Réžia: Guillermo del Toro
Scenár: Guillermo del Toro
Kamera: Guillermo Navarro
Hrajú: Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil, Maribel Verdú, Álex Angulo...

 

 

Ako veľký fanúšik španielskej kinematografie som veľmi prekvapený, že ma dlho obchádzala táto naozaj zvláštna snímka od Guillerma del Tora a ja som mal to potešenie zhliadnuť ju len nedávno. Keďže v mojom bezprostrednom okolí po vyslovení slov Faunov labyrint ostalo iba tupé ticho, predpokladám, že recenzia naň by mohla padnúť na úrodnú pôdu. A vôbec, ak ste ho už videli, oplatí sa ho oprášiť a vidieť opäť.

 

Od tohto filmu som očakával všeličo. Snažil som sa ho kategorizovať už predtým, ako som otvoril zložku s jeho menom. Veľmi som dúfal, aby som nepozeral ďalšie trápne a ešte aj zle natočené fantasy na štýl Eragona a čím dlhšie som sa ponáral do jeho tajuplného príbehu, tým viac som si vyčítal, že som nad niečím takým vôbec uvažoval.

 

Tento príbeh sa odohráva v období fašistického Španielska. Mladá Ofélia, ktorá miluje rozprávkové príbehy, prichádza so svojou mamkou Carmen za svojím nevlastným tatkom, kapitánom, sadistom a fašistom v jednej osobe. Zatiaľčo mamka sa snaží porodiť syna, ktorému sa na svet veľmi nechce, Ofélia sa po nociach túla čarovným labyrintom a stretáva Fauna – asi najkrajšiu postavu príbehu. Tatino sa špecializuje prevažne na to, ako niekoho zabiť fľašou, alebo mučiť celú noc, aby z neho dostal potrebné informácie o skrývajúcich sa partizánoch. Príbeh sa delí na dve línie, z ktorých ani jedna nie je vedľajšia. Brutalitu a krvavosť dopĺňa mysterióznosť a krásna nadprirodzenosť.

 

Počas pozerania Faunovho labyrintu mnou prešli asi všetky emócie, ktoré chcem pri vynikajúcom filme zažiť. Je to jeden z najlepších filmov svojho druhu. Bojím sa, že latka, ktorú nastavil, sa bude prekonávať naozaj ťažko, ak vôbec.

 

Klady:


príbeh – len málo filmov, ktoré som videl, malo tak pekný príbeh ako práve tento
postava Fauna – mýtická postava, ktorá bola pre film absolútne nenahraditeľná
sadizmus – aj keď nie je ukázaný priamo, dodáva filmu úplne iný rozmer
kontrast – dochádza k nemu medzi dvoma dejovými líniami
vizuálna stránka – hoci už je trošku starší, vizuálna stránka je dokonalá

 

Zápory:


škoda, že takýchto filmov nie je viac...

 

 

 

Hodnotenie na CSFD: 82% (98. najobľúbenejší film)
Hodnotenie na IMBD: 8,3/10
Moje hodnotenie: 9/10