Vtedy poprvýkrát. Všetko sa niekedy musí stať poprvýkrát. Prvý poldecák, prvá cigareta, prvý ogrcaný hajzel na požičanej chate, prvá noc na záchytke, prvá odvykacia kúra. Prvý sex, prvý sex vo dvojici, prvý sex s opačným pohlavím, prvý sex s opačným pohlavím rovnakého živočíšneho druhu. Prvá svatba, prvá facka, prvý rozvod, prvý pokus o samovraždu, prvá spoveď na modrom koni, prvý úspešný pokus o samovraždu. Tak to už v tom živote chodí. Aj muzikanti majú to svoje prvé.

7. februára 1964 sa začalo prvé turné Beatles po USA. A celý svet obleteli zábery odpadávajúcich a jačiacich davov fanyniek, ktoré čakali na pristátie letu PanAm101, ktorým tí mladí drzí Angláni prileteli. Ešte jedno prvýkrát tento týždeň chcem u Beatles spomenúť. 9. februára 1961 odohrali svoj prvý z celkovo 292 koncertov v liverpoolskom klube Cavern.

Takisto prvý koncert odohral Ziggy Stardust, fiktívna postava stvorená Davidom Bowiem. Stalo sa tak 10. februára 1972. Naopak, svoj posledný koncert odohrali Stooges 9. februára 1974. Ako predkapela im hrali nejakí neznámi mladíci, ktorí si hovorili Aerosmith. 8. februára 1994 malo začať v Holandsku prvé zahraničné turné kapely Oasis. Lenže nezačalo. Chlapci išli do Holandska trajektom, a prihodila sa im taká nemilá vec, že sa neopísateľne ožrali, narobili nejaký ten bordel a na breh sa doviezli zavretí v kajute na toto určenej. A z Holandska boli obratom vykázaní.

Tých stretov so zákonom sa mi aj tento týždeň nazbieralo viacero. Napríklad 5. februára 2015 bol Garry Glitter odsúdený za zneužívanie detí. Podrobnosti nepoznám a asi ani nechcem. 6. februára 1995 bol Tupac Shakur odsúdený za sexuálne napadnutie na 4 a pol roka v base. A nakoniec, 6. februára 1990 viac ako 200 žien podalo hromadnú žalobu na Chucka Berryho. Obvinili ho, že bez ich vedomia boli nahrávané na video na toaletách jeho reštaurácie. Mám pocit, že tí muzikanti sú banda hnusných zvrhlíkov. Neviem veru, čo narobím, až moja baba krpatá, nedajbože, nejakého domov privlečie. Asi mu budem chcieť rozbiť o hlavu niektorú z mojich šiestich gitár. Banjo nie, to mám iba jedno.

Ešte jedna vec sa rieši úradne a nebýva to moc príjemné. 8. februára 1980 sa David Bowie rozvádzal so svojou manželkou Angie. Stálo ho to 50.000 libier, obišiel ešte celkom lacno. To Sira Paula McCartneyho, ktorý sa rozvádzal 11. februára 2008, to vyšlo o niečo drahšie. Jeho jednonohá manželka odišla od súdu s Paulovými šesťdesiatimi miliónmi libier. Nie zlá hodinová taxa na dvojročné manželstvo.

R.E.M. zasa zažili 8. februára 1981 svoje prvé nahrávanie v štúdiu, v Bombai Studios Smyrna v Georgii. Nahrali v ten deň tri piesne, Gardening At Night, Radio Free Europe a Rockville. Zvláštne, že hneď na prvej nahrávke zvládli jednu z ich dvoch najlepších vecí vôbec.

Ešte jedno prvé nahrávanie. 7. februára 1979 začal nahrávať Stephen Stills prvý čisto digitálne nahrávaný album v Record Plant Studios v Los Angeles. Nakoniec ale táto nahrávka nebola nikdy vydaná, preto neskôr primát prvej digitálnej nahrávky získal Ry Cooder a jeho nahrávka Bop Till You Drop. A snobi, hrajúci sa, že majú uši ako netopiere, sa začali pohoršovať.

Ideme na hitparády. V druhom februárovom týždni 1972 sa na vrchol rebríčka v UK aj v Írsku dostali T-Rex s piesňou Telegraf Sam. V roku 1974 na vrchole v Austrálii aj na Novom Zélande bol David Bowie s piesňou Sorrow, v Británii sa s ňou dostal iba na číslo 3. V roku 1982 vyhrali UK Chart nemeckí Kraftwerk s piesňou Model. V roku 1991 vyhral britskú hitparádu Bart Simpson. Áno, ten Bart Simpson. Rok 1995, v Austrálii vedú Silverchair a pieseň Tomorrow. Rok 1997, UK No1 obsadili U2 a Discotheque. V roku 1999 mali v UK Chart svoj posledný No1 hit Blondie s piesňou Maria. 21 rokov po svojej prvej britskej jednotke. A nakoniec, v roku 2005 tu mám ako UK No1 Eminema, s piesňou Like Toy Soldiers.

Prejdime k oslávencom tohoto týždňa. 5. februára sa narodil Paul Jones (1960), basák od Catatonie, Duff McKagan (1964), taktiež basák z klasickej zostavy Guns´n´Roses, a Chris Barron (1968), spevák od Spin Doctors. 6. februára sa narodil rasta prorok Bob Marley (1945). Keďže jeho pesničky sa v triezvom stave dajú vypočuť asi tak maximálne tri po sebe, muselo vzniknúť celé priemyselné odvetvie venujúce sa pokrokovým metódam produkcie zelených listov a samičích kvetov. Ale kedže ja napríklad podobnému už vyše dvadsať rokov neholdujem, tak je to u mňa s Marleym, ako som popísal vyššie - jedna pesnička výborná, druhá dá sa, tretia no dobre, štvrtá vypnite to niekto. V ten deň sa takisto narodil Axl Rose (1962), spevák od Guns´n´Roses, ktorý jako prišiel do džungle, tak sa nejako scvokol a začal obdivovať čínsku demokraciu, a Dave Rotheray (1963), gitarista mojich obľúbených Beatiful South. Snáď sa tu nenájde nijaká, ktorej mladosť a dospievanie by boli kruto poznačené istým Rickom Astleym. 7. februára sa narodil Brian Travers (1959), saxofonista od UB40, Steve Bronski (1960), ktorý mal svoj Beat, a David Bryan (1962), klávesák od Bon Jovi. Vlastne ja Bon Jovi nemám rád a sem nedávam tých, čo nemám rád, neviem, ako sa mi tu ocitol. To už rovno by som mohol napísať, že sa narodil aj Dieter Bohlen. A to nechcem, ale môžem ešte spomenúť, že sa narodil aj Wes Borland (1975), gitarista Limp Bizkit. 8. februára sa narodil Vince Neil (1961), spevák Mötley Crue, u susedov toť za kopcom sa narodil Robert Nebřenský (1964), spevák a gitarista od Vltavy, ktorá mimochodom opäť hráva, a Dave Ferrel (1977), basák od Linkin Park. 9. februára sa narodil Jimmy Pursey (1955), spevák punkových legiend Sham 69, a Holly Johnson (1960), spevák od Frankie Goes To Hollywood. 10. februára je to poslabšie, narodeniny mával iba Cliff Burton (1962), pôvodný basák Metallicy. 11. február je silnejší. Narodil sa H. R. (1956), spevák legendárnych washingtonských Bad Brains, jedných z praotcov hardcore, narodila sa Sheryl Crow (1962), narodeniny má aj Fredrik Thordendal (1970), gitarista švédskych Meshugahh, Pinhead (1972), klávesák od Slipknot a Mike Shinoda (1977), spevák od Linkin Park.  

K mŕtvolám. 5. februára 2013 umrel Jindra Šťáhlavský, jedna z veľkých osobností českej country, spevák skupiny Fešáci. 6. februára bol pre smrtku plodný dátum. V roku 1981 umrel americký skladateľ Hugo Montenegro, ten, ktorý zložil hudbu pre Leoneho The Good, The Bad And The Ugly. V roku 1998 umrel po dlhom boji s rakovinou Carl Wilson, spevák a gitarista mnou kupodivu obľúbenej kapely Beach Boys, a v ten istý deň kdesi v Dominikánskej republike si istý rýchlodrak zvaný Falco povedal, poďme si otestovať deformačné zóny na mojom Pajere, čo sa ukázalo ako nie celkom vhodný nápad. Najmä, keď si ako kovadlinu vybral protiidúci autobus. Takisto 6. februára, ale v roku 2011, v skorých ranných hodinách sklátil náhly infarkt Garyho Moora. Bol na hoteli kdesi v Španielsku so svojou priateľkou, boh vie, čo celú tú noc robili.

9. februára 1981 zomrela prvá rock´n´rollová hviezda. Nie, nehovorím o Elvisovi, ani o Chuckovi Berrym, ani o Buddy Hollym. Prvou rockovou hviezdou bol Bill Haley. A ak pre nič iné, nezmazateľne sa zapísal do histórie tým, že od jednej z jeho piesní, ktorá sa občas považuje za úplne prvý rock´n´rollový hit, som si vypožičal titulku tejto série.

9. februára 1997 takisto umrel Brian Connoly, spevák poprockovej kapely Sweet. 10. februára 1975 začala smrtka kosiť členov šialenej kapely Stooges, prorokov punku. V ten deň umrel na nejaký ten neduh spôsobený nezriadeným slopaním ich pôvodný basák Dave Alexander. Bol zásadným skladateľom hudby prvých dvoch albumov, ale tak strašne chlastal, že jedného dňa niekedy v 1970, keď zasa raz kvôli jeho totálnej opici museli zrušiť koncert, ho vyhodili. Že toto už je veľa i na pomery Stooges.

A nakoniec, 11. februára 2012, sa ozvala legendárna veta - "Whitney Houston, we have a problem". Boh vie, kde sa ten deň flákal Kevin Costner.