Keď si myslíte, že to najhoršie, čo sa vám môže v súvislosti so spánkom stať sú ťažké sny ako reakcia na čabajku, ktorú ste pred spaním natlačili rovno z chladničky, tak to ste na omyle. Napríklad o sexsomnii a vybuchujúcich hlavách sme si už písali, ale to zďaleka nie je všetko, čo vám rozbije spanie.

 

 

Jedlo a smrť

 

Spánková porucha stravovania je niečo podobné ako tzv. Syndróm nočného jedenia. Až na to, že pri syndróme nočného jedenia, si bezhlavé útoky na chladničku človek uvedomuje. V druhom prípade ide ale o formu námesačnosti, takže postihnutý džgá a nevie o tom. Často sa stáva, že si spánkoví žrúti ublížia, niekedy totiž jedia rukami, takže sa dohryzú, niekedy príborom, čo zase môže znamenať dorezanie.

 

Napríklad istá Anna Ryanová vďaka tejto poruche za rok a pol pribrala 27 kíl. Zaujímavé ale je, že jej to nebolo divné, rovnako ani to, kam jej cez noc mizne jedlo zo špajze. Doktora sa rozhodla navštíviť až potom, ako sa cez deň cítila vyčerpaná, pričom mala pocit, že celú noc dobre spala.

 

Ale obžrať sa v spánku je asi stále lepšie, než v spánku umrieť. So syndrómom náhleho úmrtia dostáva prirovnanie „spal ako zarezaný“ úplne nový význam. Táto porucha je veľmi podobná tzv. náhlemu spánkovému úmrtiu kojencov, až na to, že postihuje výlučne dospelých mužov, najčastejšie v Juhovýchodnej Ázii.

 

Príčina nie je celkom známa, no najpravdepodobnejšia môže byť srdcová arytmia – jednoducho srdce vynechá jeden úder a k ďalšiemu sa už nenakopne. To by ale nebola Ázia, keby sa za príčinu nepokladali zlí duchovia. Napríklad v Laose ľudia veria, že syndróm spôsobuje duch ohrdnutej ženy, ktorá v noci útočí na opačné pohlavie. Preto niektorí muži spia v ženských šatách.

 


Šípková Ruženka a spanie od smiechu

 

Niektoré poruchy spôsobujú spánkový deficit, pri niektorých sa naopak spí až príliš. Kleine-Levinov syndróm, alebo aj choroba Šípkovej Ruženky je jednou z nich. Keď si ide 15-ročná Louisa Ballová zdriemnuť, nikdy nevie, či sa nezobudí až o týždeň.  Táto porucha totiž udiera bez varovania a postihnutý môže spať normálnym spôsobom niekoľko týždňov alebo mesiacov. Najdlhšie Louisino schrupnutie trvalo celých trinásť dní. Postihnutí však môžu byť na chvíľu zobudení (Louisini rodičia ju budia kvôli jedlu a použitiu kúpeľne), sú však dezorientovaní a nie celkom pri zmysloch.

 

Pomerne známa porucha je narkolepsia, ktorá spôsobuje upadnutie do spánku nečakane počas každodenných činností. Narkoleptici upadajú väčšinou do REM-spánku, čo má za následok veľmi nekvalitné spanie, ktoré vedie k únave a vyčerpaniu a to zase, ako začarovaný kruh, k ďalším záchvatom narkolepsie.  Jej príčina nie je známa, medzi možnosťami sú autoimunitné ochorenie alebo genetika.

 

Menej známa, ale o to zábavnejšia je kataplexia. Ide o pomerne zriedkavú (5 ľudí z 10 000) náhlu svalovú strnulosť, spôsobenú silnou emóciou. Trpí ňou napríklad Claire Scottová, ktorú doslova odvalilo, keď sa rehotala po tom, čo jej dcéra rozprávala vtip. Potom sa už pamätá na to, ako ju manžel zbiera zo zeme. Ako ešte uvádza, niekedy vie krátko predtým, že kataplexia udrie, no často skolabuje bez varovania.

 

 

Permanentný jet-lag a spánková paralýza

 

Ne-24-hodinový denný cyklus je pomerne zvláštne ochorenie. Osoby takto postihnuté majú zle nastavené vnútorné hodiny – t.j. ich deň akoby nemal 24 hodín, a teda nereflektujú na denný a nočný cyklus. Napríklad osoba nastavená na 28-hodinový deň, bude pripravená na spánok každý deň o štyri hodiny neskôr. Touto chorobou trpia väčšinou nevidomí ľudia (pochopiteľne pre neschopnosť rozoznať svetlo a tmu), no rovnako aj ľudia vidiaci, preto existujú názory, že denný cyklus človeka súvisí skôr s rotáciou Zeme, než so striedaním dňa a noci.

 

Počas REM-fázy spánku sa stáva, že niektoré svaly sa stávajú imobilnými. To nás chráni pred pohybom počas sna, kedy by sme si mohli ublížiť. Prúser ale nastáva, keď tieto svaly zostanú imobilné aj potom, čo sme dosnívali a zobudili sa. Toto sa nazýva spánková paralýza a jednoducho sa vtedy nemôžete hýbať, aj keď veľmi chcete.

 

Navyše sa spánková paralýza často spája s halucináciami. A nejde o žiadne šmaky, ako že sa vám pri posteli vlní Megan Fox a natiera sa šľahačkou. Postihnutí skôr udávajú pocit silnej prítomnosti niečoho zlého v ich blízkosti, často majú pocit, že ich niečo škrtí alebo drví. Toho sa samozrejme chytil folklór, takže napríklad v Mexiku spánkovú paralýzu označujú ako stav, keď sa na vás „šplhajú mŕtvi“, v Číne majú dusiaceho ducha a pokiaľ mi je známe, aj na Slovensku máme tzv. Moru. Niektorí vedci spájajú spánkovú paralýzu s hláseniami o únose mimozemšťanmi.  Tak si na to spomeňte, keď dnes zaľahnete. Dobrú noc.

 

viac tu

 

pic via