Hlad je dobrý sluha, ale zlý pán. Otázka na zamyslenie: Prečo ľudia v Číne žerú fermentované vajcia, ktoré zrejú obalené v ryžových šupkách, zmiešaných s blatom, soľou a nehaseným vápnom niekoľko týždňov až mesiacov a vyzerajú, no, ako pohľad malého robota Wall-e z rovnomennej rozprávky z dielne Pixar, Wall-e? Odpoveď sa nachádza za veľkým čínskym múrom.

 

Century egg, Wall-e lookCentury egg (Wall-e look)

 

Takže tisícročné vajcia sú skutočne jedlom a nie archeologickým nálezom, ktorý má spoločných menovateľov – biblického Matuzaléma a jeho pohlavné žľazy, ako som si myslel.
Táto delikatesa má vraj priaznivé účinky na krvný obeh, myslenie a tak rôzne, čo sa mi potvrdilo, lebo len pri pohľade na ne sa mi zvýšil tlak a začal som premýšľať, či som pripravený obetovať kapucňu, ak ma napne a celkovo, tak rôzne sa v mojom tele dali veci do pohybu.

Zaujímala ma genéza tisícročných vajec. Pôvodný recept (recept je podľa mňa prisilné slovo) sa nezachoval, ale myslím si, že vajcia vznikli: jednak (Nemeš style level 1) náhodne, to jest, že ich zabudli a potom našli, ale to už zmenili štruktúru, farbu a vôňu a keďže Číňania boli hladní, tak ich zjedli a povedali si, šak čo. Alebo dvojak (Nemeš continue style level 1), niekto chcel byť inovatívny (áno, Niekto je inovatívny, ale ide o zhodu náhod, teda o homonymum, čo nie je to isté, akoby sa v texte objavilo: Zaki, Fľusky alebo Lučiak, chcel byť inovatívny) a obalil vajcia zmesou, ktorú si vopred pripravil, nechal vajcia dozrieť a potom ich okoštoval.
Po okoštovaní si povedal: „Boha mu! Ale píšu!“ a začal sa kšeft.

 

Snehová vločka„Snehová vločka“

 

Možno sa pýtate, ako asi chutia tisícročné vajcia? Otázka by mohla byť zodpovedaná Hefnerovými zajačikmi alebo tými, ktorí mali tú odvahu ochutnať ich (vajcia, nie zajačikov a už vôbec nie Hefnerove vajcia). Ja by som ich do úst nevzal, takže neviem (vajcia, stále sme pri vajciach, tých tisícročných). 

Možno by ste chceli vedieť, koľko také vajcia stoja? Aby sme si rozumeli, toto je neobjektívny príspevok, založený na informáciách získaných prevažne z internetu a ide iba o podelenie sa o gastronomickú bizarnosť, ktorá berie dych alebo dáva, ide o uhol pohľadu, lebo vraj vajcia smrdia a keď ich zjete, tak vám bude smrdieť z papule ako koňovi zo zadku. 

 

Century egg shopCentury egg shop

 

Fuj do riti! Aj by som pokračoval, ale pri pridávaní obrázkov sa mi robí nevoľno, takže ešte spomeniem, že toto je len špička vajcového ľadovca v Číne, lebo títo naši kamaráti z ryžových polí majú v talóne ešte zopár lahôdok, ktorých základ tvorí vajce a z ktorých vyberám dve, ktoré mnou otriasli: Balut (pre silné žalúdky, je to fakt hnus) a Virgin boy egg (zvláštny spôsob prípravy), čo je podľa mňa úchylnosť, ale veď Čína. 
Dobrú chuť.