Milí mužskí čitatelia dailymale, prinášam článok vyslovene pre vás. Je to predsa mužský portál, ta ne?!

 

Predpokladám (a dúfam), že ste slušní chlapi, ktorí nechcú žiť večne so svojimi polovičkami len tak ledabolo na hromádke, ale plánujú svoju lásku patrične aj spečatiť. Či už pred kňazom Bohom alebo pred úradníkom s mocou jemu zverenou. A ako si najviac poistíte kladnú odpoveď pri žiadosti o ruku? Predsa veľkým diamantovým šutrom.

 

Každá žena sníva o krásnom diamantovom prsteni od svojho milovaného. Teda možno nejaká hipsterka nie, u nich neviem, čo práve letí. Ale ako vybrať ten správny? Čo si treba všetko všímať? Na to vám prinášam odpoveď v tomto článku. (Partnerky dailymužov, o adrese, kam mi máte zaslať darčekové koše ako poďakovanie, sa informujte prosím v redakcii.)

 

Zásnubné prstene pochádzajú údajne z Egypta. Používali ho ako symbol nekončiaceho cyklu života. Za rímskej doby sa prsteň ako symbol života rozširoval do celej ríše. Prsteň bol umiestňovaný na prstenníku, pretože verili, že sa v štvrtom prste ľavej ruky nachádza Vena Amoris, čiže žila vedúca až priamo do srdca. Takže vidíte, láska nevedie cez žalúdok, ale cez prstenník.

 

Prvý zásnubný prsteň s diamantom daroval v roku 1477 kráľ Maximilian I Márii Burgundskej. Tak páni, teraz už viete, kto je na vine, že za snubný prsteň ste nútení vyvaliť stovky eur.

 

Hovorí sa, že snubný prsteň by mal mať cenu trojnásobku priemerného platu muža. Ok, fajn, niekde sa hovorí aj o dvojmesačnom plate. Či tým myslia celoročný priemer vrátane koncoročných odmien alebo či sa jedná o čistý alebo hrubý príjem, to neviem. Tieto detaily už nechám na vás. A prečo by mal byť zásnubný prsteň s diamantom, keď ide hlavne o lásku a mal by nám stačiť hoci aj medený drôtik? Pretože zásnubný prsteň má symbolizovať mužovu lásku k žene. A ako vieme, diamant je večný... Je to symbol, čo všetko ste ochotní obetovať pre svoju ženu. Symbol, že je pre vás cenná ako ten diamant a že ste odhodlaní dať jej všetko.

 

Samozrejme od vás nikto nechce, aby ste kupovali prsteň za desaťtisíce u Tiffanyho. (Aj keď...povedzme si pravdu...hnevať sa za neho nebudeme, že?)

 

Áno, môžete kúpiť aj prstienok so zirkónom, ale ten sa časom poškrabe a stratí lesk. Diamantový prsteň sa dá kúpiť už od cca 250 €. Verím, že niektorí autori už takú sumu našetrili len vďaka dailymale paypalu.

 

Dôvodov na kúpu pravého diamantového prsteňa je hneď niekoľko:

  • je to investícia do ženy vášho života, a to sa oplatí

  • šplhnete si u jej rodiny

  • jej kamošky budú očarené a zas obdiv žien nie je na škodu ani pred svadbou, nie?

  • nikdy vám nebude môcť vykričať, že ste škrob

  • v prípade vážnej hmotnej núdze ho môžete speňažiť


 

A teraz si povieme niečo o diamantoch, aby ste mali aspoň akú takú predstavu. Pri diamantoch sa určuje tzv. 4C, a to cut, clarity, colour, carat weight.

 

Cut, čiže brus diamantu určuje, ako sa od neho bude odrážať svetlo. Nekvalitný kameň je kalný, tmavý a netrbliece sa tak. Asi ako vaše oči po prechlastanej noci. Kvalita brusu môže byť poor až excellent.

 

Farba sa určuje u bielych diamantov. Za dokonalý sa považuje bezfarebný. Väčšina diamantov ale obsahuje nepatrné sfarbenie, voľným okom priam neviditeľné. Táto farebná odlišnosť môže ovplyvniť cenu o tisíce eur. Samozrejme existujú aj farebné diamanty, kde je farebnosť žiaduca a cena je mnohonásobne vyššia ako u bielych diamantov.

 

Čo sa týka čistoty, len veľmi vzácne sa vyskytne dokonalý diamant, skoro každý ma nejaké kazy a nedokonalosti. Ale to máme aj my ženy, čo si budeme klamať.

 

Dôležitým aspektom pri výbere je aj hmotnosť diamantu udávaná v karátoch, kde 1 karát = 0,2g. Myslím, že tu sa za príbytok na váhe nebude žiadna dáma hnevať.

 

Asi najviac budete pri kúpe riešiť tvar diamantu, ktoré sa delia do nasledujúcich kategórií:

round brilliant, princess, emerald, asscher, pear, radiant, oval, cushion, heart, marquise, trillion

Najbežnejšie a najobľúbenejšie sú diamanty okrúhleho tvaru. Avšak mali by ste svoju polovičku poznať natoľko, aby ste vedeli odhadnúť, aký tvar sa jej bude najviac páčiť a hodiť.

 

Na trhu existuje veľa variácií zásnubných prsteňov. Medzi 4 základné typy patria:

 

Solitare - klasika, jeden diamant.

Side stone - prsteň s jedným hlavným kameňom a niekoľkými ďalšími, ktoré ho lemujú.

Three stone - prsteň s tromi kameňmi, z ktorých prostredný je najväčší. Každý kameň symbolizuje určité časové obdobie – minulosť, prítomnosť, budúcnosť.

Pavé - atypický zásnubný prsteň, ktorý je osadený väčším množstvom menších kameňov.

 

Ďalšou otázkou je farba kovu. Biele, ružové alebo žlté zlato? Snáď si všímate vašu partnerku natoľko, aby ste vedeli, akej farby nosí šperky. Žlté zlato je klasika, momentálne je najpopulárnejšie asi biele zlato.

 

A ako zistiť správnu veľkosť? Na veľkosti nezáleží. Ak vaša priateľka nosí prsteň, ustriehnite chvíľu, kedy si ho dá dole. Obkreslite jeho vnútorný obvod na papier, prípadne si skúste prsteň navliecť na svoj prst a zaznačiť, pokiaľ vám bol dobrý.. Počula som už aj o odtlačkoch do mydla. (Nie, tu tekuté fakt nepomôže.) Ak vaša vyvolená prsteň nenosí, je to horšie. Prizvite na pomoc diskrétnu kamošku, ktorá možno pozná správnu veľkosť alebo jej skúste zmerať prst v spánku.

 

Čo viac dodať...poučení ste boli, zvyšok je už na vašom rozhodnutí.


 

Na záver ešte odkaz pre môjho priateľa:

Nie, týmto článkom nenarážam na nič, tak pokoj. A mimochodom...mám veľkosť 50.