Ste profesionálny komik, radi zabávate priateľov alebo balíte ženy na humor ? Ak ste niekedy rozprávali vtip podnapitý, prípadne vás kamaráti nútia prerozprávať historku, na ktorú si po siedmich absintoch ani za boha nespomeniete, viete, že niekedy sa vtip nepodarí.

Či už je to kvôli hlasnej hudbe v podniku, publiku abstinentov, zamotaniu slovosledu či proste trápnym vtipom, existujú spôsoby, ako sa v danej situácii zakopať ešte hlbšie do hovien. Uvádzame preto niekoľko tipov, ako takúto situáciu nezhoršiť, poťažne aj zachrániť.

1. Neodsudzujte publikum. Nezazlievajte ľuďom, že im vtip z nejakého dôvodu nedošiel. Nie je ani príjemné ani produktívne vysvetľovať priateľom v bare, že sú príliš dementní, neinformovaní, nekultivovaní alebo príliš ožratí, aby pochopili váš na-ma-ka-ný vtip.

2. Urobte si srandu zo zlého vtipu. Zachovajte sa vyspelo, priznajte, že vám vtip nevyšiel a vystreľte si sami zo seba.

3. Nevysvetľujte vtip. Ak sa pokúsite vtip vysvetliť, získate tým prinajlepšom falošné haha a pohľad typu ty-si-ale-riadny-kokot.

4. Pohnite sa ďalej. Musíte rátať s tým, že každý vtip sa vám nepodarí. Či už sa teda vtipom živíte alebo na vašom vtipe záleží, či zasuniete, pripravte sa na takúto možnosť dopredu. Majte pripravený overený vtip alebo historku, ktorú viete recitovať zo sna, a ktorá prinúti k smiechu aj tých, čo ju už poznajú. Takéto inteligentné a rýchle zahovorenie neraz spôsobí, že ľudia váš fail ani nezaregistrujú.

5. Neopakujte vtip. Ak sa nik nesmeje, môže vás napadnúť, že vás niekto nepočul. Neopakujte vtip. Pokiaľ si asociálne nemumlete popod nos zachrípnutým hlasom nastaveným na úroveň šepotu (ako to zvykne autor článku), dosť ľudí vás určite rozumelo a nesmiali sa. Naozaj vtip neopakujte, pritiahnete k nemu nevítanú pozornosť a jediné, čo je horšie ako zlý vtip, je situácia, keď vám niekto ten vtip povie dvakrát po sebe.

6. Poučte sa z chýb. Sledujte okolie a publikum, aby ste zistili, čo funguje a čo nefunguje. Dobrý vtip sa môže stať famóznym, ak je podaný slovami, ktoré fungujú, v správnom poradí a zaujímavou intonáciou. Ak budete sledovať reakcie na váš prednes, určite vám v hlave čochvíľa svitne, ktoré príslovky a prídavné mená použiť a v akom poradí.

 

Zdroj: https://www.askmen.com/money/how_to_500/506b_how-to-recover-from-a-bad-joke.html