Dovoľte, aby sme vás upozornili, že pre účely zlepšenia kvality našich služieb bude tento článok nahrávaný.

 

Mám hypo a v máji mi končí 5-ročný fix. Moja Banka mi túto skutočnosť v súlade so zákonom taktne pripomenula listom, dva mesiace pred oným magickým dátumom, kedy som mala prísť o jednu z mála mojich životných istôt, pevnú výšku úrokovej sadzby. Samozrejme, že nemám až tak vpc, ako sa občas tvárim, a blížiaci sa termín výročia fixácie som registrovala. List z banky som teda otvárala v napätom očakávaní, menovite v očakávaní zlého, lebo toto je môj rokmi osvedčený spôsob uchopenia životnej reality – očakávaj vždy radšej to zlé a potom môžeš byť maximálne príjemne prekvapený.  

 

Takže list z banky. Vážený klient, bla bla bla bla, výška vašej novej úrokovej sadzby je 2,6 %. No nehovorila som? Je to v riti, ale už som na to psychicky pripravená, takže nehnem ani brvou a idem si vypočítať, čo to bude znamenať v praxi. Aby som vás uviedla do situácie, pred piatimi rokmi, keď som sa Diablovi upisovala, som dostala úrokovú sadzbu 4,94 a bola som šťastná ako blcha (jednak, že mi tú hypotéku vôbec dali a na vtedajšie pomery, so štátnou podporou pre mladých do 35 rokov a vzhľadom k faktu, že som bola matka-samoživiteľka s jednou vyživovacou povinnosťou, teda pre banku rizikový klient, bola daná úroková sadzba dobrý kompromis). Ale doba pokročila, úrokové sadzby značne poklesli, z každej strany sa na nás valí reklama na výhodnú hypotéku a banky sa predháňajú v tom, ku ktorej si hypo prenesiete. Tak som si teda vypočítala, čo bude tá nová navrhovaná sadzba znamenať, prevedené na peňáze a uvedomila som si, že nastalo to, čoho som sa v kútiku svojej duše obávala: budem musieť tú hypotéku preniesť. A prečo si sa obávala, milá Lučiak? (preboha vás prosím, skloňujte ma v mužskom rode, čo nevidíte, ako debilne to takto znie?!?) Veď preniesť hypotéku do inej banky je – súdiac z toho, čo hovoria v telke – priam radosť. Nám sa to páči! No hej, ale komu sa to chce. Viete, ako vzniklo slovo reklama? Áno, presne tak, klamú. Úplne bez hanby. Už ste niekedy menštruovali namodro? Ak áno, mám pre vás zlú správu.

 

Proste, ja neznášam administratívne úkony a papierovačky, takže som sa tomu prenosu chcela vyhnúť. Nádejala som sa, že Moja Banka (to je tá, čo má teraz tú reklamu s Polnišovou a dáva dôraz na klientskú vernosť a z nej plynúce výhody) ocení, že účet tam mám od roku 1998, nikdy som nešla do mínusu (radšej som nechala v záložni prepadnúť retiazku po babke), všetky hlavné príjmy som si nechávala posielať k nim, hypotéku som 5 rokov splácala vzorne a načas. A že som pekná a mám dlhé nohy. Však vieme, ako to chodí. Je to celé len hra, týchto 2,6 je len akože, či na to skočím, ale keď prídem a poviem, že radšej pôjdem inde, ešte ma budú na kolenách prosiť, aby som ostala a dajú lepšiu, konkurencieschopnú ponuku. Muehehe.

 

Som si teda preklepla ostatné banky, našla takú, kde mi vyhovovali podmienky a čakala na telefonát z Mojej Banky. A ten aj prišiel. Zavolala mi hypotekárna poradkyňa, po krátkom zdvorilostnom úvode sa ma opýtala, či viem, aká je moja nová navrhovaná výška úrokovej sadzby a či je pre mňa prijateľná. Povedala som, že nie. Tak či viem, že môže byť aj nižšia (a už je to tu, hovorila som). Ja že „áno?“ Tell me more! Tak začala. V skratke: najnižšia možná úroková miera, ku ktorej sme sa dostali, bola stále vyššia, než v konkurenčnej banke, mesačná splátka ergo vyššia o skoro 60 Eur a to všetko podmienené využívaním skvelého balíka služieb, ktoré nepotrebujem, za sumu vyššiu, než platím teraz. Ostala som trochu sklamaná, ale hovorím si dobre, toto je ešte len prvé kolo, ok, nechám si to prejsť hlavou. Rozlúčili sme sa s tým, že slečna/pani mi zavolá o týždeň. Medzitým som navštívila konkurenčnú banku osobne, nechala si prezentovať ich ponuku na základe vstupov, ktoré som poskytla a utvrdila sa v presvedčení, že asi prenesiem. Potešiť ma to nepotešilo, lebo sa mi do toho nechcelo. Počas druhého telefonátu s hypotekárnou poradkyňou som sa dozvedela, že situácia sa od nášho posledného rozhovoru zmenila. Keď som argumentovala, že zaviazať sa na x rokov k drahšiemu balíku služieb sa mi nepozdáva, poradkyňa sa vytasila s ultimatívnou ponukou: k nižšej úrokovej sadzbe sa síce dostať nevieme, ale Moja Banka mi v prvý rok využívania nezmyselne drahého balíka služieb ponúkne úplne zadarmo dotáciu 100 Eur! Že wow. Úprimne ma to dojalo. No povedzte mi, kto vám dá v dnešnej mrzkej dobe 100 Eur len tak? 100 Eur, ktoré môžete minúť na čokoľvek. Napríklad nimi zaplatiť až 14 mesačných poplatkov za vedenie účtu. V telke chodila tá reklama s Polnišovou, dívala som sa, ako by som vyzerala, keby som v strave neobmedzovala sacharidy a bolo mi smutno. Toto je tá odmena za vernosť?

 

Psychicky som akceptovala fakt, že ten refinanc jednoducho budem musieť zrealizovať a začala som podnikať praktické kroky. V konkurenčnej banke som požiadala o refinancovanie úveru, vypísala štós tlačív, doložila potrebné dokumenty. V deň, kedy som bola v Mojej Banke požiadať o vyčíslenie zostatku hypotéky (v podstate také symbolické zbohom), ktoré v 21. storočí posielajú písomne do 5 pracovných dní (toľko asi trvá, kým ho žiaci 1. ročníka ZŠ v spádovej oblasti pri centrále Mojej Banky vypočítajú na prštekoch) mi do hodiny po tomto úkone volala hypotekárna poradkyňa. Ustarosteným hlasom mi oznámila, že sa dozvedela, že sme mali v rodine úmrtie som sa nakoniec predsa len rozhodla hypotéku preniesť do inej banky. A potom mi dala ešte pár otázok, ktorými si overovala, či to naozaj myslím vážne. Keď si overila dostatočne, informovala ma, že od nášho posledného rozhovoru sa situácia opäť zmenila a poplatok za nezmyselne drahý balík služieb sa ma už netýka, lebo vedenie účtu mám ako verný klient zrazu zadarmo! Ja že OK, super, gratulujem si. Ale vieme niečo urobiť s tou výškou úrokovej sadzby? Tak to vraj nie. Tak že ďakujem (vtipné je, že ak by som do Mojej Banky prišla ako klient, ktorý by si chcel preniesť hypotéku k nim, úroková sadzba by bola nižšia).

 

Rozlúčili sme sa slušne a v dobrom, pani dúfa, že moje rozhodnutie bolo zrelé a dôkladne premyslené (a čo ja viem, či  vôbec také dokážem robiť?) a keby som v budúcnosti čokoľvek potrebovala, som v Mojej Banke srdečne vítaná. To som rada a čoskoro budem mať príležitosť si to overiť, keďže pôjdem požiadať o zrušenie účtu. Stay tuned.