Tak som to znovu dala! Druhý diel tej najrozporuplnejšej filmovej sračky, po ktorej mám chuť nechať sa vytrieskať jazdeckým bičom, kancelárske klipsy na bradavky a šukačka taká, že mi mozog vystrekne na stenu s babkinými akvarelmi oravskej prírody. Nie, kecám, nič také sa mi nechcelo, skôr naopak, odpadla mi chuť na sex. Na celých päť minút. Prečo som na to vôbec šla do kina?

Čítam veľa a všetko, nemám zábrany ani pred návodom k príklepovej vŕtačke, takže logicky som sa dostala aj k bestsellerom o odtieňoch kadečoho. Keďže čítam ako robot z Číslo 5 žije, kým si všetci mysleli, že listujem v knihe, ja som si ju zákerne prečítala, dokonca všetky diely. K tejto knižnej patvorbe sa nebudem veľa vyjadrovať, odvtedy som totiž prečítala už desiatky podstatne kvalitnejších kníh. Potom prišiel film a ja som si povedala, oukej, po úspechu kníh k tomu zákonite prišlo. Ale keď ma priateľky zavolali na druhý diel, pochopila som to, že tu máme zaujímavý fenomén. Niečo, ako keď sa z polievok Andyho Warhola stalo odrazu umenie. Omg, ako je toto možné? Tak som sa pokúsila o analýzu, aj keď ako spieva Slobodná Európa, „analýza dokázala hovno“.

ON:

Multimilionár, lebo však princ musí byť. Svalnatý, vybavený poriadnym kanónom. V knihe sa toľko zdôrazňovala jeho dĺžka, až som sa bála, že pán Grey pri erekcii odpadne z toľkého úbytku krvi z mozgu a mala som nutkanie ísť zmerať murárskym metrom mužovho vtáka, či nie sme moc podpriemer. Tento americký Rasputin sa však namiesto obvyklej milionárskej repliky Příjmeš moji ruži?“ pýta: „Môžem ti do zadku strčiť kolík?“ Toľko k romantike z jeho strany, jaaaj, aby som nezabudla, predsa len niečo romantické – kurva tvrdo priráža. Jamie Dornan je po fyzickej stránke dobre stavaný, preto má scéna, kde cvičí do pol tela holý, celkom dlhú stopáž. Škoda však, že väčšinu erotických scén absolvuje s nohavicami, v nich lezie aj do sprchy, aj cvičí, asi to budú fakt dobré gate. Holú prdelku uvidíme až na konci.

 

ONA:

Chudobná študentka Anastázia, ktorá chce romantiku a lásku od pracháča. Ako keby Stázke nestačili tie drahé veci, čo jej naznášal. Upgrade starej dobrej zlatokopky? Dakotu Johnson filmoví znalci hodnotili kriticky už po prvom diele, že len hrýzť do pery vie aj suseda po porážke a vôbec, Dakota je nemastná-neslaná. Nuž, dievča s takým rodokmeňom, aký nemá ani náš pes, to musí mať ťažké dokazovať herecký talent. Ale ani teraz nehrala o nič oduševnenejšie ako v prvom diele.  Aj keď bez pochýb, má celkom fajn telo. V prvom diele bolo na zlomok sekundy vidieť aj jej pubické ochlpenie, čo už vtedy signalizovalo, že uniformita holenia Venušinho čara je out. Bobry tiahnu. Kto sa však tešil, že bude toho viac, tak smola, chlapi, pahorky tentokrát už len v horách.

Vedľajšia postava:

Žena, ktorá kedysi zaučila pána Greay do sexu a SM techník. Kim Basinger je u mňa hviezda z L. A. Utajené skutočnosti. Skvelá herečka. Ale dievča zlaté, čo si to urobilo?! Namiesto krásnych mimozemských očí čosi, čím už nejde tak zvodne gúľať ako kedysi. Môj muž by ti to vysvetlil tak, ako mne v kúpeľni, keď som hysterčila pred zrkadlom, že som stará a musím si ísť dať ponaťahovať tvár, lebo nemôžem ísť medzi ľudí. Oprel sa o zárubňu, zamyslene ma pozoroval a potom prehovoril:

„Ale to ti nijako nevyrieši danú situáciu, drahá Anthrax. Stále budeš stará, len kožu budeš mať natiahnutú.“ Omg, nohy sa mi podlomili z toľkej múdrosti, dala som si ginko na pamäť, napatlala na ksicht fasádu, synovi nasypala kornfleksy do misky, psovi granule (pomooooc, neurobila som to naopak?!) a bola som happy.

Škoda, že sa aj Kim nesnažila byť happy, mohla mať lepšiu mimiku tváre a svoje veľké oči, takto miestami nepôsobila ako učiteľka sexu, ktorú mala stvárňovať, ale ako chladná mafiánska mama. Tých pár štekov, čo tam mala, ma akurát tak znechutilo.

DEJ:

Aj keď ako babka hovorievala – z hovna bič neupletieš a z toho knižného sa toho veľa nedá urobiť, manžel cicušky spisovateľky, ktorý písal scenár, sa mohol predsa len viac snažiť a nie len povyťahovať všetky erotické scény a pospájať to odvarom z mizerného knižného deja. A ešte k tomu takto sfilmované erotické scény pôsobili ako z filmu pre tínedžerov. Kde je, preboha, ten erkový rating?!

Chris chce Stázku, ktorá ho na konci prvého dielu nechala, lebo nechcela byť otĺkaná a robí všetko pre to, aby ju dostal späť. Pristúpi aj na to, že teraz pôjdu podľa jej pravidiel. Chlap by čakal, že sa bude tešiť. Ženské ale nevedia, čo chcú a tak pri každej možnej príležitosti pobáda Chrisa, nech jej dá rukou po holej alebo nech ju zavedie do červenej mučiarne. Proste si to pýta. No čo už s takou nánou. Na konci ju požiada o ruku a kto len na to čakal, dočkal sa. Filmársky je to dobre urobená robota, s kamoškami sme si užili výhľady na more pri plavbe jachtou alebo na krajinu z vrtuľníka z našej tretej rady v kine. Čo sa týka sadomaso techník, skromná ukážka arzenálu nemala čím šokovať. Kovové putá na nohy spojené nie reťazou ale teleskopickou tyčou, ktoré slúžili pánovi Greyovi, ako to vtipne pomenovala kamoška Mirka, ako obracačka na buchty. Uchopíš tyč a obrátiš si ju ako chceš, no nekúp to.

Žáner?

Píšu že vraj romantika, erotika, dráma. Nie je to péčko, dokonca ani pornoparódia, aj keď sa to niektorým tak zdá, ale ruku na rozkrok, ak ste niekedy videli péčko, tak to nemôžete myslieť ani zo srandy. Romantický príbeh, ktorý pomerne presne odzrkadľuje ženské túžby. Kým muži fungujú zhruba tak, že sedemdesiat percent z nich sa riadi výlučne rozumom, tridsať percent emóciami, u žien je to presne naopak. A ženské sa idú roztrhať od snahy byť milované a vytĺcť z chlapov toľko lásky, koľko sa len dá, dokonca tie prudko emancipované singlovky, čo vyzerajú ako chladné psie čumáky (sorry, Bady, ňuňuňu, nevrč), chcú byť milované ešte viac.

Vysvetlenie úspešnosti tohto diela mi nápadne pripomína autonehody, pri ktorých šoféri lačne hltajú každý krvavý detail. Prirodzená zvedavosť nás takisto núti vzrušene pozerať sa na príbeh so sadomaso, ale tak ako aj pri autonehode, ani tu netúžime byť obeťou. Pobavili ma prieskumy ešte po prvom diele, že vraj sa zvýšil predaj erotických SM pomôcok, čo znamená... no čo by to znamenalo, hovädá, že vari ženské chcú, aby ich chlapi tĺkli ako žito?! Neskôr serióznejšie prieskumy potvrdili, že väčšina diváčok si tieto praktiky jednoducho nechce vyskúšať, stačí im to na úrovni fantázie. Aj keď mne aj toto pripadá smiešne, že baby si predstavujú, ako ich chlap trieska voľajakým bičom ako kuľhavú kobylu.

V tomto druhom diele však nie je ani bič, len tie na stene mučiarne, ani nič šokujúce. Miestami sa dokonca diváčky v sále rozosmiali počas nudných filmových scén na piskľavom hapči jednej z nich.

Niekde sa objavil aj názor, že za úspechom stojí nedostatok sexu vo všetkých vekových kategóriách obyvateľstva. Makáme, drieme, stresujeme sa, málo trtkáme. Takže nielen peňazí, ale aj sexu máme málo? A to už ako? Veď aspoň toho bolo vždy nadostač, hovorievali naši chudobní predkovia. Toto by malo byť memento pre každého diváka! Viac sexu nie do kín, ale do slovenských domácností! Tuším na to zorganizujem dajaký pochod, však čo sme horší ako dúhoví?!

Z kina odchádzali ženské s úsmevmi, buď šťastnými, alebo pobavenými, alebo ironickými. Aj ja som odchádzala usmiata, lebo aj keď film bol pre mňa takým prínosom, ako keď si vyšpáram ľavé ucho, na ktoré nepočujem, videla som to v kine v rámci jednej zaujímavej promo akcie, takže sme si pred filmom dali vďaka sponzorom do nosa. Užila som si to a ako správny kinomaniak sa už teraz vrúcne teším na poriadny film, na dvojku Trainspotting.

PS: Prosím všetky nasrané samičky (ktoré sú vždy o dosť hnusnejšie ako len nasraní samci), aby si prípadnú negatívnu energiu po prečítaní môjho článku vybili radšej trebárs vo feministických aktivitách, nech je aspoň sranda.