Začalo to šumom a náznakmi v kancelárii, pokračovalo polohlasnými dohadmi a naplno to na mňa vybalila kolegyňa na cigarete: „Práve čítam 50 odtieňov sivej a je to výborné! Prečítaj si to a inšpiruj sa.“ Keby som netrávil toľko času na internete, asi by som podľa názvu hádal Príručku pre dizajnérov cintorínov, prípadne Prierez formálnou módou 70-tych rokov. Ale keďže mám prehľad, vedel som že sa jedná o hit modernej literatúry pre ženy, rozumej 600 stranové porno, a po poznámke o inšpirovaní sa ma zalial jemný rumenec. Predsa len som nejako na to vtedy zabudol, až mi to iná kamarátka znova odporučila s tým, že sa mi to podľa nej bude páčiť. Neviem, či vyzerám tak zúfalo, že som odkázaný na erotické romány – haló dámy, ja mám aj internet. Ale dal som si povedať, a keďže som to dočítal, rozhodol som sa pre ostatných, čo by nad čítaním uvažovali, napísať túto spojlermi prešpikovanú recenziu.

 

Prostredie

Keďže pôvodne začal tento román vznikať ako fanfiction k Twilightu (čo je hit modernej literatúry pre dievčatá, ale bolo tam vraj málo sexu a priveľa dlhých pohľadov do očí), prostredie je veľmi podobné. Bohužiaľ/pre niekoho bohudík/ tam ale nie sú žiadni upíri ani vlkolaci, číže ak to sfilmujú, pozriem si to jedine v hlavnej úlohe s niekým z trojice Kunis/Watson/Alba. Čo majú ale spoločné je, že sa tu odohráva romanca medzi lúzerkou z rozvedenej rodiny a bohatým adoptovaným playboyom. Playboy naprieč nežným pohlavím spôsobuje zavlažovanie v úrodných deltách, ale dostane ho, prekvapivo, až lúzerka. Tým, že je lúzerka. Keby sa to netvárilo ako temná erotika, americký romkom jak vyšitý. A odohráva sa to teda v Seattli, vraj sa to patrí v recenzii spomenúť.

 

Postavy

Anastasia Steel – chodiace klišé amerického filmu, nudná a priemerne vyzerajúca, ale stačí dať dole okuliare, rozpustiť vlasy, pustiť Kiss You a je z nej kráľovná plesu. Neskutočne otravná postava, ona bola hlavný dôvod prečo som mal problém tú knihu dočítať. Pravidelne ju práši najlepšia partia v Štátoch (No gangbang pun intended) a ona stále premýšľa, uvažuje, pochybuje, či je pre neho dosť dobrá. Aj Fantozziho Mariangela by mala vyššie sebavedomie už po prvom týždni s pánom G. Plus komunikuje až s dvoma časťami svojho vnútra, ktoré sa navzájom neznášajú, whattheactualfuck.gif

 

Christian Grey – Taký Maroš Kramár severozápadnej Ameriky. Mladý Adonis, úspešný biznismen, blablabla. Tajomný, záhadný, uzavretý človek, počas knihy sa postupne dozvedáme o jeho detstve s feťákom Dušanom namiesto matky, ktorá o neho hasila cigarety a keď mal štyri či koľko, tak umrela. Príbeh ako vystrihnutý z Dúbravky, len tam deti skončia na touléne a nie adopciou v kráľovsky bohatej rodine. Jeho rané detstvo v ňom zanechalo hlboké stopy, keďže v 15tich si začne so staršou paničkou. Ona ho zaučí do tajov a krás BDSM sveta a tým určí smer jeho nielen milostného života.

 

Dej

Náhodou sa spoznajú, chvíľu to vyzerá nerozhodne keď on zistí, že ona je panna, ale nakoniec sa rozhodne to risknúť a potom spolu trtkajú. Súložia, sexujú, sem tam sa aj milujú, robia lásku, seriózne, o tom je celá kniha. Na pozadí ona veľa premýšľa, spytuje sa sama seba a plače v úplne nezmyselných situáciách, aby sa na konci knihy rozišli. Spoiler alert! Či to sa píše predtým. Dalo by sa písať aj o tom, ako sa ona postupne prekúsava cez jeho zložitú a temnú osobnosť, ako on rúca jeden za druhým svoje obranné valy a odhaľuje svoju dušu, čím sa stáva zraniteľným a pravé to priťahuje Stazku, ale preto si tú knihu nikto nekupuje. Ide tam o ten sex. A ten je opísaný, úprimne musím povedať, nudne. Po celý čas mi to pripomínalo LEO paperbacky, ktoré som jedno leto našiel skryté v písacom stole môjho deda. Len je tam menej tých vzletných prirovnaní ako páka/kopija/baranidlo lásky a podobne. A keď som sa konečne prepracoval k tým akože úchylným častiam, musel som dievčatám závidieť ich nevinnosť. Venušine guličky nie sú úchylné, Two guys - one horse je úchylné.

 

Jediná fakt úchylná vec v celej knihe bola, keď jej vytiahol tampón, vytrtkal ju cez krámy bez kondómu, potom spolu ležali na zemi kým ona krvácala, a nakoniec šli spolu do vane, zatiaľ čo ona stále krvácala. Na toto by ani 4chin neprišiel. A ešte je podľa mňa dosť nefér tvrdiť ženám, že môžu dostať orgazmus hneď pri prvom sexe a potom pri každom jednom ďalšom tiež. Pripomína mi to ten starý vtip:

 

„Gregor, nejaký si skleslý, čo sa deje?“
„Ale Damián, zistil som, že mi spávaš so ženou.“
„Aha...“
„Ale to by mi až tak nevadilo, ale že si jej ukázal, že sa to dá aj dva razy za sebou, to si ma fakt nasral.“ 

Edgar Allan Poe

 

Takisto neverím, že žena môže dať perfektnú prvú fajku. Nesedelo mi tiež, že Anastasia, ako panna, nonstop referovala k Christianovej páke lásky ako k „úctyhodnej dĺžke.“ Keďže, a to bolo v knihe viackrát zdôraznené, nikdy iné baranidlo predtým nevidela, ako môže vedieť čo je úctyhodná dĺžka? Možno majú všetci chlapi 40 centimetrové kopije, a Christianovi sa všetci na telesnej za jeho 25ku smiali. Chápem, že sa autorka snažila predostrieť ideálny intímny zážitok, ale je to logic loophole.

 

Čo ma ale na celej knihe najviac nasralo je práve jej koniec. Teda ich rozchod. Kiko má perfektne usporiadaný život, vie čo chce a vie si to zaobstarať. Potom tam vpadne nejaká ženská, úplne ho rozhodí, rozbije mu jeho svet, pričom on jej celý čas vraví, čo chce, čo potrebuje a čo má rád (BDSM). Investuje do vzťahu veľa seba, času a peňazí, kúpi jej nové auto pre jej bezpečnosť, kúpi jej notebook a mobil aby mohli byť v kontakte (ako inak to dievča prešlo celú vysokú bez prístupu k počítaču, to mi je záhadou), kúpi jej veci čo má rada aby ju potešil. Ona všetko najprv odmieta, vraj sa cíti ako štetka – imho tak sa štetky chovajú – potom to prijme, a stále sa tvári, že všetko, čo on chce, mu ona môže dať. Tak sa ich vzťah rozvíja, on ju začne mať aj celkom rád, ale stále zdôrazňuje čo od nej chce. Keď teda konečne prejdú k tomu, čo on od toho vzťahu celý čas očakával, ona sa s nim rozíde. Fuck logic.

 

Záver(y)

- Ana je povrchná bitch. Jej dobrý kamarát José, čo tam vždy pre ňu bol keď potrebovala podporiť, čo jej dal a udržiaval jej prvé auto, a čo viackrát naznačil svoje úmysly, ostal friendzoned. Chlapík, ktorého pozná dva dni, ale za to je krásny a bohatý, je zrazu láskou jej života.

- Ak Ana nie je povrchná, je rasistka a robí to preto, že José je hispánec.

- Jediná vec, ktorou si je žena v živote istá je to, že nevie čo chce.

- Dospievanie autorkiných synov bude veľmi trápne. Kebyže viem, koho mama má rada spanking, ten chlapec by to počúval celý život.

- Nech sa žena na začiatku tvári hocijako, vždy ťa bude chcieť zmeniť bez ohľadu na to, čo chceš ty. Myslí si totiž, že iba ona vie, čo je pre teba najlepšie, aj keď ťa pozná sotva mesiac.