Réžia: Andrés Baiz
Hrajú: Martina García, Quim Gutiérrez, Clara Lago, Alexandra Stewart

 

 

 

 

K tomuto filmu som sa dostal cez odporúčanie svojho kamaráta, ktoré znelo: „Pozri si to, ale predtým si určite nepozeraj trailer!“ A tak som rád, že som toto varovanie poslúchol a šírim ho ďalej. Ak si teda chcete tento film skutočne užiť, trailer vynechajte! Je v ňom strašný, ale fakt strašný spoiler.

 

La Cara Oculta v sebe spája niekoľko žánrov, ale čo je najdôležitejšie, aj niekoľko pekných Španielok, z ktorých sa jedna naozaj nehanbí vyzliecť. Rejžo si nevybral až tak zle, aj keď obvod jej pŕs pripomína 15-ročného chlapca. Na druhej strane som si istý, že viacerí z vás by úlohy herečiek v tomto filme výrazne poprehadzovali. Nie som výnimkou.

 

Je veľká škoda, že je nutné prehrýzť sa dosť nudným začiatkom, keďže sa film rozbieha trošku pomaly (ako bonus sa ráta záber na prvé kozy už asi po desiatich minútach!). Z ušatého ožratého bitkára sa stáva bohatý dirigent, ktorý v bare zbalí veľmi peknú Fabianu. On sa zo začiatku hrá na nedobytného, ale pri druhom stretnutí cock-power jeho čestnú dušu premôže a okrem svojho ega a bimbáska jej predstaví aj svoju obrovskú vilu. Ani sa mu nečudujem.

 

Táto španielsko-kolumbijská snímka začína odkrývať svoju pravú tvár postupne, aj to len v náznakoch. Keď už začnete mať pocit, že viete, o čo ide a kde sa asi príbeh nachádza, film skočí niekam úplne inam. Najväčší WTF moment dorazí asi po pol hodine a mne sa zdalo, že som asi niečo dôležité zmeškal. Nezmeškal. Ešte len vtedy sa film poriadne rozbehol. Indície sa postupne začnú spájať...

 

Postavy sa správajú veľmi logicky a primerane svojim úlohám. To je pre mňa veľké plus. Aby som však nikomu nekazil filmový zážitok, viac o ňom asi hovoriť nebudem. Ešte spomeniem, že päť minút pred záverečnými titulkami nie je vôbec jasné, ako príbeh dopadne. Existuje totiž viacero možných koncov a, pravdupovediac, nemyslím si, že vyhral ten najlepší. V každom prípade je to jeden z tých filmov, po ktorých som ešte hodnú chvíľu civel na titulky a premýšľal nad tým, čo som práve videl.

 

 

Klady:

 

Príbeh – naozaj skvele vymyslený a dosť temný, a to aj bez krvi a čriev
Logické správanie postáv a uzavreté prepletenie deja.
Herečky – žiadne americké bomby, ale sú pekné a aj nahé.
Žáner – veľmi správne vystihnuté množstvo napätia, humoru, erotiky a zvrátenosti.
Hudba – postava dirigenta vo filme zaručuje skvelý soundtrack
Španielčina – mám veľmi rád, ako znie, a najmä do tohto filmu sa skvelo hodí.

 

 

Zápory:

 

Postava dirigenta – fakt slizký kus ušatého retarda, ale super zahratál.
Úvod – pomalý a ťažkopádny.
Záver – veľmi subjektívne, asi by som ho spravil inak.

 

Film si pozornosť určite zaslúži aj napriek tomu, že sám seba zničil trailerom, je stále jedným z najlepších zo španielskej tvorby.

 

 

 

Hodnotenie na CSFD: 81%
Hodnotenie na IMBD: 7,3/10
Moje hodnotenie: 8/10