Réžia: Simon West
Scenár: Sylvester Stallone
Hrajú: Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris...

 

 

Chcel som tomuto článku dať nejaký sofistikovaný úvod, napríklad o intergenderovom delení kinematografie na mužskú a ženskú a jej prelínanie, prípadne o závratnom miznutí maskulinity z akčných filmov ako takých, ale nasrať. Predvčerom som bol totiž v kine na Expendables 2 a tam sa s tým nesrali tiež. Keď asi po tridsiatich sekundách filmu skočilo do záberu celé osadenstvo Postrádateľných na amatérsky obrnených pick-upoch s guľometnými hniezdami a privareným baranidlom s nápisom „knock-knock“, bol som si takmer istý, že sa budem dobre baviť. A keď v priebehu piatich minút rozstrieľali, rozrezali, rozmlátili a vyhodili do vzduchu asi 150 bezmenných šikmookých štatistov, bol som si istý úplne a povedal som si, že „kua, konečne!“.

 

Pamätáte si film „Komando“? Podľa všetkých kritérií súčasnej kinematografie je to čistý trash. Príbeh o bývalom elitnom lampasákovi, ktorému unesú dcéru, čím ho chcú donútiť, aby zabil čojaviem napríklad prezidenta, ale on sa z toho nezosype, ale sa dosť naserie a všetkých bad guys pošle do hrobu bez zádušnej omše. Typická akčná scéna: kladný hrdina pilotuje hydroplán a pristáva pri ostrove, kde väznia jeho dcéru; berie si výbavu: štyri ľahké ručné palné zbrane, dve ťažké ručné palné zbrane, 800 kg munície, veľký nôž, desať vrhacích nožov, granáty, nášľapné míny, molotov koktejly a kaki tielko; potom kryjúc sa za kríkom šípkových ruží vystrieľa tridsaťranným samopalom štyristo bad guys a raketometom ďalších tisícdvesto; nasleduje férovka s hlavným bad guyom, ktorého good guy po ťažkom boji na blízko napichne na ulomenú rúru ústredného kúrenia; zvíta sa s dcérou a vybozkáva ženskú, ktorá sa doňho zamilovala po tom, čo ju uniesol niekde medzi štyridsiatou a šesťdesiatou mŕtvolu. A hlavná postava sa volá John Matrix a hrá ju Schwarzenegger. Because fuck you, that’s why! 

 

A pamätáte si napríklad trilógiu (tetralógiu? alebo už pentalógiu?) o Bourneovi s cukríkom Mattom Damonom? To malo pre zmenu zase veľmi vysoký rating, lebo ide o moderný, premyslený, sofistikovaný a inteligentný akčný film so strhujúcim príbehom. To v preklade do reči môjho kmeňa znamená, že sa tam málo strieľa a mláti, ale o to viac kecá. Typická akčná scéna: kancelária bez okien, Matt Damon je na veľkoplošnej obrazovke na zábere z priemyselnej kamery a nejaký pohlavár zo CIA šteká rozkazy ako: „Tím alfa, presuňte sa k východu!“ a „Snajpri, zamerajte cieľ!“ a „Tím delta, presúva sa na západ, odrežte ho!“ a „Dvojité presso, dva cukry!“ a do toho hrá strašne dynamická hudba a kamera sa trasie a všetci sú strašne nervózni, lebo určite zase nestihnú obed v CIA kantíne a tvária sa napäto a ťukajú do klávesnice a vôbec nepoužívajú myš a potom je tam nejaká ženská v sukni po kolená, ktorá určite nesúhlasí s pohlavárom zo CIA a kričia na seba, lebo ona mu vyčíta, že vôbec nerešpektuje zákon o štátnej službe, najmä ustanovenia týkajúce sa nadčasov, on zase jej, že mu to je u zadku, lebo kým nechytí Jasona Bourna, tak sa bude nadčasovať do nevidím a ona na to, že takto nestihne dokončiť ten assesment report do konca mesiaca a to ani nespomína, že ešte stále nemajú povolenie od pamiatkarov pre snajprov k vstupu na strechu a keď to takto pôjde ďalej, celý odbor môže zabudnúť na vianočné bonusy a firemný víkend a medzitým Bourne nastúpi do taxíka a odchádza do špinavého hotela, kde sa bude oddávať depresiám z toho, že si nepamätá, kto je a ultra nudnému sexu s ultra nepríťažlivou Frankou Potente.

 

No a teraz si vyberte, ktorý z filmov chcete pozerať. Vlastne ani nemusíte, lebo Hollywood už vybral za vás a rozhodol sa, že filmy ako Komando sa už nakrúcať nebudú, iba nudné kancelárske hovadiny, kde bude hrať Denzel Washington, prípadne vysoko rozpočtové hájtech veselohry o záchrane sveta v hlavnej úlohe s 165 cm vysokým scientológom. A my, ktorí sme vyrastali na Van Dammových otočkových kopoch, Stalloneho krivej papuli, Seagalovej nulovej mimike, Willisovom zasratom tielku a Švarcovom hrdelnom bratwurst akcente, môžeme akurát tak so slzou nostalgie v oku sťahovať z torrentov staré VHS-ripy Bloodsportu a Posledného skauta. Teda nič iné by nám neostávalo, nebyť toho, že Stallone je charakter a má Boha pri sebe a raz za čas nám prinesie čistú vydestilovanú radosť v podobe zobrazenia bezbrehého nezmyselného násilia. Je síce trochu smutné, že penzisti musia mladým šalátom ukazovať, ako sa robí akčňák, ale nevadí. Pretože po famóznom Rambovi IV. a viac ako obstojných Expendables nám priniesol ich pokračovanie a keďže toto má byť tak trochu aj recenzia, tak:

 

 

Expendables 2 – recenzia

 

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, moje očakávania Starí Fotri 2 splnili, napriek prvou časťou vysoko nastavenej latke. Akcie je veľa, je dobre zrežírovaná a pekne spravená. Nekonajú sa žiadne trápne digitálne efekty (až na digitálnu krv), všetko búcha a trieska naživo a keďže to produkoval samotný Stallone, nie sme ochudobnení ani o nejaké tie odtrhnuté končatiny a odstrelené hlavy a testosterón odteká z plátna v ťažkých hustých sýto červených kvapkách. Je trochu škoda, že Starí Fotri 2 obsahujú na pomerne krátku stopáž také veľké množstvo zaujímavých postáv – väčšina z nich dostane jeden – dva šteky a odoberú sa zase preč. Na druhej strane, ide o scény, na ktoré sa nezabúda – vidieť Schwarzeneggera s Willisom viezť sa v Smarte s odtrhnutými dverami a metať projektily na všetky strany, to je láska na prvý pohľad. Ďalším veľkým pozitívom je, že starí fotri v Starých Fotroch 2 vedia, že už sú starí fotri a neberú sa preto veľmi vážne. Čo má za následok veľmi zábavné hlášky a popkultúrne odkazy, ale tu nebudem uvádzať žiadny príklad, to treba počuť. Jasné, Expendables 2 sú skôr paródiou a presne tak to má byť (veď aj hlavná záporná postava sa volá Vilain) a takto sme to chceli, hocičo iné by asi nedopadlo veľmi dobre. Takže ďakujeme, Sly a tešíme sa na tretí diel. Dúfam, že dožijete. Udeľujem 9 vystreleným mozgom ohodených stien z desiatich (jeden bod strhávam za občas mainstreamovo roztrasenú kameru, už spomínanú digitálnu krv a Van Damme-ove syntholom napichané plecia).

 

 

 

Upozornenie

 

Keď pôjdete do kina, tak tá Máziková na začiatku, to je reklama na T-Com, napriek vekovej zhode to ešte nie sú Expendables 2. Aj keď by to bolo fajn, najmä keby jej ten ružový PT Cruiser rozstrieľali gatlingom. Aj s ňou.

 

 

Pic via