Keď sme boli šušňáci, základné pravidlá prežitia v džungli zvanej život medzi ostatnými opicami, pardon rovesníkmi, boli zásadné a praktické. Vystríhaní skúsenosťami a chodbovými rečami sme predvídavo klopili zraky pred miestnymi bitkármi a stránili sa obetí šikany v snahe neskĺznuť do ich radov. Nikto sa na nič nehral, fakty boli fakty a spoločenské postavenie sa meralo počtom a kvalitou fyzických a psychických víťazstiev.

 

A potom to začalo. Nespochybniteľné životné pravdy pre pozdvihnutie ega sociálne vylúčených a šikanou postihnutých outsiderov sa začali šíriť ako mor počas španielskej chrípky. Faktami nepodložené žvásty sa stali ampulkami heroínu pre nevýrazných. K rečiam plným balastu sa pridali knihy, ktorých stránky páchli umelo navoňaným sebavedomím. Zrazu bol každý doležitý, ego sa dalo pumpnúť tromi motivačnými prednáškami a bársaký niemand sa dokázal naučenou technikou dopracovať privysoko. Každá bublinka sa však dá prasknúť a je načase popukať tie vaše, ktoré sú ešte stále plné ilúzií. Čím skor prestanete žiť v sebaklame, tým skôr si nájdete ozajstných kamošov.

 

Nemám nič proti motivačnej literatúre, práve naopak - som jej veľký fanúšik, pokiaľ nejde o sektárske opakovanie mantrických formuliek ako "som super, som najlepší, stačí ak si to predstavím a dokážem všetko na svete". Ak vám zabudnú do tretieho odstavca, prípadne 14-tej kapitoly pripísať, že k tým predstavám treba aj pohnúť riťou a nielen šúchať nohami, práve ste vyhodili 20 eur za dizertačnú prácu nejakého rádobypsychológa. Ale som povrchná, a to nechcem. Je fajn mať v živote nejaké sny, ambície, plány a túžby a podstupovať kroky k ich dosiahnutiu. Rovnako dôležité je však mať pri sebe aj nejakého realistu, ktorý vaše vášnivé očakávania sfúkne ako vyhorený popolček zo stola.

 

Rada sa zahrám na hltača ohňov. Verím, že mnohí sa zapália pre svoje kacírsky ambiciózne ego, ktoré sfúkne jedno mávnutie rukou ega väčšieho. Lebo v každej klišoidnej pesničke sa spieva o potôčiku, v ktorom žijú aj väčšie rybky a na každé pieskovisko raz príde niekto, kto má väčšiu a žiarivejšiu lopatku. Preto je zbytočné hriešne popierať realitu a tváriť sa, že žijeme v inej dimenzii a súčasné fakty sa nás netýkajú. Na veľkosti naozaj záleží.

 

Vezmime si to teda pekne po poradí s očami vypichujúcimi ukážkami, aby žiadne oko nezostalo suché a všetky rozumy zostali stáť. Peniaze ešte stále hýbu svetom, napriek tomu, že východné filozofie, pobláznení žiačikovia jógy a hipsteri múdri ako rádio nám tvrdia niečo o hľadaní vlastného šťastia a samého seba. Faktom zostáva, že šťastie vám nekúpi bagetu, nevyspíte sa v ňom a ani sa zaň neoblečiete, ak sa na vás náhodou neusmeje pri kontajneri Via Humana. Naopak vetu "šťastie sa nedá kúpiť" pravidelne vyvracajú zaprdení módni návrhári žijúci z dopredaja minuloročných kolekcií, keď sa vyškierajú do objektívu s kostičkou po svojom boku, z ktorej vašej frajerke naskakuje gastroezofageálny reflux. Na veľkosti a kvalite bankového účtu záleží. Aj vám na výške vašej výplaty záleží, predovšetkým na tom, aby krivka jej rastu stúpala správnym smerom a mala z mesiaca na mesiac zlepšujúcu sa priemerku.

 

S veľkosťou a počtom bankoviek povaľujúcich sa na účte úzko súvisí dopravný prostriedok a strecha nad hlavou. Napriek protestujúcim stromáčkam a batikovaným princeznám, ktorým ide iba o dobrú dušičku a úprimné srdiečko, každá správna ambiciózna budúca rodička vašich detí dobre vie, že na veľkosti záleží. Nebude predsa vášho potenciálneho potomka vyvážať v zaprdenom citroene a vychovávať v chatrči na Dolných Honoch. Obrovský päťdverový bavoráčik, s ktorým nevie ani vybočiť do zákruty je ultrabezpečný a najnovšie obsahuje aj príbalové letáčiky o tom ako zabiť všetkých naokolo a presvedčiť sa, že ona a vaše decko to prežijú. Priestranný dom s terasou a kúpeľnou veľkosti obývačky vám poskytne od vašej partnerky nespočetné množstvo predstieraných orgazmov, pretože im samým na tej veľkosti záleží oveľa viac ako vám.

 

Nie všetci si na materiálno veľmi potrpia (zaraďte si ich do ľubovoľnej vyššie spomenutej skupiny, prípadne klasifikujte ako inú outsiderskú odnož, alebo im absolútne neverte). Vtedy prichádza na rad duševná vyzretosť, na ktorej veľkosti nemenej záleží. Mali by to začať zakomponovávať už do Dobšinského rozprávok, pretože tejto životnej pravde ešte stále veľa naivných rojkov neverí. Čím väčší kokot, tým viac ... (doplňte si ľubovoľné slovo, ktoré sa vám vo vašom živote napriek Syzifovskej snahe nedarí zhmotniť).

 

Chcela som sa vyhnúť zabŕdaniu do intímnych partií, pretože by to vzhľadom na povahu nadpisu pôsobilo ako vynútené klišé. Aj sa vyhnem, len sa vám zdôverím, že aj medzi nami dievčatami kolujú prezývky ako zapalovač, vyvarený slíž, či chlapček palček. A tak pre vaše dobro si naveky zapamatajte, že na veľkosti naozaj záleží.