V poslednej dobe sa často stretávame s pojmom Bitcoin. Čo to je, na čo to je, prečo, ako, kedy a za čo? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac!

 

Čo je Bitcoin?

Bitcoin je internetová decentralizovaná open-source kryptomena poskytovaná prostredníctvom P2P (peer-to-peer) siete. Teraz si to preložíme, pretože okrem tých internetov z toho asi nikto bez okuliarov a pupienkov ničomu nerozumie.

  • Internetová = fungujúca iba na internete.
  • Decentralizovaná = bez centrálneho bodu, slabšieho článku, ktorý nikto nikdy nevypne a nezastaví. Bitcoin je verejný, nedá sa sfalšovať a každý si vie overiť platbu alebo zostatok na účte.
  • Open-source = otvorený zdrojový kód; každý sa môže pozrieť (kto tomu rozumie), ako je naprogramovaný a ako funguje do podrobností.
  • Kryptomena = peňažná mena založená na matematických princípoch.
  • P2P (peer-to-peer) = veľa počítačov (peerov), ktoré navzájom komunikujú a zabezpečujú tak decentralizáciu. Poznáte torrenty? Tie fungujú podobne, len tu si nestiahnete svoj obľúbený film alebo seriál, ale kompletnú históriu všetkých platieb (nuda, čo?).

Najznámejšie video vysvetľujúce fungovanie Bitcoinu (k dispozícii aj české titulky).

Slovník ďalších pojmov:

  • Bitcoin – s veľkým B, názov pre celú sieť a jej funkcionalitu (protokol)
“Je Bitcoin revolúcia a zmení svet?”
  • bitcoin – s malým B, jednotka meny Bitcoin, v skratke BTC
“Ferko má dva bitcoiny.”
  • Bitcoinová adresa – je forma čísla účtu v Bitcoinovom svete
„Pošli mi na túto adresu prachy za taxík.“
  • Privátny kľúč – je dlhý reťazec čísiel a písmen, ktorý umožňuje preukázať vlastníctvo bitcoinov voči celej sieti. Každá adresa je odvodená od jedného privátneho kľúča.
“Stratil som všetky privátne kľúče, som na mizine.”
  • Bitcoinová peňaženka – súbor obsahujúci privátne kľúče a adresy, ktorý používa aplikácia na odosielanie a príjmanie platieb.
“Preinštaloval som si počítač a zabudol som si zálohovať peňaženku. Skočím pod vlak alebo si pustím plyn – ešte uvidím!”
  • Miner – baník alebo kopáč, je človek, ktorý ťaží nové bitcoiny a zároveň overuje transakcie. Môže sa tak označiť aj špecializovaný počítač na ťažbu bitcoinov.
“Dnes bude stretnutie minerov a pokúsime sa založiť vlastné odbory!”,“Včera mi zhorel môj miner. :-( Ale už som objednal nového a výkonnejšieho.”
  • Blockchain – reťaz blokov (nepliesť s bločkovou lotériou), obsahuje všetky transakcie v sieti Bitcoin, teda prevody bitcoinov medzi adresami. Blockchain sa nedá sfalšovať pre postupnosť blokov.
“Našiel som v blockchaine, že Jožko previedol 10 bitcoinov na verejný účet Ál-Kájdy – z toho bude prúser!”
  • Block – blok transakcií zaradený do blockchainu, ktorého zaradením miner získa nové bitcoiny.
“Ferkova transakcia sa ešte nezaradila do žiadneho bloku.”,“Jožko vyťažil blok, asi si kúpi niečo pekné alebo aspoň zaplatí spálenú elektrinu svojim minerom.”

Virtuálna mena, digitálna mena alebo kryptomena?

Je to slovičkárenie, ale keď vidím výraz "virtuálna mena" – trhá mi to žily.

  • Virtuálna mena je mena, kde vlastníctvo sleduje vydavateľ – napríklad Tesco Club Card body alebo Alzáky. Preto Bitcoin nikdy nebol a ani nebude virtuálnou menou.
  • Digitálna mena je mena, ktorá existuje iba v elektronickej forme. Lenže Bitcoin nie je oficiálne uznaná mena, no ak ho niekto uzná za menu, bude to digitálna mena.
  • Kryptomena je mena postavená na matematických princípoch. Bitcoin je teda kryptomenou už dnes.

Ako vznikol Bitcoin?

Bitcoin navrhol a zrealizoval niekto, kto si hovorí Satoshi Nakamoto a spustil ho v roku 2009. Satoshi je ale iba pseudonym, pretože by musel byť šialený, aby nevedel kam to všetko bude smerovať, a že niekoľko krajín by malo oňho eminentný záujem (a zrovna o interview a autogram by asi nešlo).

Postupom času sa spojilo mnoho nadšencov pre dobrú vec - začali medzi sebou platiť bitcoinami a venovať sa vylepšeniam, programom, službám a kope ďalších vecí, ktoré sa tak starajú o rozvoj Bitcoinu a dostávajú ho do povedomia bežných ľudí. V začiatkoch mal bitcoin veľmi malú hodnotu, doslova pár centov. Tak vznikla zábavná historka, kedy si chlapík v roku 2010 povedal, že nejaký Bitcoin nemá žiadnu budúcnosť a rozhodol sa kúpiť si pizzu v hodnote do $25 za 10 000 BTC. Najdrahšia pizza v histórii ľudstva by mala dnes hodnotu približne 3.5 milióna eur.


Novinárka z časopisu Newsweek pátrala po tvorcovi Bitcoinu a dodnes je presvedčená, že ho našla. Túto informáciu prebrali všetky svetové médiá, avšak Satoshi Dorian Nakamoto tvorcom nie je. Nechcená sláva mu ale prinesie odškodnenie od Bitcoinovej komunity vo výške cez 23 tisíc dolárov.

(Foto: Associated Press, Damian Dovarganes)

Je Bitcoin podvod?

Bitcoin nie je žiadna pyramídová hra. Je síce pravda, že kto nakúpil na začiatku, sa má dnes ako prasa v žite, a je aj pravda, že jeho tvorca vlastní približne jeden milión bitcoinov - dnes približne pol miliardy dolárov (teraz už, mimochodom, viete, prečo je Satoshi Nakamoto pseudonym, ale poteším všetkých závistlivcov – neobjavil by sa ani v zozname najbohatších ľudí sveta, ktorý pravidelne spisuje časopis Forbes). Bitcoin je naopak stabilný, bezpečný platobný systém, ktorý je absolútne transparentný.

Treba ale spomenúť, že vo svete Bitcoinu sa vyskytuje veľmi veľa podvodníkov a hackerov – a to z jednoduchého dôvodu: Bitcoin je decentralizovaný, nikto nemá právomoc vrátiť späť odoslané finančné prostriedky a dosť ťažko sa zistí majiteľ účtu, kam bitcoiny prišli. Preto sú častokrát predmetom krádeže z počítača majiteľa bitcoinov alebo z peňaženiek internetových služieb, ktoré majú nedostatočné zabezpečenie.

Dávajte si preto pozor, komu svoje bitcoiny posielate a taktiež nenaleťte podvodníkom, ktorí sľubujú obrovské výnosy.

Aké výhody má Bitcoin?

  • Rýchlosť – platby prostredníctvom bitcoinu sú približne do 30 minút nenávratne pripísané na účet príjemcu. Bežné prevody v bankách trvajú niekoľko dní.
  • Transparentnosť - Bitcoin má výhodu, že pohyby na vašej adrese môžete sledovať, a dokonca prijímať platby bez toho, aby ste otvárali peňaženku.
  • Decentralizácia – nikto ho nemôže vypnúť a nikto nemôže zakázať odoslať bitcoiny z jednej adresy na druhú. Pokiaľ bude fungovať internet, bude fungovať aj Bitcoin. Zoznam peerov (online počítačov, ktoré obsahujú celú históriu vykonaných transakcií) si môžete pozrieť tu.
  • Nízke transakčné poplatky – nič nie je zadarmo. Keď zaplatíš svojou bezkontaktnou kartou za rožky a parížsky šalát, neznamená to, že keď ti odídu z účtu peniaze, je to zadarmo. Cenu za prevedenú transakciu banka strhne obchodníkovi a ten si následne tieto náklady prevedie do ceny tovaru. Platba bitcoinami stojí približne 7 centov pre rýchlu transakciu, dajú sa poslať aj zdarma, len pripísanie na adresu (účet) môže trvať aj celý deň. Na celkovej sume nezáleží, takže môžeš kúpiť dom a zaplatiť za prevod 7 centov.
  • Deliteľnosť bitcoinov – 1 bitcoin (BTC) sa dá deliť na osem desatinných miest. To znamená, že môžeš niekomu poslať 1 satoshi (základná jednotka BTC), čo je 0,00000001 BTC (k dnešnému kurzu približne 0,00000371€). Takže ak 1 BTC bude raz stáť 10 000 €, najmenšia jednotka bude 0,0001 €. Stále máme dostatočnú rezervu pre mikrotransakcie. Poznáme niekoľko označení jednotiek bitcoinu, a to:

1 BTC (bitcoin) = 1 BTC
1 mBTC (mili bitcoin) = 0,001 BTC
1 uBTC (micro bitcoin) = 0.000 001 BTC
1 satoshi = 0.0000 0001 BTC

  • Skoro-anonymné peniaze – Bitcoinová sieť neobsahuje žiadne mená, rodné čísla, iba počet bitcoinov a údaje, odkiaľ bitcoiny odišli a kam prišli, prípadne voliteľný popis transakcie. A prečo skoro anonymná? Anonymná je asi ako hotovosť peňazí, ktoré poznáme dnes. Bitcoiny sa napr. často nakupujú na burzách, kde si pýtajú AML údaje (údaje proti praniu špinavých peňazí) a tak sú viazané priamo na doklady predajcu/nákupcu. Preto fungujú aj rôzne "práčky" na bitcoiny, ktoré prevody bitcoinov v rovnakej hodnote navzájom pomiešajú a nikto nevie, kto ich komu vlastne poslal.
  • Plná kontrola nad financiami – máš kontrolu nad svojimi peniazmi? Čo ak sa niekto rozhodne, že ti zmrazí bankový účet? Na Cypre by vám vedeli rozprávať… Či si chceš zaplatiť účet za pivo, alebo si kúpiť drogy a falošné doklady, nikto ťa nezastaví – žiadna inštitúcia sa nebude pýtať, komu si posielal peniaze, koľko peňazí a žiadne schvaľovanie transakcie zo strany bánk a zákonov sa ťa netýkajú. No možno aj hej, ale koho to trápi, keď to funguje?
  • Deflačná mena – banky vydávajú peniaze ako na bežiacom páse, a už dávno neplatí, že peniaze sú postavené na hodnote zlata ako to bolo kedysi. Čím viac peňazí je v obehu, tým je väčšia inflácia a tým majú peniaze menšiu hodnotu. Bitcoin má ale vo svojich pravidlách, že bude v obehu 21 000 000 BTC a nie viac – preto z dlhodobého hľadiska (ak sa nič vážne nestane) jeho hodnota bude rásť. Problém je iba v pôžičkách, takže tip na záver: bitcoiny si nepožičiavaj.

Aké nevýhody má Bitcoin?

  • Volatilita kurzu – jeden bitcoin má hodnotu jedného bitcoinu. Na rozdiel od centrálnych bánk, ktoré sa starajú o stabilitu kurzu svojej meny, cena bitcoinu sa tvorí na burzách, kde sa s ním obchoduje. Vývoj hodnoty bitcoinu sa neustále mení. Najčastejšie na vývoj kurzu pôsobia správy o regulácii bitcoinov vo veľkých krajinách, ako sú USA, Čína, Rusko alebo Európska únia alebo aj problémy služieb, ktoré sú postavené na bitcoine (najčastejšie búrz). Toto všetko ale nie je technický problém bitcoinu, ale externé vplyvy. Zhrnuté a podčiarknuté – ak si dnes kúpiš bitcoiny za 500 €, o mesiac môžu mať hodnotu 50 € alebo aj 5000 €. Pohyb ceny bitcoinu na svetových burzách nič lepšie nevystihuje
  • Technologická zručnosť – pre počítačového analfabeta, ktorý nevie používať ani internet banking, je problém platiť bitcoinami. Potrebuješ štipku povedomia o funkcionalite bitcoinu a o počítačovej bezpečnosti. Sú tu služby a aplikácie, ktoré sa snažia čo najviac priblížiť obyčajným ľudom, ale ako-také povedomie treba mať. Inak vznikajú vtipné situácie, kedy chce niekto poslať bitcoiny na svoje číslo účtu v banke apod.
  • Vírusy a bezpečnostná negramotnosť – bitcoin funguje na internete, a na internete sú aj zlí (častokrát aj škaredí) ľudia, ktorí sú šikovnejší než tí ostatní, a snažia sa na nich silou-mocou obohatiť. Dnes sú bežné vírusy, ktoré kradnú bitcoiny alebo ktoré zneužívajú výpočtovú silu vo vlastníctve bežných ľudí na ťaženie kryptomien. Proti vírusom sa dá brániť, a to nielen antivírusom (ktorého účinnosť v tomto prípade môže byť nedostatočná). Jedna z ochrán je napríklad používanie offline riešenia (napr. starý dobrý papier s vytlačeným privátnym kľúčom) alebo technologické riešenia, ktoré znemožnia akémukoľvek vírusu ukradnúť tvoje bitcoiny, ale ty pritom bez problémov môžeš nimi disponovať a používať ich (napr. český Bitcoin Trezor). Preto ak to s Bitcoinom myslíte vážne, naštudujte si postupy na vytvorenie offline alebo papierovej peňaženky. Čo nie je pripojené na internet, to vám neukradnú. Za zmienku aj stoja vydierajúce vírusy (tzv. Ransomware), ktoré môžu zašifrovať všetky dáta v počítači (fotky, dokumenty) a pre ich dešifrovanie požadujú platbu v bitcoinoch ako výkupné. Ak majiteľ nakazeného počítača nezaplatí, heslo pre odšifrovanie sa zmaže zo serverov útočníka a všetky dáta sa nenávratne stratia.
  • Centralizácia – Ľudia sú nepoučiteľní a tak si myslia, že ak si dajú svoje bitcoiny do internetovej banky, sú v bezpečí. Omyl, veľakrát sa stalo a ešte veľakrát sa stane, že služby, ktoré uchovávajú bitcoiny na akýkoľvek účel, boli okradnuté hackermi. Občas za tým hackeri ani nie sú, a použije sa tzv. samookradnutie – kedy sa majiteľ vyhovorí, že ho okradli zlí hackeri, no pritom sa okradol sám (niečo ako na Slovensku známe vytunelovanie). Preto nedržte svoje bitcoiny mimo svojej moci – napríklad na burzách. Burza nie je peňaženka!
  • Nenávratnosť bitcoinov – Ak sa bitcoiny odošlú na zlú adresu, sú nenávratne stratené. Ak sa odošlú na podvodníkov účet, už nikdy sa k nim nedostanete – nikto vám ich nevráti. V prípade obchodu medzi ľuďmi sa používajú tzv. escrow služby, kedy sa do obchodu zapojí tretia strana. Tá príjme bitcoiny od nakupujúceho a odošle ich predávajúcemu, až keď nakupujúci potvrdí, že obchod prebehol v poriadku.

Ako bitcoiny vznikajú?

Peniaze tlačia centrálne/národné banky. Bitcoiny sa netlačia, bitcoiny sa ťažia. Mining (ťažba) bitcoinov je na samostatný článok, ale v krátkosti sa dá povedať, že ide o výpočtovú silu Bitcoinovej siete. Kedysi sa na ťažbu používali bežne dostupné procesory a grafické karty. Dnes sú to, žiaľ, iba drahé zariadenia určené len na ťažbu bitcoinov. Títo digitálni baníci ale zároveň kontrolujú transakcie bitcoinov a zaraďujú ich do blockchainu a tak vlastne nahrádzajú banky. Taktiež im prichádzajú aj všetky transakčné poplatky, takže ak sa raz všetky bitcoiny vyťažia (približne v roku 2140), budú žiť práve z nich.

Dá sa zarobiť na Bitcoine?

Áno aj nie. Najjednoduchší je nákup bitcoinov za dobrú cenu a ich predaj za ešte lepšiu. Taktiež je veľa obchodníkov na burzách, ktorí využívajú rast a pokles aktuálneho kurzu a tak sa snažia obchodovať každý deň.


Ako vidí vlastníkov bitcoinov spoločnosť?

(Obrázok: Littlevisuals.com)

Ťaženie bitcoinov neodporúčam a to hovorím z osobnej skúsenosti. Výkon Bitcoinovej siete sa neustále zvyšuje, drahé zariadenia zväčša na seba ani len nezarobia – a tak sa častokrát nabalia len výrobcovia týchto zariadení. Ťaženie kryptomien je skôr vášeň, a nejaký ten zárobok je len príjemnou súčasťou.

Ďalší spôsob je poskytovať rôzne online služby pre bitcoinových zákazníkov, ako sú burzy, zmenárne apod., kde sa určité malé percento z ich používania dostane do vrecka majiteľov. Prečo okrem online služieb neposkytovať aj tie offline? Kaderníctvo akceptujúce bitcoin, pokiaľ viem, na Slovensku ešte nemáme. Mimochodom, kde všade akceptujú bitcoiny zistíte tu.

Kde bitcoiny kúpiť a predať?

Prvý nákup odporúčam osobne na rôznych bitcoinových akciách alebo v prvom slovenskom (a európskom) bankomate v Bratislave. Nakúpiť sa dá aj v rôznych online slovenských zmenárňach alebo rovno na nejakej veľkej bitcoinovej burze. Taktiež môžete inzerovať napr. na slovenskom fóre. Nezabudnite ale pri osobnom odbere počkať na prvé overenie v sieti. Najmä ak ide o vyššiu čiastku. Vlastniť bitcoinovú adresu je pri kúpe samozrejmosťou a nezabudnite na zálohu a dostatočnú bezpečnosť ich uchovávania. Kurz bitcoinu voči euru môžete zistiť napríklad tu.

Predávať prostredníctvom bankového účtu vyššie čiastky môže byť problém vzhľadom na možné podvody, ako napríklad ak sa niekto s niekým dohodne o kúpe drahšieho tovaru a podvrhne tvoj bankový účet. Ty mu pošleš bitcoiny a orgány ťa ako majiteľa zneužitého bankového účtu obvinia z podvodu a minimálne ti zoberú pripísané financie – ale odoslané bitcoiny ti nikto už nevráti. Takže pozor na to.

Aká je budúcnosť Bitcoinu?

Veľká. Bitcoin je veľmi zaujímavá mladá technológia, ktorá oslovila milióny ľudí. Denne vznikajú nové služby, pribúdajú obchodníci, ktorí túto menu akceptujú. Štáty po celom svete riešia jeho reguláciu, ktorá sa týka daní, účtovníctva a iných nepríjemných, ale, žiaľ, nutných vecí okolo obchodovania.


Aj keď Bitcoin zažije regulácie zo strany zákonov, ich dodržiavanie bude pre väčšinu používateľov iba dobrovoľné.

(Obrázok: imgur, dython)

A aká bude jeho cena? Jeden bitcoin bude vždy stáť jeden bitcoin. Ak by som vedel vývoj kurzu k euru, som milionár – z dlhodobého hľadiska ale jeho cena stúpa.

Kde sa dostanem k ešte viac informáciám o Bitcoine?

Zopár tipov na slovenské a české webstránky:

Hackerspace v Bratislave, bezplatné a veľmi zaujímavé prednášky a akcie o Bitcoine 

František Fuka o bitcoinoch
 


Titulný obrázok: Siegfried Layda