmeni spáchali samovraždu ešte v čase, keď ich rodičia pri sexe používali ochranu. A oni sa pozerajú, čo za starého pedofila okukuje ich spolužiačku, tak ako ty si sa pozeral na tých pedofilov pred toľkými rokmi a konečne si uvedomíš prvú múdrosť, kvôli ktorej starneš: je jedno či máš pätnásť alebo stopäťdesiat, osemnástky sa ti budú vždy páčiť. A toto osvietenie dá všetkým tým rokom starnutia zmysel a dopiješ svoj drink a ideš domov, lebo už je desať a ty sa chceš vyspať.