Nedávno sa v Los Angeles konala najväčšia herná výstava E3, ktorá sa týka nie hier len tak hocijakých, lež hier počítačových. Čo je úplne zbytočná geekovská informácia, ktorú si nemusíte pamätať. Čo už úplne zbytočné nie je, je to že, na tejto výstave vývojári a distribútori prezentujú niektoré veľmi zaujímavé herné videá, ktoré si jednoducho musíte pozrieť, či už hráte Modern Warfare na obtiažnosť „veteran“ iba s nožíkom a ešte k tomu na volante, alebo sa neviete dostať cez prvý level Angry Birds na vašom služobnom ajfoune.

 

 

Tomb Raider


Nová Lara Croft je vlastne prvá časť, alebo nultá časť Tomb Raidera, t.j. „O tom, ako sa Lara stala vykrádačom hrobiek a ako jej päťky kozy narástli“, keďže v tejto hre má ísť o reštart celej série. To má za následok to, že Lara vyzerá oveľa mladšie (až tak mlado, že neviem, či je v poriadku napísať, že vyzerá aj skurvene sexi) a tiež anatomicky prirodzenejšie. Zahráme si to síce až o rok a pol, ale leštiť bambus si na tom môžeme už teraz.

 

 

 

 

Hitman Absolution

 

Štvrté pokračovanie simulátora nájomného vraha nás zavedie.... Wait, what? Simulátor nájomného vraha? Klídek, ešte sa nekrižujte. Je síce pravda, že táto hra pravidelne dvíha tlak členom organizácií ako „Rozhorčení Americkí Rodičia Proti Násiliu V Hrách, Ktoré Svojim Deťom Sami Kupujú“, ale vyplýva to z čírej neznalosti tohto skvostu. Hitman je totiž, ak sa hrá správne, asi najmenej násilnou akčnou hrou, aká kedy bola vyrobená. Kľúčové totiž nie je postrieľať čo najviac panákov, ale presne naopak – čo najmenej. Vašou úlohou je totiž zlikvidovať cieľ nepozorovane, v tichosti a najlepšie tak, aby to vôbec nevyzeralo ako vražda, ale nehoda a potom v rovnakej tichosti zmiznúť ešte skôr ako omdlie upratovačka, ktorá mŕtvolu nájde. Jasné, že sa to dá hrať aj tak, že si zoberiete samopal, behom piatich minút všetkých odbachnete a idete na ďalšiu misiu a sú idioti, ktorí to takto aj hrajú (a potom sa sťažujú, že ako strieľačka je to úúúúplne o ničom), no to je ako objednať si stejk z argentínskej sviečkovice, ten si nechať vložiť medzi dva krajce konzumného rascového a zožrať telefonujúc cestou po eskalátore. Ak vás ale hitman nezaujíma, trailer si pozrite aj tak, je v ňom totiž holá, sprchujúca sa ženská.

 

 

 

 

Brothers In Arms: Furious 4

 

Prvé tri časti Brothers In Arms boli taktickými strieľačkami, ktoré vraj odrážali skutočnú taktiku peších jednotiek, a to takú, že jedno družstvo pešiakov spredu ostreľovalo ťažkými zbraňami stanovište náckov, ktorí z toho boli takí dosratí, že si nevšimli druhé družstvo spojeneckých pešiakov, ktoré sa k nim prikradlo zboku a umlátilo ich kanadami. Alebo tak nejako. To je teraz úplne jedno, lebo v tejto časti BiA sa na taktiku nehrá, aspoň to z traileru zjavné nie je. Čo ale zjavné je, je snáď až otrocká inšpirácia Tarantinovými Inglourious Basterds. Či to bude dobré, alebo zlé, bohvie, ale ako sa svištiaci tomahawk zasekne Fritzovi medzi blinkre, to musíte vidieť.

 

 

 

 

Armored Core 5

 

Toto má byť nejaká japonská mechovka, kde sa veľké bojové roboty mlátia s inými veľkými bojovými robotmi. Pochopiteľne to je určené skôr na ázijský trh, takže ak nerozumiete, o čom tam ide, chyba nie je vo vašom prijímači. Trailer je totiž zaujímavý z technického hľadiska. Okrem veľmi hustej atmosféry vo viacerých záberoch stiera rozdiel medzi skutočným filmom a 3D animáciou. Veď si ho schválne pozrite a skúste hádať, ktoré zábery sú CGI a ktoré živé (pomôcka: všetky sú CGI!).