„Dáme špeka a pozrieme nových Transformerov. Kúpil som dvdčko v Tescu za 6 éčiek“. Po takejto vete mi malo byť jasné, že to nemôže dopadnúť dobre a to hlavne z dvoch dôvodov:

 

1. kto v dnešnej dobe kupuje dvd nosiče

2. kto kupuje Transformerov na dvd za nehoráznych 6 európských korún

 

Na začiatok by som chcel uviesť, že môj pohľad na tento filmový skvost môže byť skreslený, keďže si z neho pamätám len to najhoršie. Ono na tom nie je ani nič zarážajúce, pretože by sme na takomto filme pozitíva ťažko hľadali.

 

Michael Explosion Bay prináša do kín štvrtý transgenderový film o robotoch, ktorí sa radi prezliekajú za autá a iné stroje a s ním aj ďalší príbeh o záchrane Zeme. Šiu à la Blafa vymenil za Markyho Wallyho a jeho americkú rodinu so všetkými stereotypmi, ktoré k tomu patria, napr. barely legal teen dcéra a jej starší priateľ, hypotéka na dom s vlajočkami. Udalosti nadväzujú na koniec trojky a po boji o Chicago sa musia všetci dobrí roboti ukrývať, pretože im po krku ide Frasier. Keby sa vtedy bojovalo o Seattle, tak by mi to v ten sobotný večer dávalo väčší zmysel. Nášmu utrápenému Markymu sa podarí čírou náhodou nájsť práve šéfa robotov Optimistu, na ktorom sa pôvodne chcel nabaliť a následne ho predať na prvom šrotovisku. Optimista je ranený, ale nestráca vieru, že ľudia si zaslúžia nádej a istoty. Spolu s Markom a jeho family sa preto vydávajú na útek pred zlým Frasierom a jeho zlým robotom, ktorý má miesto hlavy kanón. Seems legit.

 

Tu, priatelia, nastáva skrat, pretože si presne nepamätám ďalšie súvislosti. Možno to je aj preto, že sme išli dopáliť toho špeka, ale mám pocit, že medzitým Optimista niekoľkokrát zomrel, nejakí ľudia pomreli tiež, výbuchy a podobne. Objavili sa tam aj roboti ovládaní vládou (niečo pre konšpirátorov), robotický T- rex a na scénu sa vrátil aj Megatron a.k.a. Galvatron a.k.a. Jebotron. Holt, v týchto filmoch sa skapať nadobro nedá. Nič nedávalo zmysel a keby tam neboli tie výbuchy, tak to skoro vyzeralo na zle napísanú psychologickú drámu. Film pre celú rodinu - manka čaká na urovnanie vzťahu otca s dcérou, foter dúfa, že ďalšie výbuchy budú ešte lepšie a malý Janko si myslí, že manka s tatkom sú len obyčajné ovce, pretože Transformátori je film vydaný vládou, aby podprahovo ututlal vývoj 15-metrových robotov. Anyhow, nový Megatron prežil, Optimista odletel kdesi do vesmíru a my sa môžeme o dva/tri roky tešiť, že uvidíme ďalšie skvelé pokračovanie v regáloch našich samošiek. Posledným Transkám udelujem 2 dúhy z 10. Vidíme sa pri ďalšej recenzii pod vplyvom zn. robím to pre Vás.

 

Akčný / Dobrodružný / Sci-Fi

USA / Čína, 2014, 165 min

Réžia: Michael Bay

Herci: Mark Wahlberg, Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer a ďalší

 

Trailer: