Réžia: William Monahan
Hrajú: Colin Farrell, Keira Knightley, Anna Friel, David Thewlis, Ray Winstone
Sk premiéra: 16.06.2011

 

 

Dá sa niečo posrať na britskej gangsterke? Tiež som si myslel, že nie. Ale len dovtedy, kým som nevidel London Boulevard (prekladová invenčnosť slovenského distribútora znovu útočí, Kšeft za všetky prachy znie ako postnormalizačný teenagerský výgrc s Vaculíkom a Tofim, aj keď londýnsky bulvár znie nemenej vomitózne).

 

No ale stručne k deja: Mitchell (Colin Farrell) je krutoprísny gangsta, ktorého práve pustili z basy. Nevieme, za čo tam bol a ani sa to v priebehu celého filmu nedozvieme, takisto ako to, prečo všetci z neho serú maggi kocky. Jeho gangsta kamarát mu dohodí bývanie a nejaké tie kšeftíky (vyberanie nájomného), ale Mitchell už má toho dosť, tak sa zamestná ako bodyguard psychotickej superznámej hérečky (Keira „Fošňa“ Knightley). /spoiler/ Potom mu zabijú kamoša – akéhosi starého somráka, potom sa tam hodinu kecá, Farrell s Knightleyovou sa cicmajú, štvrť hodinu pred koncom sa tam niečo poserie a nakoniec sa všetci pozabíjajú. /koniec spoilera/. A to je z deja asi tak všetko.

 

No čo vám poviem, je to nuda. Odohráva sa to prekvapivo v Londýne, takže všetci rozprávajú cockney dialektom, a preto slovo „fuck“ vyslovujú ako „fohg“. Polovica ľudí sú feťáci a druhá polovica gangstri, výnimočne sa tam vyskytne nejaká tá štetka. Dialógy sú strašne drsné a kchúl, napríklad na pohrebe jeho somráckeho kamoša sa Farrella pýtajú, či chce povedať nejaké posledné slová a on povie „We are all fucked.“ Okrem toho, že sú strašne drsné a kchúl, ale nemajú žiadnu pointu, takže máte pocit, že vám niečo ušlo, keď neviete, o čom sa to furt bavia. Knightleyovej postava je vyfetovaná anorektička, ktorá býva asi v jedinom rodinnom dome v Londýne a strašne sa čuduje, že ju z okolitých striech fotia paparazziovia, keď si vypaľuje zobák na záhrade. Gangsterský boss (Ray Winstone) je zase sadistický latentný buzerant, ktorého zneužíval strýko, preto je taký strašný hajzel.

 

Celé sa to ťahá ako krvavé hlieny z rozbitého nosa, až kým si tvorcovia nepovedia, že „kua, už to má hodinu a pol, chcelo by to nejakú akciu“, tak sa tam potom asi 5 minút strieľa a bodá nožom a je chvalabohu koniec. Čo som si mal z toho zobrať, netuším, asi nejaké morálne posolstvo ako „smrť si ťa nájde“, alebo „ľudia sa nemenia“, alebo „jedzte veľa vlákniny“. Aha, a aby som nezabudol, je tam hudby zo šesťdesiatych rokov, asi to malo evokovať Tarantina.

 

Každopádne, dávam 3 fiš en čipsy z 10-tich, lebo to malo celkom dobré titulky. Kto by to chcel silou mocou vidieť, tak už sú vonku aj Blu-ray ripy.