Príbeh začína takto: Jozef Mak, človek milión, ráno vstane, vyserie sa, ide do roboty, otvorí internety, na obľúbenom jedinom nezamknutom spravodajskom portáli skontroluje, čo zas vybuchlo a koho zabili, znechutene odfrkne že mejnstrím nesklamal a opäť seje proamerický a židofašistický kúkoľ na naše polia, zo zvyku kukne na známy dokumentárny hub&tube aby si pozrel,  čo nového sa deje v tajomnom svete dekadencie a nakoniec klikne na DM. A aha ho, Mnohosrd.

 

V článku ho však zarazí stať, pojednávajúca o programe Rudolfa Vaského v novej konšpirotelke, kde by nám okrem iného malo byť vysvetlené aj to, čo je kokotina a čo pičovina. Jozef Mak sa začudovane sám seba pýta, či je naozaj na Slovensku ešte nejaký človek, ktorý toto nevie. A prečo by pán Rudolf mal prerušiť svoje plány na začatie legitímnej a právne ošetriteľnej revolúcie na obnovenie ČSFR a zaoberať sa takouto.....wait......tak kokotinou alebo pičovinou?

 

Vidím, milý čitateľ, že aj ty už od nervozity obhrýzaš klávesnicu, topíš sa v bezbrehej rieke zmätených názorov, postojov a skúseností. A vtom prichádza Rudolf Vaský autorský team serveru Dailymale, ktorý by si za tvoje kliknutie na tlačítko „donate“ nechal aj koleno vŕtať a podá ti záchranné koleso formou analýzy tohto jazykovedného orieška.

 

Keďže experiment je hlavným nástrojom empirického rozširovania vedeckého poznania, opýtali sme sa 5 náhodne okoloidúcich kolegov, či vedia identifikovať rozdiel medzi kokotinou a pičovinou.  Výsledkom bola kakofonická zmes odpovedí, ktoré posmešne vyzdvihujú úbohú úroveň slovenského školstva, vyhýbajúceho sa  hľadaniu odpovedí na naozaj podstatné otázky.

 

Ani krátky exkurz do dielne PhDr. Sybily Mislovičovej z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra pri Slovenskej akadémii vied nám nedal úplne jednoznačnú odpoveď :

 

kokotina -ny -tín ž. vulg. ▶ vec, záležitosť, ktorá nemá relevantný význam, hlúposť, nezmysel: to je úplná k.

Výsledky hľadania pre: pičovina

Nič nebolo nájdené.

 

Niečo tu nesedí, však? Prečo JULS tají tak dôležitú časť slovnej zásoby pred vlastným národom? Čo sleduje riaditeľ tejto inštitúcie, prof. PhDr. Slavomír Ondrejovič, DrSc., tým, že tieto slová nie sú zaradené ani vo WorldNete, najucelenejšom slovníku sémantických vzťahov najfrekventovanejších podstatných mien, prídavných mien, slovies a prísloviek s využitím mapovania na anglickú verziu WorldNetu? Nesúvisí to náhodou s nedávnymi podozreniami o tichej islamizácii Európy (schválne – opýtajte sa ľubovoľného imigranta, či pozná inkriminované slová a on len ticho a smutne pokrúti hlavou – naozaj toto nikomu nie je podozrivé???!!!).

 

Menjstrím nám teda opäť nič neukázal a my sa musíme obrátiť na ľud. V našom prípade sa teda zástupcovia alternatívnej vedeckej obce vybrali do pohostinstiev, kultúrno-spoločenských zariadení a na pracoviská po celom Slovensku (rozumej nie do Bratislavy, © R.Fico)  s neľahkou úlohou oddeliť zrno od pliev a priniesť slnko do našich duší.

 

Nebudeme ťa, milý čitateľ, zaťažovať nudnými vedeckými traktátmi, ani zdržovať ťa od viac bohumilých činností, ako je napr. diskusia. Tu je výsledok nášho pátrania :

 

kokotina, -y, -tín  ž. znamená :  

  1. nezmysel, nepodstatná vec, ktorá je predmetom kreatívnej mysle, spravidla nemá iný zmysel ako pobaviť (napr. táto kokotina), synonymicky aj chujovina
  2. nevyslovená myšlienka (oproti pičovine viac duchovnej ako materiálnej povahy)    (napr. Čo robíš? Nič, rozmýšľam nad kokotinami.), synonymicky hovadina   
  3. nerozumný čin, vyvedená hlúposť, spravidla jednorazový akt (napr. Bola to riadna kokotina vyspať sa s Vierou, teraz sa musím kvôli tomu ženiť.)

 

pičovina, -y, -vín  ž. znamená: 

  1. hmotná vec, spravidla s obmedzeným použitím alebo nespĺňajúca nároky na ňu kladené (napr. Opováž sa ešte raz doniesť takúto pičovinu do chalupy!)
  2. vyslovená alebo napísaná myšlienka bez logickej stavby alebo zjavný nezmysel (napr. toto)
  3. nerozumný čin, vyvedená hlúposť v zmysle dlhodobého konania, nie len jednorazový akt (napr. Robil pičoviny, tak sme ho dali dole.)

 

Veríme, že sa po tomto vysvetlení už cítite istejšie. Nebojte sa používať aj tieto vcelku neprávom potlačované slová. Každodenné používanie a zaradenie do lexiky a syntaxe rozšíri váš diapazón a časom sa stanete viac uznávaným (najmä medzi ženami). A sme radi, že ste si prečítali tieto kokotiny a teraz sa môžete ísť venovať robeniu pičovín. 

 

P.S. Ešte sme zabudli na rozdiel medzi kokotinkoukokotinou. Kokotinka je malá, drobná, milá vecička alebo vlastnosť fyzickej veci (anglicky gadget alebo utility), ktorú nám naši kamaráti závidia a naše ženy ich označujú ako pičovina. Ženy ale o týchto veciach hovno vedia, takže zostaňme pri zaužívanej terminológii kokotinka.