Nie som veľký fanúšik Assassin´s creed. Začal som hrať prvý diel na PS3, ale nebavilo ma stále len utekať, skákať po strechách a ani zabíjanie mi nejako nešlo. A keď hej, tak som si to nevychutnal tak, ako napríklad Duke Nukem forevör, kde nebolo treba dávať pozor na nič iné, len trafiť každého aliena, ktorý sa hýbe. Ani knižná séria od Olivera Bowdena sa mi nepáčila. Prečítal som si prvý diel a ťahalo sa to ako sopeľ zamrznutý na plote dedinskej krčmy po preflambovanej silvestrovskej noci.

Na druhej strane, nikdy nezaškodí trošku akcie, histórie a k tomu trošku tajomna. Ale nie príliš veľa, aby som nemusel namáhať mozgové závity, lebo nakoniec z nich budú vrkoče.

Tak sme sa s puberťákom vybrali do kina u nás doma. Aj tak nič iné nerobí, len čumí na obrazovku so slúchadlami na ušiach, tak nech zacíti aj trošku čerstvého klimatizovaného vzduchu. Od leta máme v našom malom Klitorise Tuli kino v X bionic resorte. Nevolá sa podľa toho, že sa môžete k sebe túliť, no namiesto sedadiel sú tam v boxoch tulivaky, ktoré sú ale tak ďaleko od seba, že keby ste sa túliť aj chceli, budú vás bolieť kríže aspoň týždeň. Podľa mňa je to účelové, lebo X bionic ponúka aj masáže.

Po usadení sa do tulivakov človek zaujme polohu, ktorá je čím ďalej nepohodlnejšia a kým prejdú všetky reklamy a upútavky, má chuť vstať a upraviť si sedenie. Ale keďže je dobre vychovaný a nechce zavadzať nešťastníkom, ktorí sedia za ním, tak sa len vrtí, čím dosiahne akurát to, že sa dostáva do ešte nepohodlnejšej polohy na tzv. gynekológa, kedy má zadok zapadnutý a nohy mu trčia ako na koze u spomínaného doktora, ku ktorému ženy milujú chodiť, lebo má cvik v rukách.

Ale vráťme sa k filmu. Napriek mojim očakávaniam, že film bude podľa knihy, bolo to podľa hry. Ok, veď nevadí. Veď mestá v jedničke boli pekne vykreslené a aj dajaký príbeh tam bol. Ale viete ako to zvyklo dopadnúť s filmami na základe počítačových hier... Veľmi zle a ani tento zlopočin konzumnej kinematografie nie je výnimkou.

Ako v hre, aj vo filme sa prelínajú dve dejové línie - súčasnosť s hlavným hrdinom napojeným na Animus a minulosť. Konkrétne rok 1492 a vyhnanie Maurov z Granady. Kto by nevedel kto sú to Maurovia, nech sa opýta prvého migranta zo severnej Afriky. Dobrí templári vyhnali Maurov a zlí assassinovia ich bránili, a pritom strážili aj dajaké jablko, v ktorom je zakódovaný gén poslušnosti. Vraj je to jablko, do ktorého zahryzla prababička Eva, a preto musí mesačne krvou platiť každá žena lízing za jej neposlušnosť. Síce neviem, ako do neho zahryzla, lebo jablko vyzerá ako tenisová loptička z kovu, ale zopár logických kotrmelcov môžeme prepáčiť scenáristom, ktorí mali za úlohu z hry urobiť dačo pozerateľné - aby to malo aj dej, a aby ľudia masovo neodchádzali z kina. Tak po brainstormingu s litrami lacnej tequily, hašišu a devy voľných mravov, ktorá bola neposlušná a rozdala si to len s tým kto jej zaplatil, im napadlo použiť jablko ako základný motív filmu.

Keď ostatní filmári dostali taký pribrzdený scenár, skúšali sa vyžiť aspoň v efektoch, ale celé to vyzeralo akoby dávali permanentný blurfilter. Všade hmla, prach, tma a rýchle pohyby, že človek ani nevedel čo vidí a koho akurát zabili. Zabíjali dosť, ale krv netiekla ako u Tarantina. Keď sa nachádzal v minulosti, všetko bolo ladené do žltozelena, a keď v súčasnosti, tak to bolo ostré a do modra. Veľa nerozprávali a časť je ešte aj po španielsky. Vraj v 3D to dobre vyzerá, ale ja mám len jedno oko. Okrem toho, míňať čas na pozretie takého skvostu by uberalo čas od dôležitejších vecí. Ako napríklad masturbácia.

Napadlo mi, že film The Crow s Brandonom Lee, ktorý počas natáčania zomrel, vedeli dokončiť tak, že si človek ani nevšimne, že Brandon už nežije, a to pred vyše 20 rokmi. A tak by mohli aj v súčasnosti urobiť film, kde herci vyzerajú ako živí a nie ako rýchlo sa pohybujúce machule ako v japonskom anime. Celkom sa čudujem, že nikto nedostal epileptický záchvat.

Nikoho nechcem odrádzať od pozretia filmu, veď naše kiná potrebujú divákov. A keď tam budete len vo dvojici, máte veľkú sálu pre seba a môžete vyskúšať sex v 120 pozíciách (10 radov po 12 stoličiek).

Hlavnú úlohu hrá Fasz Bender, najmagnetovejší zo všetkých iksmenov. Holí sa zriedkavejšie ako ja a keď má tú kapucňu, tak ani nevidno jeho tvár, len neoholená brada vyčnieva.

Udeľujem 5 podrezaných krkov z desiatich.

 

 

Epilóg:

Asi pol hodiny pred koncom zrazu obrazovka zhasla a rozsvietili sa svetlá. Ja som sa potešil, že si môžem upraviť môj tulivak. Po 10 minútach nám povedali, že majú technické problémy, ale pokračujeme o 10 minút. Po ďalších 10 minútach, že ešte 15 minút. Potom, že ešte trošku, a nakoniec sa to nepodarilo opraviť, a že máme nárok na voľnú vstupenku podľa vlastného výberu. A dostali sme kupón na drink.

Bol som zvedavý na koniec, tak som si kúpil kinorip. Lenže toľko kecali po španielsky a tak to šušťalo, že som musel pohľadať titulky. Titulky boli robené google translatorom, takže to len umocňovalo moje dojmy z filmu.

Možno niekomu sa film bude páčiť, veď každý má iné preferencie. Napríklad niekto je na chlapov alebo na ožraté lastminutovky v bare tesne pred záverečnou.

 

PS: Kto by si chcel zahrať Assassinov za lacný peniaz, tak na humblebundle.com je balíček od jedného eura (do 17.1.) a ubisoft tiež má balíčky, ale trošku drahšie.