Pošuk je krásne české slovíčko, ktoré nemá v slovenčine presný preklad. Snáď len za posledné desaťročia vzniknuvší výraz „trtko“. Ale ani to nie je presne ono. Toto české slovíčko označuje človeka čudného, pološialeného, tváriaceho sa, že je normálny, napriek vonkajškovým znakom psychickej diagnózy. A zároveň človeka, ktorý nie je uzavretý na jednom z k tomu uspôsobených oddelení, ale pohybuje sa voľne, pričom v našej modernej spoločnosti dokonca nachádza uplatnenie.

 

A to presne sedí na týpka, o ktorom je tento.. hm.. ani nie článoček.. skôr upozornenie na výnimočnú „osobnosť“. Volá sa „Vlastík PlamínekK“ a môžete ho vidieť v TV Barrandov v oftajme. Nebudem sa rozpisovať o tom čo robí. Je to pekne zhrnuté tuPodstatné je raz vidieť, než 100 krát čítať. Je to skutočne zážitok.

 

 

Psychotronika je v poriadku

 

Tak už len k nadpisu článku: psychotronika je podľa mňa OK - elektromagnetické vlny vysielané mozgom sú realita, aj keď kedysi pripadali ľuďom ako sci-fi. Tak prečo neskúmať podvedomie a skryté možnosti mozgu? Fakt nič proti. Rozopnúť porprdu silou vôle môže byť celkom cool. Ale ezoterika - to je len spôsob, ako speňažiť s obludnou „pridanou hodnotou“ (stačí o hocijakom šutri povedať, že v sebe nesie energiu) niečo, o čom dohromady nič hmatateľné nevieme a preto sa to nedá reklamovať. Asi ťažko by bol reálny takýto dialóg:

 

- Dobrý deň, dušička. Čo vám ponúknem? Magický krištáľ na kurie oká? Alebo relaxačné guličky z energiou nabitého obsidiánu s vôňou prírodnej živice?

- Nie! Prišla som vám vrátiť tie vonné tyčinky. Nepriniesli mi rodinnú pohodu, ako ste sľubovali. Môj starý mi včera zasa vyrazil zub a malému Ľubkovi rozbil.. hrad z Lega!

- Kedy ste to kupovali? Aha.. ahá.. No áno.. ešte boli v záruke. Prajete si ich vymeniť za iné, alebo vám vrátim peniaze?

 

Pravdepodobnosť takéhoto prístupu sa rovná pravdepodobnosti karambolu Venuše a Merkúra, pričom Merkúr cez mantinel ťukne do Marsu a pošle ho do diery (čiernej). Televízni veštci patria k špičke ezoterických podvodníkov, pretože sa u nich túžba zarábať spája s vierou vo vlastnú genialitu a nutkanie predvádzať sa. Aj medzi týmito výstrednými pošukmi sa musí nájsť jeden, ktorý je Kráľom pošukov. U mňa je držiteľ majestátu jasný.

 

Dámy a páni, Vlastík Plamínek! (Mak mak maaak...!)

 

 

 

 

 

Bonus

 

A ako bonus ešte jeden televízny veštec, ktorému sa u mňa podarilo získať aspoň malé sympatie za skvelý postoj a pohotovosť: