Ako fanúšik počítačových hier posledné roky dosť zlyhávam. Možno je môj stav spôsobený aj tým, že pri výbere novej hry som veľmi náročný. Potrpím si na príbeh, kvalitu prevedenia a hrateľnosť.

 

V podstate je pre mňa dôležité, aby bola hra čo najmenej v koryte. Napríklad Half-life je asi dokonalý príklad koryta, z ktorého sa nedá vystúpiť doprava ani doľava. Tým nechcem povedať, že je to zlá hra. Milujem Half-life a skláňam sa pred ním, aktuálne ale vyhľadávam hry, ktoré sa ma nesnažia držať medzi štyrmi stenami. Taktiež sa vyhýbam bezduchým strieľačkám a vojenským taktickým hrám a vysoko návykovým hrám ako napríklad WoW.

 

K L. A. Noire som sa dostal cez youtube usera „downwhere“. Odoberám jeho kanál a občas sledujem „asshole edition“ vydania. V skratke – ide o let´s play (človek nahrá ako hrá hru a dá to na youtube), pri ktorom sa snaží hru prechádzať tým najdebilnejším možným spôsobom.

 

 

Zabíja dôležité hlavné postavy, robí absurdné rozhodnutia a hľadá čo najviac vtipných chýb a hlášok. Pri niektorých častiach Skyrim Asshole Edition som sa naozaj poriadne nasmial.

 

Ale k veci. Rozhodol som sa, že L. A. Noire chcem vyskúšať aj na vlastnej koži. V prvom momente ma hra veľmi sklamala, keď som zistil, že úvodné reklamné ukážky sa nedajú preskočiť a ja ich budem musieť pri každom spustení hry opäť pozerať. Ďalšie sklamanie prišlo, keď odo mňa hra vyžadovala vytvorenie si účtu v nejakom divnom Rockstar klube. A tým moje sklamania skončili. Ihneď po spustení hry sa človek dostal do prostredia štyridsiatych rokov v Amerike. Hlavnou postavou je pán Cole Phelps, ktorý sa z bežného policajta na základe dobrých výsledkov stáva detektívom.

 

Ako detektív má hráč za úlohu vyšetrovať rôzne druhy vrážd a podvodov. Musí prehľadávať miesto činu, zbierať dôkazy, klásť správne otázky svedkom a robiť správne rozhodnutia. Po každej otázke, ktorú svedok dostane, sa musí hráč rozhodnúť, či mu vraví pravdu, klame alebo vie ešte niečo viac a pokúsi sa ju prinútiť povedať viac. Svedkovia v prípade nátlaku niekedy odmietnu odpovedať na ďalšie otázky a každé klamstvo im musí hráč dokázať. Okrem obrovského herného prostredia ponúka hra aj minihry, ktoré sú vsadené do príbehu cez vysielačku v aute. Hráč počuje policajné hlásenie a rozhodne sa, či sa ozve alebo nie.

 

Hra sa nebráni nadávkam, perverznostiam, krvi, násiliu a ani rasistickým motívom. No všetko je to akosi uhladené do štyridsiatych rokov, gentlemanstva, klobúkov a oblekov. L. A. Noire je veľký brat Mafie, ktorý sa na svet díva z pohľadu zákona. Odporúčam všetkým hráčom, ktorí si potrpia na kvalitu.