Réžia: Pierre Morel
Scenár: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Hrajú: Liam Neeson, Maggie Grace, Leland Orser, Jon Gries, Holly Valance, David Warshofsky...

 

 

Že Liam Neeson by nám vedel nakopať riť, sme si už písali. Že nám ju nakope určite, keď mu unesieme dcéru, je nám teda jasné. Škoda, že to nebolo jasné aj členom albánskej mafie, ktorý si toto dovolili vo filme Taken (u nás tuším ako „96 hodín“).

 

To bolo tak: Neesonova 17-ročná dcéra išla s kamoškou do Paríža, voči čomu ako správny otec protestoval, no nakoniec povolil. Hneď po prílete si tieto dve pipky (sú to Američanky, čiže je pre ne prirodzené odviezť sa s prvým týpkom, ktorého stretnú na letisku) vytipujú Albánci ako skvelú obchodnú komoditu do ich pobočky biznisu s bielym mäsom. Potom to už ide rýchlo – zomelie sa únos, pipka ešte stihne zavolať Neesonovi. Keďže ten pracuje na pracovnej pozícii special agent executive senior v CIA, nepodľahne panike, ale vie čo má robiť. A takisto vie, že keď dcéru nenájde do 96 hodín, tak ju už nemusí ani hľadať.

 

Zápletka pomerne klasická, no dobre napísaná (najmä Neesonove pátracie metódy sú pomerne originálne) a napriek pár logickým kotrmelcom nemáte pocit, že musíte mozog odložiť na poličku. Navyše na akčný film je to veľmi uveriteľné, ak čakáte mlátičky v štýle kung-fu kombinované s capoeirou, tak hľadajte inde – Neesonov štýl je minimalistický, efektívny a smrtiaci. Okrem toho je to kua napínavé a Neesonova postava na hrane medzi zúfalým otcom a meganasratým strojom na smrť je skvele zahraná, takže sa s ňou ľahko stotožníte. Jednoducho akčňák aj pre ľudí, ktorí ich nemajú radi.

 

Najlepšia scéna – prekvapivo ide o dialóg, resp. skôr monológ Neesona s únoscom:

 

Neeson:  - I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you.

Únosca:  -  Good luck.

 

Ja byť na mieste Albánca a vedieť s kým mám tú česť, asi by som práve oľutoval, že som nezostal vo svojej domovine pásť somáre.

 

 

 

pic via