Réžia: Juraj Herz
Scenár: Ladislav Fuks, Juraj Herz
Kamera: Stanislav Milota
Hrajú: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Jana Stehnová, Vladimír Menšík, Jiří Menzel...

 

Keďže sa blížia Vianoce a koniec roka a našich susedov sme doteraz obchádzali, nastal čas tematicky načrieť aj do českej kinematografie. A čo pred sviatkom pokoja a lásky ulahodí oku diváka viac ako Tri oriešky pre popolušku? No predsa český horor - Spalovač mrtvol.

 

Film sa odohráva v období druhej svetovej vojny a jeho hlavnou postavou je český občan Karl Kopfrkingl, ktorý je riaditeľom krematória, poctivým otcom a milujúcim manželom. Svoju prácu, kremáciu mŕtvych vykonáva absolútne dokonale a svojou precíznosťou ku všetkej spokojnosti svojich klientov. Ctihodný a poriadkumilovný Karl sa konfrontuje s nacistickým režimom, vstúpi do strany a dostáva sa do vnútorného konfliktu so samým sebou, keďže jeho manželka je židovského pôvodu a majú spolu aj dve deti. Počnúc týmto okamihom sa jeho hodnotový rebríček otriasa od základov a aby v absolútnej miere vyhovel požiadavkám nacistického režimu, stane sa z neho ukážkový psychopat.

 

Hlavnú postavu nestvárnil nik iný ako pán Rudolf Hrušinský, jeden z najväčších českých hercov rokov 70-tych a 80-tych. Vo filme si tiež zahral mladý Jiří Menzel. Obraz filmu je taktiež jedinečný a brilantná kamera vyzdvihuje kvalitu čiernobielej snímky so svojskou, ponurou atmosférou. Pre všetkých, ktorí tento film ešte nevideli, rozhodne povinnosť.