Kto by nemal rád zombíkov? Tento klasický hororový archetyp je takmer neotrasiteľný, aj keď nejaké trápne pokusy jeho desivosť naštrbiť tu už predsa len boli. V každom prípade, milióny mŕtvol, ktoré vyliezajú z hrobu len preto, aby vás zabili a zjedli len preto, aby ste sa potom stali zombíkom aj vy a zabíjali a jedli nezombíkov, je predstava stále pomerne nepríjemná a beznádejná.

 

Ak by sme sa riadili kinematografiou, tak počiatok zombie apokalypsy má dve formy: kreacionistickú a vedeckú. V tej prvej mŕtvi prestanú byť mŕtvymi len tak bez nejakého špecifického dôvodu, aby sa z ničoho nič objavili pred vašimi dverami ako inšpektori SOZA v riaditeľni ZŠ v Pohorelej. Nikto síce nevie, prečo, rovnako ani to, prečo sú takí hladní a prečo jedia len mozgy, ale sú tu, tak berme sekery a vidly zo stodoly a dvojhlavňové brokovnice z povaly. Osobne sa nestotožňujem s touto formou ZA, je tam príliš veľa logických kopancov a celé je to nejaké deravé. Napríklad:

 

  • ako môže byť mŕtvola hladná?
  • prečo hladný mŕtvy človek má najradšej mozgy živých ľudí?
  • ako je možné zlikvidovať mŕtveho človeka tým, že mu poškodíte mozog (najčastejšie streľbou do čela), keď mu mozog už dávno nefunguje, minimálne v dôsledku nedostatočného okysličenia?
  • ako sa živí mŕtvi rozoznávajú od živých živých a prečo sa nežerú navzájom?
  • keď všetkých živých požerú a zostanú len živí mŕtvi, potom čo?

 

To vedecká forma sa mi zdá legitímnejšia – to máme vždy nejaký vírus (prípadne baktérie z vesmíru), ktoré menia zdravých ľudí na agresívne krvilačné potvory, a tým nemyslím taký ten typ ako Mórová z Paneláku, ale viac príbuzné divým zvieratám. T.j. hryzú, škrabú a jedia surové mäso, najradšej ľudské. Vírus vznikne v nejakom supertajnom laboratóriu (neviete, či už sa vysporiadali tie pozemky pod laboratóriom na výskum chrípkových protilátok na Záhorí?), kde sa buď geniálny vedec snaží vyliečiť dyslexiu, nechápajúc, že niektorí ľudia jednoducho nevedia dobre čítať, alebo sa armáda snaží vytvoriť supervojaka, ktorý nepotrebuje jesť, spať, srať a súložiť, pritom by si ich mohla pokojne zrekrútovať z hociktorého bratislavského bizniscentra. Anyway, niečo sa vždy poserie, a to spravidla tak, že sa nejaký šikovník nakazí týmto vírusom, od neho ďalší a kým sa spamätáme, tak už je nakazená aj naša frajerka, ktorá stojí zakrvavená v rohu kuchyne, škaredo na nás zazerá a vrčí a to pritom vieme, že menštruáciu mala pred týždňom, takže PMS to byť nemôže.

 

Potom sa vyzbrojíme, stretneme ďalších nenakazených, medzi ktorými je jeden týpek, ktorý počul od iného týpka, ktorému hovoril jeho bratranca exfrajerky kolega, že xy kilometrov ďaleko je bezpečné miesto, kde sa zhromažďujú všetci nenakazení, tak sa ide tam. Medzitým polovicu ľudí zo skupiny zožerú a druhá polovica sa zúži na troch členov, lebo zvyšní sa vyzabíjajú medzi sebou v dôsledku hádok o tom, kto šéfuje a kto nesie ruksak s májkou a vifonmi. Nakoniec sa dostanú na miesto určenia, ale tam je veľké prd, prípadne maximálne nejaké zhorenisko a rúbanisko a odtrhnuté končatiny. Ženy revú a chlapi nepríčetne kopú do prázdnych konzerv od májky a začínajú vyliezať prví nakazení, ktorých je na tom mieste asi trilión. Takže nakoniec aj tak skapete, akurát sa trepete cez pol krajiny pešo a dávkujete sa glutamanom. Keby ste sa ale chceli dostať až tak ďaleko, tak tu je infografika, ktorá vám možno pomôže:

 

zombie-survival

 

A prečo píšem takéto hovadiny? Lebo nedávno prebehla médiami správa, že na diaľnici na Floride prichytili nepríčetného nahého muža, ako pojedá zaživa tvár iného muža a aby ho od tejto zatiaľ nie úplne spoločensky akceptovateľnej činnosti odradili, museli doňho vystrieľať polovicu zásobníka. Keďže ma to zaujalo, trochu som pogúglil a vyzerá to, že na Floride je celkovo veselo. Napríklad na základke v Lauderdale, ale aj iných základných školách sa objavila doposiaľ neznáma vyrážka a asi to bolo vážne, lebo na miesto vždy dorazili týpkovia v protichemických oblekoch, na letisku vo Fort Lauderdale neznáma látka spôsobila dýchacie ťažkosti niekoľkým pasažierom a členom ochranky, na rovnakom letisku o deň neskôr dostal pasažier hysterický záchvat a hneď po pristátí utekal k dverám, ktoré sa snažil otvoriť, pričom sa ho podarilo spacifikovať až viacerým cestujúcim. Alebo anesteziológ, ktorého zastavili za rýchlu jazdu, napadol hliadku a potom, ako ho naložili do auta, si začal trieskať hlavu do dverí, až kým nezačal krvácať a po vystúpení na policajtov začal pľuť krv. V tom istom týždni zaznamenali na východnom pobreží USA a v Kanade aj ďalšie prípady kanibalizmu: v Montreale (pojedanie končatín), New Jersey (tu boli na jedálnom lístku zase vnútornosti) a v Baltimore (labužník, ktorý si pochutnával na mozočku). Om nom nom...

 

Náhody? Ja neviem... a ani ma to nezaujíma, Florida je aj tak strašne ďaleko, my žijeme na Slovensku, kde sa zatiaľ hovno deje a keď nám bude dopriate, tak aj hovno diať bude a najväčšou senzáciou, ktorá by aspoň vzdialene pripomínala zombie apokalypsu zostane veľmi zle prevedená transka z Michaloviec (inak toto je asi najdebilnejšie premostenie k skutočnej téme článku, aké som kedy mal, ale tak pozrite si to a uznajte - dá sa k tomu napísať niečo normálne, za čo by mi nehrozilo pár rokov nepodmienečne?).

 

 

 

 

Viac tu

 

 

pic by Hokunin