Kamarátky mi radia: „Bunny, nemala by si písať o hovnáchúchylákoch. Napíš radšej o láske.“

Nie som expert na lásku a vzťahy a vôbec, hovná sú vďačná téma. Ale keďže ostatná časť tejto rubriky bola niektorými čitateľmi vnímaná ako nehodná erudovaného autora, dnes načrieme do vážnejšej témy. Poradím vám, ako prežiť mesiac na nedobrovoľnom liečení v Sklených Tepliciach.

 

Na začiatok by som sa chcela poďakovať kamarátovi Ičovi, ktorý výrazným spôsobom prispel do volume 2 a 3. Takéhoto kamaráta by mal mať každý z vás, predovšetkým, ak máte nudný život ako ja.

 

Dostať sa do Sklených Teplíc nie je jednoduché. Spôsobov je niekoľko. Napríklad si môžete zlomiť telo stavca L1 a to tak, že počas bežnej ochutnávky vína vo vašej obľúbenej vinotéke vyslopete kamarátke všetky vzorky, pretože nemá rada červené. Prečo potom chodí na ochutnávku Alibernetu, mrochta?! Po skončení organizovanej časti vypijete ešte dve fľaštičky a vydáte sa domov. Ráno sa zobudíte s bolesťou chrbta. Asi ste sa pošmykli na ľade. Nasledujúce dni skladáte mozaiku. Dôležitá informácia je, že na snehu pred vinotékou boli nájdené odtlačky vašich topánok. Mohlo to vyzerať asi takto: Na ceste z vinotéky ste si uvedomili, že je ešte skoro a do 5 promile ďaleko a mali by ste sa vrátiť späť. Vinotéka sa tvári ako zatvorená, ale vás neoklamú. Zdá sa vám, že vnútri vidíte pohyb. Nemávate vidiny, keď ste ožratý. Od vinotéky vás delí plot. Pokúsite sa ho preliezť, vaša bezpečnosť je na poslednom mieste. Hlavne nech ste už dnu. Podarilo sa. Dopad bol tvrdý, na chrbátik, ale sral to pes, ste pred dverami. Nikto neotvára. Ako ste sa dostali domov, to sa nikto nikdy nedozvie.

 

Potom to už ide rýchlo, vyšetrenia, RTG, diagnóza, operácia a o rok na to ...  Sklené Teplice.

Čo robiť?

 

1. Nájdite si na mape miesto vášho pobytu. Sklené Teplice znejú podobne ako tie Trenčianske, ale nenechajte sa pomýliť. Poriadne si preštudujte, kam idete. Pozornosť venujte predovšetkým voľnočasovým aktivitám. Dočítate sa o nenáročných prechádzkach, krásnom hornatom okolí, miestnej pizzerii a Kursalóne. Ten jediný vo vás vzbudzuje kúsok nádeje.

 

2. Baleniu neprikladajte dôležitosť. Nezabudnite krížovky a fotku vašich priateľov v rámiku. Keď si ju vyložíte na nočný stolík v Tepliciach, budete mať pocit, že sú tam s vami.

 

3. Po príchode do kúpeľov sa dozviete rozvrh vašich procedúr. Môžete sa tešiť na magnetoterapiu, parafín, rašelinové zábaly, soľnú jaskyňu, masáže, kúpeľ Márie Terézie, termálny bazén a v neposlednom rade na Parenicu. Vyzerá to fajn, celý čas sa nezastavíte, avšak po detailnom preštudovaní rozvrhu si začnete uvedomovať prestoje medzi procedúrami a tiež vás trápi, ako naložíte s večermi.

 

4. Máte dve možnosti, ako sa vysporiadať so situáciou. Buď si budete každú voľnú chvíľu lámať hlavu s tým, čo idete robiť, alebo si vytvoríte dennú rutinu, ktorú budete prežívať nasledujúcich 28 dní a budete sa tešiť z toho, ako sa zodpovedne a v dostatočnom časovom predstihu pripravujete na dôchodok. Odporúčam druhú možnosť.

 

5. Bežný deň by mohol vyzerať napríklad takto:

7:30 raňajky

11:00 kúpeľ Márie Terézie

11:45 klasická masáž

12:30 obed

14:00 Parenica + rašelinový zábal

Do postele sa dostanete až po 15:00.

18:00 večera

 

6. Ak ste fanúšikom slovenskej seriálovej produkcie, máte napoly vyhraté. Medzi raňajkami a kúpeľom sledujte reprízu Búrlivého vína a Divokých koní. (Nebudem, ako niektorí z vás, používať hanlivé názvy týchto dôležitých súčastí môjho a Ičovho života.)

 

7. V areáli kúpeľov sa vždy pohybuje nejaká mačička či psíček. Jedného si adoptujte. Vymyslite mu meno a každý deň posielajte jeho fotografie svojim kamarátom. Napríklad Kútik v Kursalóne, Kútik pri mojich nohách, Kútik pri lavičke, Kútik sa stratil :(

Cestou z raňajok môžete vždy dvomi kusmi párkov nakŕmiť kocúrika. Budú dni, kedy najviac slov prehovoríte práve s ním. Keď sa vrátite z liečenia, asi budete musieť navštíviť logopéda.

 

8. Tešte sa z toho, že ste v prírode. Počúvajte, ako žblnkoce potôčik, ako hora volá vaše meno. Možno vám chce niečo povedať. Choďte sa prejsť, ale nie ďaleko, aby ste sa nestratili. Nemôžete meškať do Parenice.

 

9. Venujte pozornosť svojmu telu. Z každodenného máčania sa v termálnej vode budete mať vysušenú pokožku. V miestnych potravinách si kúpte telové mlieko a trikrát denne sa ním natierajte. Zabijete tak spolu 30 minút. Po príchode domov sa môžete pochváliť, že nikto nemá také hladké lakte ako vy.

 

10. Nenechajte sa odradiť vysokým vekovým priemerom vašich spolukúpeľníkov. Personál je trochu mladší. Keď pôjdete na masáž, skúste sa spýtať sestričky, po tom, čo vám prefacká zadok, či vás neprefacká aj spredu.

 

11. Nemajte výčitky, ak si poobede oblečiete pyžamo. V márnici je väčšia párty ako tu.

 

12. Zabalili ste si len 4 tabletky Stillnoxu?  Šetrite si ich pre prípad, ak vám na izbu šupnú nejakého chrápajúceho dedka.

 

13. Ak máte štastie, pri podriemkávaní na izbe začujete chichot šťavnatých dôchodkýň. Oblečte sa a vyrazte do Kursalónu. Po troch dňoch sa adaptujete a dokážete oceniť miestne osadenstvo. 60-ročná vydra s telom Gisele Bündchen na obzore, ďalšia v obtiahnutých rifliach a zlatých kovbojkách, 65-tka s peknou prdelkou. Máte v sebe liter vína, hrajú Čardáš dvoch sŕdc, vašu obľúbenú. Uvoľnite sa a zabékajte si s novými kamarátmi. Dôchodkyne tancujú okolo svojej osi a kombinujú to s predkopávaním nôh. Ak na to nemáte žalúdok, zrýchlite pitie. Ak po záverečnej 75-ročná babka ohlási: "Poďme sa ešte niekam baviť", ospravedlňte sa s tým, že máte ráno procedúru a poberte sa do postele. Zistíte tiež, že si ostatní hostia kupujú chlast v potravinách a potom ho pijú na izbe. To je ako za mladi. Staroby sa netreba báť.

 

14. Aj keď v kúpeľoch nadviažete nové priateľstvá, na tie staré nezabúdajte. Najlepšie bude, ak si ešte pred odchodom na pobyt naplánujete aspoň dve návštevy. Ako lákadlo použite miestny wellness v podobe Parenice. Ak za vami prídu kamaráti na dve noci, veľmi sa potešíte. Ak však odídu po prvej, neberte to osobne. Nie je to kvôli vám. Oni len nemajú taký kvalitný rozvrh dňa ako vy a slopať celý deň sa im tiež nechce.

 

15. Blíži sa posledný deň. Užite si všetko naplno – raňajky, kocúrika, seriál, masáž od blond sestričky, živú hudbu v Kursalóne. Už viete, kam vedú vaše kroky, kde strávite jeseň života. Je to váš druhý domov.