V poslednej dobe sa na dailymale akoby vrece s rubrikami na pokračovanie roztrhlo. A čože som ja horšia? Za prvé, chcem sa stať legendou na dailymale (aspoň na jeden deň) a za druhé, cítim sa kompetentná radiť vám, pretože pre tých, čo ma nepoznajú (skoro všetci tu, okrem „čau Tinka, čau Lubo“), ...ja mám vždy pravdu (teda okrem prípadov, kedy má pravdu moja kamarátka Sue Ellyn“...“ahoj, škatulka moja!“). Tak, už som pozdravila všetkých, čo som chcela a nalievam si Rizling rýnsky, z ktorého mi kriví úsmev, a ideme na to.

 

Čo robiť, keď stretnete v autobuse honelníka?

 

Nedávno mi kamarát (hovorme mu Ičo...“ahoj, Ičo“) napísal:

„Stojím na zastávke a vidím dvojicu, myslel som si, že sú pár. Ale zrazu babenka začala kričať, že na ňu vytiahol vtáka a na chrbte nahmatala lepkavú maškrtu.“

Pousmiala som sa nad touto príhodou bez kúska empatie s dotknutou slečnou. To som ešte netušila, že o pár dní sama budem hlavnou hrdinkou podobného príbehu.

Cesta z práce domov, ako každá iná. Ale nebola ako každá iná, bola výnimočná.

Streda, 16:51, plný* autobus, Bratislava V

 

*Pozn. : Stupne plnosti autobusu:

Prázdny: Nikde nikto, len ty. Stáva sa v predvečer štátneho sviatku, ktorý padol na piatok, alebo z času na čas v nočnom spoji, ak bývate vo vychytenej lokalite, kam všetci chodia autom ale ty si slopal a si socka, ktorá nemá na taxi. Btw., nemusíte mi posielať ten gastráč za článok, tým sa v taxíku platiť nedá.

Poloprázdny: Všetci sedia, niektorí tak, aby si vedľa nich nikto nemohol sadnút.

Plný: Všetky sedadlá obsadené, veľa zúfalcov stojí; stoja aj dôchodcovia, ktorí idú domov po dlhom dni plnom nákupov podľa vopred premysleného itinerára poskladaného z letákov vybraných nákupných reťazcov.

Preplnený: Stojíte a nemáte sa kam pohnúť. Snažíte sa držať, občas sa pri pokuse chytiť tyče dotknete cudzej ruky.

Plnka jak hovado: Nemusíte sa držať.

 

Sadla som si vedľa okna. Čiapka stiahnutá až po nos, obvešaná ako uši Zuzany Plačkovej. Na jednej strane kabela, na druhej notebook (odkaz pre zamestnávateľa: Robím aj doma dakedy, viš?).

 

Sadol si vedľa mňa zanedbaný muž vo veku okolo 45 rokov. Nevenovala som mu pozornosť. Neskôr si ju však vynútil. Začal sa rozťahovať na dvojsedačke až tak, že som natlačená v rohu dychom vytvárala rosu na okne autobusu. Ľudia sú strašní sebci, jedna sedačka im nestačí, vzdychla som si, stále netušiac, že som sa práve stala obeťou honelníka.

 

Keď už mi bolo fakt tesno, nesmelo som sklopila zrak k jeho stehnám, so snahou pochopiť, prečo musí mať tie nožiská rozvalené ako lemur. Na nič som neprišla, tak som zrakom zamierila vyššie, konkrétne na miesto nad podbruškom. Nebudem komentovať jeho nehipsterské oblečenie, ale pod tričkom veľkosti XXXXXL sa v pravidelných intervaloch zračil obrys ruky. Samozrejme, treba si urobiť dostatok miesta pre pohyb. Nebude predsa posilňovať zápästie v nejakom tesnom trikote! Rýchlo som vyhodnotila situáciu.

 

Kamaráti radia:

„Čo si mu neprij-b-la? Ja by som mu takú....“

„Mala si začať kričať: On si honí, on si honí!“

 

NIE. Nesprávne. Honelník situáciu poprie a na vás budú ukazovať všetci v autobuse prstom. Stanete sa klamárom/klamárkou, domýšľavou kravou, možno aj j-blinou.

 

A teraz to príde: čo som urobila a teda, čo radím urobiť v podobnej situácii aj vám...

  1. Zachovajte chladnú hlavu, netreba hneď robiť paniku, čo ak nejde o honelníka....
  2. Áno, ide o honelníka. Veselo ho z toho obviňte, ale len potichu, v myšlienkach. Nechcete predsa pútať pozornosť.
  3. Nadviažte očný kontakt. Nebojte sa toho. Treba mu naznačiť, že ste pochopili, čo sa deje.
  4. Očný kontakt musí byť krátky, ale musí hovoriť: Viem, čo robíš, a ak s tým neprestaneš, odsadnem si!
  5. Zanalyzujte vzdialenosť najbližšej zastávky. Ak je ďaleko, rozmyslite si, že sa chcete počas jazdy hompáľať s taškami ako keby ste mali v sebe 7 pív, a batožinou ohroziť život honelníka. Odporúčam začať sa mechriť ako keby vás trápila zlatá žila a vyčkať do najbližšej zastávky. Trpezlivosť ruže prináša. Honelník pochopí, že je čas dokončiť, čo treba, a vystúpiť. Neľakajte sa, ak vás ešte pred finishom chytí za nôžku. Je to pochopiteľné, nie je čas na predohru.
  6. Honelník vystupuje. Skoro nikto si nič nevšimol. Vám sa nič nestalo. Honelník za 90 centov absolvoval zážitkovú jazdu. Win win win situácia.

 

Zároveň si uvedomte, že ste dnes boli pre niekoho dôvodom si neodkladne vyhoniť. Môžete dostať krajší kompliment?

 

WIN

 

P.S.: A ak Dailyboh dá, nabudúce si povieme, čo robiť, keď Vám na ulici v Írsku zlyhá zvierač. Inspired by Mr. D.