Kde sa vzal, tu sa vzal, pristál mi v korporátnej schránke mail od vedúceho, že "Aha čo za kapelu príde hrať do Bratislavy". Myslel to samozrejme ironicky, lebo počúva zásadne elektronickú hudbu, pozná môj vkus a čakal čo mu na to poviem, hlavne na štýl spevu. Moja reakcia bola veľmi pozitívna, kapelku Arch Enemy poznám cez 15 rokov, kedy som sa dostal k ich albumu Wages of Sin, kde popri krásnym melodickým gitarkám predvádza extrémne hrdelné deathmetalové chrochoty pekné blonďavé žieňa. To som dovtedy ozaj nevidel/nepočul a odvtedy si ich s radosťou pustím z youtube.
Šéfkovi som poďakoval za echo o koncerte a ozval som sa bratrancovi, že nech si zaznačí do kalendárika čierny pentagramček na 25. septembra, lebo pôjdeme spolu do MMC na koncert. Presúvame sa v čase.

Cez deň mi ešte chalan volá, aby som nezabudol vytlačiť vouchery, no problem. Spomína mi že je chorý, že to večer dá bez piva. Škoda. Deň sa posunul ďaľej, odchádzam z práce a idem domov vyvenčiť psíka. Volá chalan, že je ozaj dosť chorý. Myslím si, že z toho asi nakoniec vycúva a pôjdem tam sám, ale vraví že pôjde radšej autom, a tým padom ma zvezie. No na parádu.

Prichádzame do MMC tesne po 19:00, už je to tu slušne plné, viac ako keď som tu bol na Lacuna Coil. Skúšame či môžeme ísť hore na zýšené sedenie, je tam ešte voľné miesto, takže sa usádzame a kecáme. Za chrbtom mám rovno bar, takže po pivo nebude ďaleko. Výborne. Pred nás si sadá chalan v čiernom tričku s nápisom na chrbte "SATAN IS REAL". Pozdravujeme. Bratrancovi vravím, že sa mi páči hudba, keď cítiť, že tam ten Satan je. Pôsobí to ako exotické korenie, len to zase netreba brať moc vážne, tento večer to ale bude trošku z iného súdka.


S pivom v ruke sa prekecáme až po predkapelu, na pódium nastupuje Jinjer. Vybehne speváčka oblečená v niečom čo vyzerá ako celotelový kožený outfit. Kapela spustí a je to celkom príjemné. Mám pocit, že zvuk je nejako nedoladený, nevyvážený. Počuť všetky nástroje a hlas, ale vidím čo hrá chalan na gitare, ale vôbec to detailne nepočuť. Ako predkapela boli ale super, rozohriali celý dav, klub začal žiť. Páči sa mi že používa aj klasický ženský spev, aj metalové chrochoty. Ku koncu koncertu sa zvuk zlepšil, posledný song dali Bad water.
Tu už som pekne počul nástroje, skvelo zvolená posledná pesnička, kde ukázali čoho sú schopní. Predkapela bola super, nepripravil som sa a pred koncertom som nevypočul ani jednu ich vec, ale boli dobrí a spev to potiahol. Na hudobné intermezzo si beriem ďalšie pivo, sadám si na miesto, a podprahovo vnímam že Satan medzi nami naďalej žije. Všetci napäto očakávame príchod Arcinepriateľa.

Čas sa pohol a nadišla chvíľa na hlavnú hviezdu. Ako intro nám pustili Thunderstrike od AC/DC, čo som fakt nečakal, ale aspon sa rozospieval dav, pri "Thunder" sa to ozývalo celým klubom. Po intre na pódium naskočila kapela, a tu pozerám že basgitarista je ozaj riadne vysoký junák. Predtým som si to ozaj nevšimol, a to som mal pocit, že mám klipy napozerané. Vyzerá že má možno aj cez dva metre, so Zdenom Chárom by boli pekná dvojka. A spustili The world is yours z nového albumu. Potom Ravenous spred 15 rokov, a potom dalšie a dalšie. Velmi pekne im to hralo. Speváčka s modrou hrivou bola plná energie, a s davom to ozaj vedela. Bolo cítit že klub si to užíva, cítil som že atmosféra, čo sa tu podarilo vytvoriť posunula zážitok z tohoto koncertu na popredné miesto v mojom rebríčku. Ku kapelám ako Satyricon a Tool čo som videl v minulosti, a za sebou zanechalo napríklad aj Dream theater, ktorí odohrali 100% hudobne dokonalý koncert, ale bolo to tak trochu bez emócií, a aj Ozzyho, voči ktorému som mal veľké očakávania, a nakoniec to bol hlavne unavený starý chlap, čo hádzal vedrá s vodou do ľudí v prvej rade a do toho spieva staré pesničky od Black Sabbath.
Tento koncert bol perfektný, štýl hudby mi veľmi vyhovuje, šou stále gradovala, gitarky len tak cvendžali, a tá modrovlasá potvora na pódiu nestrácala dych. Keď už som mal pocit, že sa to chýli ku koncu a zahrali We will rise, čo som považoval za ukončovák, sme boli len svedkami ako si idú utrieť tváre do uterákov, nabehli nazad a zahrali ešte štyri songy. Neviem či ste si všimli, milí diváci, ale koncert sa mi veľmi páčil. Po skončení som ostal nemo sedieť na mieste a ľutoval som že to už skončilo. Bol to pre mňa ozaj výnimočný zážitok, a som veľmi rád že som tam šiel. Predviedli perfektný výkon a dúfam že ich ešte v budúcnosti uvidím, hriech by bolo neísť ked hrali v podstate nedaľeko za humnami.

A viete ako spoznáte, že koncelt bol dobrý? Prídete domov, zapnete youtube a pustíte si pred spánkom ešte zopár pesničiek do už tak kvalitne ohučaných uší. Áno, pustil som si, žena len nechápavo pozerala na mňa či mi nešibe. Nešibalo, len som nemohol inak.