Siedmeho februára celé Taliansko zasadlo k obrazovkám, aby sa nasledujúci týždeň mohlo aktívne zúčastňovať plamenných diskusií o tom, kto vyhrá, kto mal otrasné šaty a kto sa strápnil.

Moderátor Carlo Conti urobil geniálny ťah, keď si ako partnerku vybral najobľúbenejšiu moderátorku diskusií, zoznamovacích programov a talentových súťaží pre mládež. Maria de Filippi začínala v malej lokálnej staničke, potom sa zoznámila s riaditeľom najdôležitejšieho Berlusconiho kanálu a zvyšok si domyslíte. Starý dedulo, guľatý pampúch, ešte donedávna skôr širší než vyšší, sa zamiloval a po štvrtýkrát oženil. A manželkin program preniesol na Canale 5.

Sexbomba s bičíkom? Maurizio Costanzo je už v penzii, má asi tisíc rokov a ledva hovorí, no dlhé roky bol svedomím národa. Vyše dvadsať rokov uvádzal talkshow, kde pozýval modelky, dílerov drog, nevyliečiteľne chorých, športovcov, študentov... Okamžite reagoval na najpálčivejšie problémy, hľadiac priamo do kamery apeloval, prosil, učil, pomáhal, rozosmieval i dojímal. Bol skrátka úžasný.

Keď som prišla do Talianska, jeho žena bola na začiatku kariéry. Nenápadná, krátkovlasá blondínka vyzerala ako mužatka. Nebola škaredá, ale nosila neforemné sivé pánske obleky a nemaľovala sa. K tomu si predstavte hlboký mužský hlas. Šírili sa dokonca fámy, že ide o preoperovaného chlapa.

Napriek tomu a napriek najrôznejším sexsymbolom sa napodiv podľa akejsi ankety stala najžiadanejšou ženou Talianska. Každý si ju totiž predstavoval v posteli ako dominu v koženom oblečku, čo tlčie bičíkom najmocnejšieho muža talianskeho šoubiznisu...

Potom na nej začali pracovať imidžmejkri. Neponáhľali sa. Hlavne nenápadne. Najprv jej z vlasov vytvorili šibalsky strapaté hniezdo. Potom ju namaľovali. Omladili riflami a tričkami. Postupne sa z nej stala elegantná sexbomba s výstrihom po pupok a desaťcentimetrovými podpätkami, len hlboký hlas zostal. Dnes má 55 rokov a rozumne dáva prednosť neveľmi odhaľujúcim outfitom.

Pochybnosti o tom, či jej k práci dopomohol sobáš, však hravo rozptýlila. Je priam geniálnou psychologičkou, skromná, nevtieravá, príjemná a úprimná (občas so začervenaním prizná aj niečo z „vlastnej kuchyne“). Má zmysel pre humor, vie zahrať na city, niekedy aj na svoje a neubráni sa slzám. Publikum ju zbožňuje.

No a kým Carlo, zodpovedný za celoročnú prípravu festivalu, dostal viac ako pol milióna eur, Maria sa necítila na to, aby za päť večerov zhrabla čo len cent a honorár odmietla. Len od Berlusconiho, najvyššieho šéfa jej rodného kanála, dostala kyticu...

Slepí šoférovali, chromí behali: De Filippi teda na javisko priniesla aj svoje obľúbené ľudské osudy a navodila príjemnú atmosféru, akoby sa festival odohrával u nej doma v kuchyni. Pozvala decká, ktoré kvôli spolužiačke, čo vyskočila z okna, založili organizáciu a bojujú proti internetovej šikane. Prišiel pán, ktorý za 40 rokov pracovného pomeru nevynechal ani jeden jediný deň – ukážka toho, že i tak še da. V Taliansku totiž v posledných rokoch urobili a vďaka skrytým kamerám i zdokumentovali množstvo škandalóznych odhalení, keď slepí šoférovali, chromí behali maratón a ťažko chorí si veselo privyrábali v druhom i treťom zamestnaní. Úplne bez hanby – ako ten chlapík, ktorý si ráno do fabriky prišiel cvaknúť kartu: v trenkách, papučiach, ešte s karpinami v očiach vykonal potrebný úkon a odobral sa nazad do postele....

Úplne najväčší potlesk mali záchranári z hotela Rigopiano. Ak vám to nič nehovorí, tak len skrátene: táto chata bola postavená presne na mieste, kade sa raz za pár desaťročí preženie obrovská lavína. Pekne to dokazujú staré fotografie, v dvadsiatych rokoch to vyzeralo, akoby nad domom viedla lyžiarska dráha, potom miesto zarástlo hustým lesom a v štyridsiatych rokoch je na záberoch opäť ,,lyžiarska dráha“. Niekto však zabudol pretaviť tieto poznatky do mapy lavínového nebezpečenstva, a tak chata, kam ústila ,,dráha“, bola ešte zdvihnutá na tri poschodia a rozšírená.

V januári napadlo rekordne veľa snehu, pol Talianska bolo na kolenách, desaťtisíce domácností bez elektriny. I ľudia v hoteli sa začali báť, najmä keď horami otriasalo aj zemetrasenie, trvajúce už od augusta. Majiteľ v pondelok žiadal úrady o frézu, lebo cesta bola nezjazdná. Neprišla v utorok, ani v stredu o deviatej, ani o jednej, ani o piatej, ako mu sľúbili. Ľudia už očistili autá a sedeli v hale, čakajúc na jej príchod. Jednej pani nebolo dobre, poslala manžela pre lieky do auta. Sotva ho otvoril, buchot, treskot a akoby zázrakom sa masa snehu, rútiaca sa z hôr dva a pol kilometra a berúca so sebou i pôdu a stromy, prehnala tesne popri ňom. Trojposchodová chata i s jeho manželkou, dvoma deťmi a ďalšími 36 ľuďmi bola pred jeho očami zrovnaná so zemou.

V šoku volal známemu, aby zorganizoval pomoc, lebo on sám mal zlé spojenie. Priateľ vyše hodiny bombardoval úrady zúfalými telefonátmi, plakal, prosil, no nik mu neveril – ich argumentom bolo, že s majiteľom chaty hovorili pred dvoma hodinami a všetko bolo v poriadku. Keď ho omylom prepli priamo na záchranárov, v telefonátoch ďalšiu hodinu pokračoval ich šéf. Ničoho sa nedopátral a naštvaný neochotou zvolal jednotku a rozhodli sa správu preveriť. Na ceste bolo vyše metra snehu, nazuli lyže a odhodlane šliapali v hustej chumelici. Na miesto, kde predtým stála trojposchodová luxusná chata, dorazili o pol piatej ráno. Privítalo ich svetlo spod snehu z ako-tak zachovalej plavárne a neskutočné ticho...

No a potom sa v podstate v priamom prenose pustili do kopania, kopali celý štvrtok, celú noc, a v piatok o jedenástej sa konečne Taliansko dočkalo dobrej správy – našli sa živí. Záchranári vykopali 9 ľudí, po piatich dňoch ešte dve šteniatka a potom už len telá...

Ďalej to bude už len o hudbe a veselšie, sľubujem!

S cukríkmi vo vrecku: Maria de Filippi odmietla zísť čo len raz povestné krkolomné schody a nenechala na seba navešať ani priesvitne zvodné kúsky, obliekala sa podľa svojho vkusu. Módni návrhári si iste trhali vlasy, že tentokrát nebol pozvaný žiadny permanentný vešiak, ktorý by sa iba usmieval a predvádzal ich najnovšie kreácie. Carlo sa o ňu vzorne staral a vo vrecku svojho dokonale padnúceho smokingu jej nosil povestné citrónové cukríky. Maria totiž musí jeden neustále žužlať, lebo od trémy jej vysychá v ústach. Pri moderovaní ho vie obratne udržať medzi lícom a zubami...

Hosťami boli tento rok Mika, Ricky Martin, Robbie Williams a z neznámych dôvodov aj Anouchka Delon a Annabelle Belmondo, dcéra a vnučka slávnych hercov. Ich úlohou bolo v podstate zísť schody a pekne sa usmievať.

Na pokec prišiel aj Keanu Reeves (čítaj po taliansky Kiánu Rifs, podľa vzoru Džordž Klúnej a Elvis Prízlej). Taliani majú až na výnimky takú príšernú angličtinu, že to musí byť geneticky dané. Ozaj, počuli ste ich politika Gianniho Pitellu, ako hovorí, že Európska únia musí svetu priniesť PISS?

Politická satira sa vrátila na festival v umiernenej forme, už to nie je, čo to bývalo, keď sa jej venoval Beppe Grillo (dnes šéf Hnutia Päť hviez). Grillo je ako Formula 1, okamžite sa naštartuje na najvyššiu rýchlosť – pozrite sa na jeho fotky, nenájdete ani jednu, kde by sa milo usmieval. Odjakživa bol svojský a nikdy sa nebál povedať, čo si myslí, takže mal neraz zákaz vystupovať v televízii. No keď mu dali výnimku na Sanremo, bolo jasné, čo bude vrcholom festivalu. V roku ´89 ho tiež nakrátko omilostili. Prišiel na javisko, vytočil sa dopenista a vystúpenie ukončil asi takto: ,,Za Sanremo dostanem 350 miliónov nezdanených lír. Ale,“ vytiahol z náprsného vrecka kontrakt, ,,tu mám napísané, čo všetko nesmiem. Napríklad nemôžem povedať, že socialisti sú zlodeji, lebo za to dostanem pokutu!“

Horúci zemiak: Prvým škandálom bola účasť športovej komentátorky Diletty Leotty. Mladá baba podľa mňa celkom rozumne porozprávala o tom, ako jej boli odcudzené nahé súkromné fotky. Najprv ju to zložilo, no potom prestala chodiť po kanáloch a rozhodla sa bojovať, zašla na políciu a podala žalobu. A k tomu istému vyzvala aj dievčatá, ktorým fotky čmajzol ich ex, aby ich mohol vydierať.

Diletta Leotta sa, samozrejme, na festival krásne obliekla, mala na sebe miniatúrny top a dlhú sukňu a vyzerala úžasne, ako sa patrí na šoubiznis. Niektoré kolegyne asi závideli, že dostala šancu predviesť sexi postavičku, takže sa snažili rozpútať na webe debatu o tom, že keď chce žena odovzdať seriózne posolstvo, mala by sa obliecť ako mníška. Chvalabohu, mnohé ženské autority sa jej zastali.

Talianske feministky si proste nedajú pokoj – aby ste vedeli, čo sa ešte riešilo v televíznych debatách spolu s polonahým telom Diletty Leotty. Akosi sa zistilo, že blízky spolupracovník rímskej starostky dal na svoju šéfku Virginiu Raggi vystaviť tri životné poistky zo štátnych peňazí. Vyzeralo to, ako keby bola jeho milenkou, na ktorú sa snažil previesť bubáčiky, lebo však prečo inak by ste ulievali peniaze na cudziu babu?

Rozpútalo sa peklo, jej politickí spolupútnici sa predtým zaprisahávali za jej bezúhonnosť a teraz nevedeli, kam s očami a pohadzovali si ju ako horúci zemiak. A tak sa ocitla na obálke časopisu presne s takýmto, celkom logickým titulkom: La patata bollente. Lenže, slovíčko patata je aj nevulgárny názov ženskej onej, takže feministky okamžite rozpútali búrku v pohári vody, že ide o nechutný dvojzmysel... Chudáci novinári!

 

Maria de Filippi a jej manžel Maurizio Costanzo


 

Gianni Pitella chce Európe priniesť PISS

https://www.youtube.com/watch?v=MXFiTkWUKnE

 


 

Carlo Conti a Maria de Filippi


 

Bývalý komik a súčasný politik Beppe Grillo


 


 

Športová komentátorka Diletta Leotta