Celé kráľovstvo, mŕtvy drak a polovica princeznej

 

Ako zareaguje vrchnosť, keď krajinu začne terorizovať drak? Vyhlási verejnú súťaž, na ktorej sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto si trúfne postaviť sa krvilačnému plazovi, a buď pri snahe poraziť nepriateľa zahynie, alebo nad protivníkom zvíťazí a za odmenu dostane pol kráľovstva a ruku princeznej.

 

„Ó, aké neinovatívne!“ povedal som si, keď som stál v rade ťahajúcom sa ďaleko za brány kráľovského paláca. Udatní, no naivní bojovníci, s ktorými som sa delil o rad, už plánovali ako naložia s polovicou kráľovstva a princezninou rukou. Ak by bol kráľ aspoň za mak originálny, tak za odmenu by ponúkol celé kráľovstvo a pol princeznej.

Tá banda onedlho mŕtvych hrdinov, čo sa vyťahovala a chvastala svojimi fiktívnymi úspechmi, by aspoň mohla premýšľať nad výberom polovice princezninho tela. Ja osobne by som bral spodok.

 

Už mi bolo pridlho. Predo mnou stála kompánia po zuby ozbrojených a obrnených rytierov, ktorých plán spočíval v nájdení draka a jeho následnom usmrtení. Netušili, kde sa drak nachádza, koľko má hláv a aký inteligenčný kvocient sa v jeho hlave či hlavách ukrýva. Pri pohľade na samovražedné komando som usúdil, že drak, aj keby bol bezhlavý, musí byť inteligentnejší než pešia obrnená jednotka predo mnou.

 

Už som stál na nádvorí. Plecháči predo mnou dostali kráľovské požehnanie a rozbehli sa v ústrety istej smrti. Zarazilo ma, že neexistuje žiadny časový interval, počas ktorého by sa čakalo, ako uspela, respektíve, akou smrťou skonala ostatná výprava. Išlo to ako po páse.

„Dobrý deň, volám sa Hlúpy Jano a už z môjho mena vám musí byť jasné, o čo mi ide,“ alebo, „Dobrý deň. Viete, ja som sa celé dni váľal za pecou v teple, kým moji starší bratia pracovali od svitu do mrku, a tatko to už nevydržal a poslal ma sem, lebo nemám absolútne žiadne skúsenosti, no predpokladá, že draka zabijem, dostanem pol kráľovstva a ruku princa. Viete, tatkovi som to nepovedal, ale na tej peci sa tá teplota nejako prejaviť musela,“ dodal šeptom. Všimol som si ešte podivnú trojicu, pričom jeden mal evidentné zrakové postihnutie, druhý bol nezdravo obézny a tretí musel byť prapredkom Zdena Cháru.

 

Konečne som sa dostal pred kráľa. Vyzeral ako dáma s hranostajom šitým na mieru. Vyzeral skormútene. Princezná sa nádejala a výrazom tváre nádej verne demonštrovala. Presne v okamihu, v ktorom som vykúzlil obdivuhodnú poklonu dobehol kováč, ktorého som si objednal.

 

„Udatný bojovník,“ začal kráľ, „naše veličenstvá ti udeľujú požehnanie, nech ťa na tvojej ceste sprevádza šťastie a...,“ pokračoval, ale nevenoval som mu pozornosť. Kováčovi som prikázal nabrúsiť hroty na padacej mreži. Zavalitý chlapík sa pustil do práce a kráľ spozornel.

„Čo to robíte, človeče?“ opýtal sa.

„Chcete zabiť draka,“ reagoval som, „to je spôsob, akým ho zabijem,“ dodal som a kým kováč brúsil ako o dušu, zapálil som si.

„Ako chcete prinútiť draka, aby sem prišiel?“ vyzvedal kráľ a princezná dala najavo svoje sympatie voči mne poodhalením kolienka.

„Umením diplomacie,“ odpovedal som. Kráľ sa pokúsil slovo zopakovať. Bez úspechu. „Pozval som draka na kráľovský dvor, aby sme mohli rokovať o možných kompromisoch. Drak má svoje požiadavky, ktoré pokiaľ budú splnené, pristúpi na dohodu,“ vysvetlil som.

 

„Všakže chcete draka dolapiť ľsťou?“ opýtala sa princezná a pozrela na kováča brúsiaceho mrežu. „Drak sem príde, strčí hlavu skrz vstupnú bránu, zamestnáte ho naoko diplomatickou dišputou a keď bude zaujatý rokovaním, mrežu uvoľníte a drak príde o hlavu,“ pokračovala v konšpirácii kráľova dcéra.

„Dcéra hodná svojho otca,“ predniesol som kompliment a usmial sa na stehienko, ktoré si na chvíľočku princezná poodhalila.

„Je to tak?“ opýtal sa kráľ.

„Tak ako vraví vaša šarmantná a múdra dcéra,“ nešetril som komplimentmi a uklonil sa.

 

Pohľad som venoval dlažbe. Tieň veže vrhal presne pol tretej poobede. Oblohou sa prehnal iný tieň. Zaznelo zasvišťanie a zatrepotanie obrovských kožených krídel. Drak pristál na veži. Aristokracia znervóznela. Dámy začali šuchtať ťažkými šatami a stráže začali strachom vibrovať. Kováč práve skončil a vztýčeným palcom mi dal znamenie, že je všetko pripravené.

„Vaše veličenstvá,“ prehovoril som teatrálne, „Drak!“ uviedol som okrídleného plaza na dvor. Drak sa zviezol z veže a pri pristávacom manévri zvíril prach, až to princeznej nadvihlo sukne a odhalilo siedmy div sveta. Drak pristál a podľa dohody prestrčil hlavu skrz bránu.

 

Aby som nezabudol. Pred týždňom som sa vyzbrojený čistou bielizňou vybral za drakom. Čistú bielizeň som mal z toho dôvodu, aby som už z diaľky mohol mávať provizórnou bielou vlajkou, ktorú by som si cestou vyrobil, čím by som drakovi dal najavo, že prichádzam v mieri, aby ma nezožral. Plán mi veľmi nevyšiel. Čím viac som sa približoval k drakovmu dúpäťu, tým viac sa ma pokúšal jeden zo zvieračov zradiť. Nakoniec sa mu to podarilo. Tesne pred drakovým brlohom som mával trenírkami pripevnenými k palici určenej na oporu fazule. Mierová zástava  sa podobala na vlajku Japonska, no vychádzajúce slnko na bielom podklade dostalo nečakane nádych bielej kávy.

 

S drakom som sa diplomaticky dohodol, že mu pripravím cestu na kráľovský dvor a že naňho nikto nezaútočí. Od kráľa si vyžiada princeznú, odletí s ňou nevedno kam a po vzájomnej dohode sa členovia dvora nahrnú na jednu hromadu, aby ich na znak víťazstva nad drakom zvečnil dvorný maliar. Kým sa maliar bude pokúšať zaznamenať šťastné tváre členov dvora, drak ich spáli ničivým plameňom a potom si rozdelíme lup. Po vzájomnej dohode som drakovi povedal „give me five,“ na čo sa na mňa zadíval svojimi piatimi hlavami nanajvýš rezervovane.

 

Plán vychádzal dokonale. Dvor sa rozhodol, že obetovanie princeznej je prijateľná cena za bezpečie všetkých ostatných. Princezná sa postavila k bráne vedľa draka a členovia dvora sa nahrnuli na jednu kôpku, aby ich mohol zvečniť dvorný maliar. Keď sa maliar pustil do práce, drak zo svojich štyroch papúľ vypustil vražedný plameň a tou piatou papuľou sa zahryzol do princeznej. Ani ja som neváhal. Potiahol som za lano, uvoľnil mechanizmus brány a padacia mreža v momente preťala všetkých päť drakových krkov. V priebehu niekoľkých sekúnd vyhaslo nespočetné množstvo životov.

 

Diplomatickou cestou som získal celé kráľovstvo a presne tú časť princeznej, o ktorú som mal záujem. Na pamiatku nosím na hrudi skratku dvoch písmen CD. Nie, nie je to skratka Corps diplomatique. Znamená to cvičím draky.