Slovenská seriálová tvorba dáva nový význam slovu seriál. Pokiaľ si myslíte, že slovo seriál pochádza z anglického slova series alebo serial, mýlite sa. Spojenie slovenská seriálová tvorba poukazuje na pôvod slova seriál od slovíčka serieš, lebo inak si skutočne neviem vysvetliť exkrementy v podobe seriálov, ktoré slovenské komerčné televízie v posledných rokoch vysielajú.

 

Samozrejme, že ja nemám televízor a ani ho nepozerám, lebo som lepší človek ako vy, ale v posledných dňoch na mňa útočili odvšadiaľ na fejsbukoch ódy na nový markizácky seriál Horná Dolná. Ujo google pri napísaní názvu seriálu na ódach pridal – články tvrdili, že seriál láme divácke rekordy. A pretože som veľký seriálový fanúšik a aj masochista, odhodlala som sa pozrieť si pilotnú časť tohto prevratného komediálneho seriálu. Na moje prekvapenie, dalo sa to pozrieť bezplatne, Markíza už asi pochopila, že si nikto nechce kupovať voyo na to, aby si pozrel Ninu, ako sa štvrtýkrát rozišla s Martinom a potom tri diely plakala.

 

V úvode ma veľmi príjemne prekvapila zvučka od Horkýže Slíže, lebo som ich fanúšik a pieseň je výborne hudobne a brilantne textovo zvládnutá, tak ako väčšina vecí od HS. A táto zvučka bolo prvé a aj posledné pozitívum tohto prevratného komediálneho seriálu.

V jednom článku som sa dokonca dočítala, že scenár k prvému dielu sa písal deväť mesiacov ... a skoro mi vypadli oči. Za deväť mesiacov napísať TOTO? Lacné vtipy, primitívne dialógy, takmer žiadna poriadna zápletka. Jeden by si myslel, že príbeh z prostredia dediny, v ktorej sa muchy otáčajú, pri konštelácii kostol – jednota s pultovým predajom – obecný úrad, ponúka námetov, čo život napísal sám, tak tam nebude veľa roboty pozliepať kvalitný matroš dokopy. Ale napísať niečo takto jednoduché za deväť mesiacov? Zdalo sa mi to až tak neuveriteľné, ze som sa pri niektorom nudnom dialógu dokonca zamyslela, či scenár nedali napísať ako slohovú úlohu deťom v piatom ročníku základnej školy. Dávalo by to zmysel. 

 

PS: Hejteri, skôr ako sa do mňa v diskusii pustíte za to, že neviem, čo to dá práce vytvoriť scenár, položte si ruku na piatu čakru a spýtajte sa sami seba: A ty čo si spravil pre slovenskú seriálovú tvorbu?

 

Zlý scenár potom už len zhoršujú zlé herecké výkony slovenských hercov. Slovenská tvorba už roky vyzerá tak, že tu máme asi len desiatich hercov a piatich komediantov, keď počítam aj Dangla, a čuduj sa svetu, za tie roky sa ešte ani nenaučili hrať. Neviem si pomôcť, ale máloktorému slovenskému hercovi dokážem uveriť jeho zahratú rolu, väčšina skutočne vyzerá a hrá neprirodzene. A to som si myslela, ze po Búrlivom víne už nič horšie prísť nemôže.  Jediné plus tohto seriálu vidím v tom, že pri nom môžete zadriemať bez akýchkoľvek výčitiek svedomia.

 

Hodnotenie: 3 gumené obrusy z dedinskej krčmy z 10tich. 

 

 

Pic by markiza.sk