Réžia: Jeff Tremaine
Scenár: Spike Jonze, Johnny Knoxville, Jeff Tremaine
Hudba: Sam Spiegel
Hrajú: Johnny Knoxville, Spike Jonze, Jackson Nicoll, Catherine Keener

 

 

Museli by ste sa totálne izolovať od všetkých informačných kanálov okrem Slobodného vysielača, denníka Verejnosť a inšpiratívnych videí Rudolfa Vaského, aby ste v poslednom čase neboli masírovaní kampaňou na druhý diel Trierovej majstrovskej práce pičoviny, ktorú z trucu nebudem menovať. Rozumiem, že priteplenému filmovému kritikovi s motýlikom môže prvoplánová snaha šokovať výjavmi o sexe (hí!) s dvoma (HÍ!) černochmi (HÍ!) pripadať ako najväčší prielom v kinematografii, odkedy Melies natočil Cestu na Mesiac. Hodný dokonca odloženia malého pikolka, prikrytia úst špičkami prstov s odchýleným malíčkom a ostentatívnym zavretím očí so zdvihnutým obočkom. Ale nie každý je LiveLeakom a Motherlessom nepoškvrnený žiačik základnej školy a pri Maxovi Hardcorovi, serúcom babám do papule, nejaký Trier nutne stráca čaro. Vraví sa, že proti gustu žiaden dišputát, takže ak chcete kukať softcore porno so zbytočnou kopou kecov a tváriť sa, že je to umenie – prosím. Ak si chcete miesto toho vychutnať trochu pokleslej zábavy a zaspomínať na časy, kedy MTV miesto teenage buzien kraľovali maníci z Jackass, tak mám pre vás niečo lepšie.

 

Irving má 86 rokov a má rád: kurvy, alkohol. Nemá rád: svoju rodinu. Preto ho nemohlo postretnúť väčšie šťastie, ako že mu práve zomrela žena. Keď už sa chystá osláviť novonadobudnutú slobodu v miestnom strip-klube, jeho podarená dcérenka mu oznámi, že ide do basy za drogy a zverí mu svojho osemročného syna, aby ho dopravil k otcovi. A tak sa Johnny Knoxville v obľúbenej maske starého páprdu vydáva na road trip v štýle skrytej kamery s tlstým zasranom na sedadle spolujazdca a mŕtvolou svojej ženy v kufri. Áno, správne, Knoxville nechal doma svoju partičku, čo je celkom škoda, lebo v príbehu citeľne chýba trpajzlík. A prítomnosť zasrana sa okrem iného prejavila v umiernenom štýle. Vo filme sa menej grcia, menej serie, je tam menej násilia a dokonca sa tam trochu menej nadáva. Ale len trochu.

 

Problematický je aj polo-hraný, polo-reálny štýl. Nie vždy to funguje, ale napodiv väčšinou áno. Nakoľko uveríte, že reakcie náhodných okoloidúcich sú autentické, je na vás. Knoxville sa vás snaží presvedčiť dokrútkami na konci filmu á la making of, kde behajú členovia štábu s klapkou a prekvapeným komparzistom hovoria, že je to len film. A oni krásne po americky: Oh my god! I can’t believe it. *clap* *clap* *clap* Mmmmkay! Ale aby som Johnnymu, teda vlastne Irvingovi nekrivdil, domnievam sa, že mnohé scény autentické sú a len kde-tu si film pomáha detailnými zábermi ksichtov z milióna uhlov v preplnenej miestnosti bez možnosti ukrytia kamery.


Tak či onak, sporná autenticita nie je najväčším problémom filmu. Horšie je, že medzery medzi fakt dobrými scénami sú vyplnené vatou, v ktorej sa Irving evidentne trápi a sám rozmýšľa, čo by vyparatil, aby zabavil publikum, zvyknuté na výrazne dynamickejší Jackass. A keďže jeho vajcia sú už na priviazanie pyrotechniky príliš vyťahané (veď uvidíte), siahne po osvedčenom prdení, grcaní, sraní a po novom aj balení ženských. To sa, mimochodom, končí rozpačitými pohľadmi a pripomína mi to slečny, ktoré sa vás v podchode pokúsia nahovoriť na nový paušál, ale keď vidia váš pohľad, tak uh..um.. tak dovi. A možno je to vekom, možno tomu chýbal Steve-O, Bam Margera a Wee Man, ale do poslednej chvíle som čakal, že Irving to roztočí a na sánkach priviazaných k idúcemu autu bude za svetla iskier odskakujúcich z vozovky kričať do kamery na helme Holy shit!


Nedočkal som sa. A ako niekto trefne poznamenal na imdb alebo csfd, je krásnou iróniou, že Knoxville, ktorý si vždy rád robil srandu z plesnivých dôchodcov, sám zostarol a na filme je to cítiť. Bad Grandpa skrátka nie je Jackass. Koho spletie celý názov (Jackass Presents: Bad Grandpa) a bude sa tešiť na guletrhajúcu akciu v starom štýle, ten bude zrejme sklamaný. Kto potrebuje zabaviť ožratých kamarátov, aby mu nerozmlátili byt alebo kto chce večer skrátka len vypnúť a zasmiať sa na filme, ktorý nič iné ako prízemnú srandu nesľubuje, ten bude spokojný. Udeľujem filmu 6.5 ogrcaného, ošťaného, krvavého hovna, kýblom dopraveného na trpajzlíkovu hlavu pomocou výbušného zariadenia, z 10. Oplatí sa to vidieť viac ako veľkú väčšinu pičovín, čo sa dnes produkuje.


PS: Áno viem, že je to už asi rok staré a mám v piči.


Dosť bolo rečí. Tu je trailer (NSFW):