Nedávno sme písali o tom, ako "maličká" firmička menom Apple altruisticky chráni intelektuálne práva iných. Znemožnia totiž pravdepodobne nahrávanie živých vystúpení. Ako si však chudáčikovia chránia vlastné tajomstvá? Napríklad žalobou troch zamestnancov Foxconnu - zamestnávateľa vysnívaného, samovraždami zamestnancov presláveného.

Minulý rok totiž traja členovia staffu neomalene predali fotky iPadu 2 firme MacTop, výrobcom obalov na iPady, za škandalóznu sumu (nezabúdajme, že boli traja) 2083 eur. Tento rok sa chlapci s úľavou dozvedeli, že ich to bude stáť iba smiešnych 16.000 eur na pokute a len rok a pol čínskeho väzenia.

Počítame, že títo drzí narušitelia intelektuálnych práv nemajú ekvivalent ročného platu čínskeho farmára, ktorý sa nejakým zázrakom vyhol povodniam.

Držme im teda palce, nech sa aspoň dostanú do väzenia s dobrým pripojením, kde si strážcovia už uvedomili, že je lukratívnejšie ťažiť zlato virtuálne. Tristo narušiteľov sa teda môže pol dňa preháňať po čarovnom svete, zlepšovať si koordináciu rúk a očí a zarobiť strážcom 640 eur. Túto "školu v prírode" zľahka prežijú s očami neotupenými a zápästiami nerachotiacimi. Nakoniec budú WoWko ovládať tak dobre, že za rok voľnosti bezproblémovo zarobia na pokutu.

Apple teda pomáha vyzdvihnúť svojich zamestnancov na vyššiu úroveň (tých čo vypustia iPhone až do výšky oblakov) a láskavo im poskytnúť možnosť seba-rozvoja. Budú musieť pravdepodobne zapojiť aj rodinu, ktorá sa s radosťou priučí novej zábave.

Sarkazmus nabok - prakticky to znamená, že aby sa Apple dostalo zadosťučinenia, a aby varovali iných do budúcnosti, zničili životy troch rodín. Samovražda zamestnanca Foxconnu i nasledujúci výsluch po vypustení iPhonu do divočiny očividne nestačila. A vaša iNejakáĎalšiaVec bude zase o niečo krvavejšia. 

Stále hovoríme o zamestnancoch Foxconnu, ale Apple by predsa nemalo stratiť zodpovednosť za ľudí, ktorí vyrábajú ich produkt. Znamená pre nás outsourcing naozaj zbavenie sa zodpovednosti v rámci maximalizácie zisku pre držiteľov akcií?

Čo sa stalo, že sú takéto brutálne ponaučenia podnietené firmou, ktorá práve prehrala súdny megaspor, točiaci sa okolo kradnutých patentov so spoločnosťou Nokia? Je Apple snáď Jánošík, ktorý iba bohatým (vtedy) berie hardvér? Ako sme už písali v "Apple je to ukradnuté", bez výčitiek študentovi ukradnú aplikáciu aj s logom.

Ďalšou čudnou vecou je fakt, že si Apple zhromažďuje patenty typu "slide to unlock" a podobné viac-dotykové gestá, aby následne mohli zarábať prašule ako žalobaba.

Zdá sa vám fér, že spoločnosti platia len pokutu a ľudia, ktorí svojím príjmom živia rodinu, sa naviac musia tohto príjmu na rok zrieknuť a napriek tomu tvrdo makať?

Samozrejme, že krvavá elektronika nie je unikátom Apple a netrpia len ľudia, ale aj prostredie. Preto sa Jablku aj ospravedlňujem - dobre viem, že nie len vy vyrábate krvavú technológiu a tešíte tak vašich ctených zákazníkov a akcionárov.

Zdroje:

https://www.techtree.com/India/News/Workers_Behind_iPad_2_Leak_Sentenced_To_Prison/551-115384-547.html

https://www.guardian.co.uk/world/2011/may/25/china-prisoners-internet-gaming-scamhttps://www.dailymarkets.com/stock/2011/06/22/did-nokia-win-the-battle-against-apple-but-lose-the-war/

https://www.slashgear.com/is-apple-ios-5-wifi-sync-a-rip-off-rejected-app-from-2010-10158603/

https://dailymale.sk/index.php/carsgadgets/item/162-apple-je-to-ukradnut%C3%A9

https://www.engadget.com/2011/06/22/apple-granted-broad-patent-for-portable-multifunction-devices/