Bola som vychovávaná k presvedčeniu, že mužov neslobodno nikdy poučovať a dávať im rady. Žiadne návody a usmernenia, a to ani keby boli potrebné na záchranu majetku či životov neviniatok. 
Dokonca im nemôžeme pomôcť, ani keď sa trápia s niečím malicherným, čo by nám trvalo deväť sekúnd. Nie preto, že muži všetko vedia, ale pretože neznesú, keď niečo nevedia! Ich nafúknuté ego vraj nevydrží ten nápor, keď vie žena niečo lepšie ako oni. 
A na tejto idiotskej premise je postavený celý mužsko-ženský svet.
Všade vidíme články o tom, ako vás máme chváliť, povzbudzovať, kvíliť a jasať, akí ste silní, mužní, všetko zvládnete. Keď vidíme, že idete evidentne zlou cestou a bude nám trvať ďalšie dve hodiny vrátiť sa na diaľnicu, musíme držať hubu, lebo vaše krehké ego sa rozprskne na lečo. (A Pánboh uchovaj, aby sme upozornili na to, že cez tento kruhový objazd sme už šli.)
Dlho som si myslela, že to múdre ženy v mojej rodine preháňajú a že zbytočne celý život ofukujú chlapov, ktorí predsa znesú nejakú tú konštruktívnu kritiku. Pravda je, že neznesú. 
Bola som svedkom nedôstojných hysterických scénok, trieskania dverami aj drobnými predmetmi, recipročného neférového obviňovania aj totálnych podpásoviek - všetko mužské reakcie na obyčajné upozornenie na chybu či nedokonalosť dotyčného. Videla som mužov zmodrať od zlosti po celkom dobre mienenej poznámke, ktorú keby vzali do úvahy, všetkým zúčastneným sa uľaví. Pravidelne pozorujem ženy, ktoré sa ponižujú mohutným chválením svojich mužov za činnosti, ktoré zvládne šesťročné dieťa. 
A sama nie som bez viny. Zažila som situácie, v ktorých som bola radšej ticho, aj keď chlap bezradne tápal v oblasti mojej expertízy. Bolo jasné, že keby som mu skúsila poradiť, najskôr sa na mňa osopí a potom sa asi rozplače. Pri niektorých chlapoch si nie som istá, či by ma radšej nevyniesli v čiernej igelitke do lesa, ako by mali priznať, že potrebujú moju pomoc. 
Neviem, akú to má evolučnú príčinu, ale nejaký antropológ určite nabehne s príslušnou teóriou. Niečo o tom, ako pri love mamuta nesmie prísť ku kritike žiadneho z mužov, lebo vyrušený lovec celý dezorientovaný padne do jamy a celá dedina pokape od hladu. 
V každom prípade: toto robíte totálne na p… 
A argument, že sa stále vnucujeme so svojimi zbytočnými radami, si môžete nechať. Spomeňte si na mňa, keď budete tretíkrát prechádzať cez ten istý kruhový objazd.