JihoVýchod - to nie je len názov hodonínskeho sídliska a jeho poloha na mape, ale aj mladá a populárna skupina rapperov, zaoberajúcich sa realitou. Na pokec sa zastavil 5ro.

 

 

Cass: Čo by si nám na úvod nášho rozhovoru prezradil o sebe a skupine JihoVýchod?

 

5ro: Skupina JihoVýchod je zložená z dvoch mladých ľudí z Hodonína známych pod prezývkami Chosen a 5ro. Dôležitou súčasťou je aj hudobný mág El Murdo. V súčasnosti sme vydali svoj prvý album s názvom Takže teď… a prvým singlom je skladba Zklamal jsem, so známym slovenským raperom Kalim. Tejto skladbe dodáva náboj okrem pútavého textu aj skvelé video, ktoré sme nakrúcali v Bratislave. To je aktuálne vysielané aj na hudobných staniciach Óčko, či Musiq1. Momentálne pripravujeme ďalší klip ku skladbe, ktorú si vyberali fanúšikovia pomocou sociálnej siete Facebook.

 

Cass: Mohol by si našim čitateľom prezradiť, o ktorú skladbu pôjde?

 

5ro: Pôjde o úplne novú skladbu, ktorú som teraz natočil s Plexom s názvom Zub času.

 

Cass: Klip s Kalim je veľmi emotívny. Ako sa vám s ním spolupracovalo?  

 

5ro: S Kalim to bolo super, je s ním úžasná spolupráca. Máme ešte spoločne zopár plánov, tak uvidíme, čo z toho vyjde. Každopádne si vážime jeho záujem o našu spoluprácu. 

 

Cass: Ako vznikol váš projekt? Čo vás k tomu viedlo?

 

5ro: JihoVýchod vznikol vlastne náhodou. Pokúšal som sa napísať zopár textov a Chosen sa toho po pár dňoch chytil. V súčasnosti fungujeme už siedmy rok a chceme do toho dávať stále viac. Prvým impulzom bolo samozrejme moje vnútro. Niečo sa vo mne ozývalo a chcelo to von. Čo to bolo si môžete vypočuť v našich skladbách.

 

Cass: Skladanie rapových textov je často poetická činnosť. Keď hovoríš o tom, že sa z teba derie niečo na povrch, zaujímalo by ma, akú literatúru preferuješ a či máš svojich obľúbených autorov? Ak sú to texty iných interpretov, tak ktorých?

 

5ro: Ja sa moc čítaniu nevenujem, ale keď si niečo prečítam, tak skôr niečo z histórie alebo niečo náučné. A myslím, že v rape sa ani nemôžeme baviť o textoch iných interpretov. Rap je totiž ako hovorené slovo - súhrnom pocitov, emócií, zážitkov a každý by mal písať sám za seba. Skôr sa smejem tým, ktorí si texty prekladajú z Ameriky a potom ich prezentujú pod svojim menom.

 

 

Cass: Vydali ste svoj prvý debut. Prezradíte nám niečo v súvislosti s jeho vznikom? Čo bolo najťažšie na novom albume?

 

5ro: Najťažšie sa bolo dohodnúť a všetko zorganizovať. Ako so štúdiom, tak s ďalšími ľuďmi okolo nás. Všetko sa neskutočne naťahovalo, okrem problému s hudbou, ten sme vďaka El Murdovi vyriešili rýchlo. Vydávali sme aj samostatné veci. Išlo hlavne o ďalší posun vpred, päť-šesť rokov a je tu album. Je to v podstate kompilácia prevažne nových a starších songov, ktoré sme dali dokopy a vznikol z toho náš prvý album.

 

Cass: U koho ste nahrávali? Boli ste s finálnym výsledkom spokojní? Koľko to celé stálo?

 

5ro: Nahrávali sme klasicky v "našom" štúdiu Paradox, kde nahrávame už roky. Celkovo som so zvukom spokojný a o finálny zvuk sa nám postaral Kenny Rough, ktorému týmto opäť ďakujem. A koľko to celé stálo? Už ani neviem, alebo skôr už nechcem vedieť :)

 

Cass: Ktorú z nahratých skladieb si vážiš najviac a prečo?

 

5ro: Nedá sa povedať, ktorá je najlepšia. Každá z nich má v sebe niečo svojské. Celý album považujem za veľký úspech, ako svoj tak Chosenov, že sme sa k nemu vôbec dokopali. Navyše možno ukáže ľuďom, že pokiaľ niečo chcú a idú si za tým, tak to môžu dokázať. A skladba? Myslím si, že vo väčšine skladieb je niečo.

 

Cass: Život je plný výziev, ktorých prekonávanie nás posúva vpred. Spomenieš si na najväčšiu kopačku od života?

 

5ro: Najväčšiu kopačku? Hmm, tých bolo dosť, ale asi tú najväčšiu, keď ma matka vyhodila z domu, nemal som dokončenú školu, nemal som prácu a hlavne som nemal kde bývať. Na toto obdobie spomínam nerád, ale veľa z neho vychádzam a hlavne som si z toho veľa zobral.

 

Cass: Nedávno vás mohli vidieť vaši fanúšikovia na domácej scéne, aká bola táto skúsenosť?

 

5ro: Pre mňa osobne to nemalo chybu, bol som spokojný s atmosférou, veľkým množstvom ľudí, ktorí si na nás našli čas aj cestu. Týmto fanúšikom by som chcel veľmi rád touto cestou poďakovať, pretože atmosféra bola úžasná. Čo viac si priať, než rozbesnený dav vlastných fanúšikov na domácej pôde?

 

Cass: OK. Vaše plány v najbližšej dobe?

 

5ro: Momentálne máme v pláne viacero vecí, takže postupne to dávame nejako dokopy a potom sa uvidí. V najbližšej dobe vyjde nový videoklip, nakrútený bol koncom februára. Pre nový album Kaliho sme dali dokopy super vec, ktorú dopĺňa aj naša dvorná vokalistka Šárka. Tá si kvôli nahrávaniu odskočila z muzikálu Bídníci.

 

 

Cass: To je celkom veľký súčasný projekt. Ako ste sa s ňou dali dokopy? Poctíte svojou prítomnosťou tento muzikál? Aký máte vlastne vzťah ku divadlu? Nezdá sa ti, že je od väčšiny súčasnej generácie mladých ľudí trochu vzdialený?

 

5ro: Je to prakticky jeden z najväčších muzikálnych projektov. So Šárkou sme sa dali dokopy pred troma rokmi, keď som ju počul po prvýkrát, mala asi trinásť rokov, strašne ma jej spev očaril a tak sme to skúsili. No a dnes som rád, že sme sa už vtedy dali dokopy. Vlastne minulý rok absolvovala Česko-Slovenskú Superstar, kde z dvanásťtisíc ľudí skončila medzi najlepšou štyridsiatkou. Čo si myslím, že jej dodalo veľa sebavedomia, aj keď ona sama si to nepripúšťa :) No a teraz hrá v muzikáli Bídníci (Les Miserables). Ja osobne som vzťah k tomu nejaký nemal, skôr som to nevyhľadával. Ale minulý víkend sme boli na verejnej generálke a pre mňa to bol neskutočný kultúrny zážitok a som presvedčený, že by som šiel pokojne znova. Je pravda, že dnešnú mládež to nezaujíma, ale aj tak má muzikál svojich fanúšikov. My sme mali vypredané, čo bolo približne osemsto miest. 

 

Cass: Ako vnímajú mladí ľudia hip-hop u vás? Vidíš nejaké rozdiely medzi súčasnou slovenskou a českou scénou?

 

5ro: Medzi českou a slovenskou scénou vidím veľké rozdiely, ale menovať sa mi ich nechce. Je to môj osobný názor, ktorý by som nerád dával do éteru a potom bol s niekým v spore kvôli slovíčkáreniu.

 

Cass: Vnímaš problém idolizácie? Mám teraz konkrétne na mysli vzťah medzi interpretom a ľuďmi z publika. Stále je tam tá spontánnosť a spätná väzba, ako keď ste začínali?

 

5ro: Ako kedy a ako kde. Každopádne ľudia a celkovo fanúšikovia sa bavia a užívajú si to a to je podstatné. Domáce akcie bývajú vždy energické a týmto všetkým veľké díky.

 

Cass:  Kde vás teda najbližšie uvidíme? Chystáte ďalšie koncertné vystúpenia prípadne šnúru?

 

5ro: Máme nejaké plány, tak uvidíme, čo z toho bude. Minulý mesiac sme mali vystúpenie v Holíči a plánujeme sa objaviť v niekoľkých kluboch na južnej Morave a plánujeme tiež turné s Kalim a jeho novým albumom - Konec je nový začiatok, kde by sme mali prejsť veľkú časť ČR a Slovenska.

 

Cass: Niečo na záver?

 

5ro: Na záver by som povedal asi veľké ďakujem tým, čo nás podporujú, počúvajú a zároveň aj tým, ktorí nás neuznávajú a nemajú radi, pretože bez vašej kritiky by to nešlo :)

 

Dík za rozhovor.