Hneď na úvod musím sklamať všetkých, ktorí dúfajú, že článok bude o kapitánovi Morganovi, vzhľadom k dnešnému dňu (piatok alebo ľubovoľný iný). Nebude! Bude to moja sebecká úvaha o novom filme, čo príde do kín v tom láskavom mesiaci máj, kedy zaľúbenci berú svoje devy vymieňať telesné tekutiny pod rozkvitnuté čerešne, zúfalci si púšťajú Čerešne od Karchovej, realisti siahnu po čerešni aspoň 40% a viac a my, single human´s, pôjdeme na marvelofku o večnom vojakovi cpt Amerika. Tí šťastnejší alebo naopak smutnejší, dokážu skombinovať poslednú možnosť s niektorou z predchádzajúcich. Predstava, ako do kina niekto vláči strom v jednej a priateľku v druhej ruke, ma napĺňa regulárnymi údrbmi smiechu.

 

Ale dosť bolo úvodu. Keď som sa dozvedel, že tento film vznikne, prepadla ma tzv. stredopravicová panika  -  stav, ktorý mnohých stredo-pravicových voličov drží už asi 3 a pol roka, nedokážu prijímať pravidelne potravu, objavuje sa citlivosť na svetlo, odtlačky hlavy na stene a občasné výkriky „Prečo, kurva?!!!“ Proste, cítil som sa veľmi nešťastný.

 

Postavičky z detstva, či už z komiksov, alebo TV, sa postavia proti sebe! A to dokonca kladné. Veď už Tom a Jery bol vcelku vážny úder. Ako keby nestačilo, že našej generácii v rannom detstve konzumná spoločnosť zničila sny o Ježiškovi, za ukrajinskú hranicu poslala deda mráza aj súdruha obdarovateľa a bocian nenosí deti... Hoci to posledné sme ako malí haranti tušili, lebo bocian má krídla a otecko s mamičkou sa predsa z pôrodnice vracajú autom... A bocian s nimi nevystúpil.

 

K podstate: Neviem nejako prísť na kobylku novým trendom bojov super hrdinov, ba priam to považujem až za degradáciu. Ale okej, skúsim to rozobrať nejako racionálne.

 

Vylepšený vojak, ktorý rád kontroluje situáciu, odhodlaný slúžiť svojej vlasti, plniť príkazy a vždy, keď je to potrebné si nasadiť uniformu, čo nosí asi tak 70 rokov, len aby ochránil svet pred zlom a tyranmi, sa zrazu vzprieči svojim šéfom. Pritom, jeho najvážnejším prehreškom doposiaľ bolo vyskočenie z lietadla bez vopred premysleného plánu, aby sa pridal k Ironmanovmu pokecu s Thórom na malebnej lesnej čistinke, keď im Thór udrbal Lokiho.

 

Ironman, známy doteraz ako arogantne vtipný hajzlík - tieto prívlastky môžeme nahradiť aj mámvpičizmom a rebéliou - ale stále klaďák od kosti, sa zrazu rozhodne: „Treba  kontrolovať ostatných superheroes, aby náhodou nerobili chujoviny!“ WTF? A ešte sa strašne s kapitánom poháda. Dokonca viac, ako Emil Horváto-Dolinský s každým, keď ide o vinárstvo.

 

Chlapci pravdepodobne zabudli na spoločné chvíle, pri opravovaní motora a... Tie ďalšie.       

Pritom by stačilo tak málo, jedno až dve sedenia u mediátora, ako vravia televízie. Prípadne u nejakého „slniečkára v bratislavskej kaviarni.“ Kdežee, frajeri radšej napínajú svaly a aby si dokázali svoju výnimočnosť, poskladajú si svoje manschafty, aj so ženským prispením  a naplánujú dať si do držky. Ale nie v cs, prípadne bulánkoch – rovno reál von. Takže skrz dvoch egocentrikov sa rozháda celé spoločenstvo. Fakt paráda, diky! Takto sa problémy riešia na základnej škole vážení, ale vy ste predsa dospelí ľudia pre boha!

 

Nech je príbeh vypointovaný, ešte do toho zatiahnu aj Spidyho. To je ten ktorý doteraz prespal väčšinu významných bitiek o našu budúcnosť...Ten, čo napriek neustálemu zachraňovaniu rodného mesta stále býval u svojej tety.           

 

Ako to celé dopadne si netrúfa povedať snáď nikto, okrem veštice Vangy. Povráva sa po alternatívnych fórach, že sa našlo HD video z roku 1950, na ktorom predpovedá tento rozkol. A nakoľko ho nezdieľa najväčší milovník rodiny u nás, nebral by som to na ľahkú váhu.

 

Mne sa v mysli vynárajú tri scenáre, ako by to mohlo dopadnúť :

 

  • Spidy zabráni bitke s nasadením vlastnej pavučiny a všetkých pavúčích zmyslov, ktoré mu ostali napriek dlhšej pauze. Vie, že súboj proti Ironovi nevyhrá, preto v spánku ovinie pavučinou momentálne nekovového egocentrika, aby sa nemohol transformovať a bojovať. Ďalšiu noc, rovnako v spánku, vezme kapitánovi uniformu a štít. To, ako sa s dotyčnými ocitne, keď sú v stave spánkovom nechám na „hriešnej“ predstavivosti čitateľa. Ak to nezaberie, úlohy sa zhostí RomanoWOWa.

 

 

  • Vráti sa ten veľký zelený (nie nemyslím teraz Šreka), rozbije držku kovovému, nech mu nedrbe z bohémskeho života, lebo peňáze a moc nie sú všetko a podobné drísty... Že superhrdinovia nie sú instagramové celebrity ani pop speváci, či účastníci realityšou, alebo politici, aby o nich každý všetko vedel. Potom príde ku kapitánovi  a vysvetlí mu, že tá kontrola by nebola až taká pičovina, veď aj jeho samotného sa všetci snažili kontrolovať a vďaka tomu sa stal lepším človekom a už sa vie dokonca  kontrolovať aj sám. Nakoniec sa všetci traja stretnú u Katky, stena sa dá preč. Kapitánove slzy dojatia nad pochopením a ospravedlnením od oproti sediaceho kovového kamoša nás budú sprevádzať až po záverečné titulky.  

 

  • Dosiahne sa kompromis: „Superhrdinovia budú kontrolovaní od ôsmej do 22-hej každý párny týždeň v mesiaci s platnosťou od ďalšieho kalendárneho mesiaca, nik z účastníkov nemá právo na náhradu trov konania a nik sa nemôže odvolať.“ Rozhodla miestna krčma. Všetci sú spokojní a ide sa chlastať! Na „poriadkovú pokutu“ 200e za to, že sa Hulk nasral  počas jednania, sa mu zložia všetci účastníci dobrovoľne v bare.

 

Na záver mi napadá rozhovor „strýca“ Leslieho Nielsena a jeho „synovca“ z jednej paródie: „S  velkými schopnostmi, přichází... Velká zodpovědnost strýčku? Ne, já chtěl říct ženský...“