Som nesmierne šťastná, že po toľkých hejtoch a urážlivých recenziách môžem ohodnotiť niečo fakt dobré a nemusím šetriť slovami chvály. Ingister, ďakujem, že si sa s nami o tento poklad slovenskej hudobnej scény podelil v diskusii.

„Bláznivá letná skladba populárnej dvojice Martina Jakubca a Božanky. Čerešničky, čerešne, hneď na ne dostanete chuť po prvom vypočutí. Takto ste dvojicu ešte nevideli :-)“ to je oficiálny popis k letnému hitu tohto roka. A viete čo? Majú pravdu! Priam by som povedala, že sú ešte skromní. Je to omnoho bláznivejšie, ako avizujú a chuť dať si čerešne som nemala len preto, lebo by mi boli zabehli pri úprimnom smiechu, ktorý ma sprevádzal celým videoklipom, ktorý je, dovolím si tvrdiť, konkurencieschopný takým hitmakerom, akým je napríklad Smažáčik. Jediné, čo by som im vytkla, je zverejnenie tohto letného songu až v októbri. O koľko krajšie leto sme mohli mať, ak by nám o láske a čerešniach spievali už v lete počas opaľovania sa na kúpalisku? Takto nám ostáva len dúfať, že sa nám tento hit častým opakovaním nezunuje a budeme si ho môcť vychutnať v lete v plnej paráde. Predstavte si to, ležíte niekde pri vode, slniečko vás hreje, žiaden stres a do uška vám spievajú Martinko s Božankou: „Čerešničky, čerešne, ste sladké, v ústach vás strácam...“

Ale povedzme si niečo o umelcoch, ktorí tento song nahrali.

Martina Jakubca už určite poznáte. Ako uvádza aj na svojej stránke, vystupuje ako sólista, spevák, moderátor, šoumen, promotér, herec a žiadna významná udalosť sa bez neho nezaobíde. „Martin Jakubec je umelec všestranných schopností, ktorý svojou profesionalitou, bezprostrednosťou, bohatým temperamentom, no aj šarmom oslovuje široký okruh divákov všetkých vekových kategórií a hlavne sa stal idolom žien strednej a staršej generácie.“ A ja, napriek tomu, že nie som žena strednej alebo staršej generácie, s týmto popisom plne súhlasím. V piesni Čerešničky, čerešne si za svoju spevácku partnerku vybral spevácku divu Božanku, ktorá sa vďaka nemu po 22 rokoch vrátila zo Srbska (kde sa dá od roku 2010 cestovať len na OP bez pasu).

Klip po vizuálnej stránke ponúka množstvo záberov, ktoré pohladia dušu a zároveň ulahodia nejednému umelcovi s estetickým cítením.

 


Na prvom zábere sa rozkošne bavia Martin Jakubec s Božankou na detskej hojdačke. Tu by som chcela pochváliť stylistu, obliecť ich do večernej róby bola trefa do čierneho. Martinovi biely smoking nesmierne pristane a oceňujem, že vie, že sa k smokingu do topánok ponožky zásadne neberú. Páči sa mi, ako autor dáva do kontrastu vážnosť večernej róby a nevinných hier na detskom ihrisku. Alegorický odkaz na smutný svet dospelých, ktorí tiež túžia po láske a zábave. A Božanke kvietkované šaty v kombinácii so sexy dymovým líčením ubrali minimálne dvadsať rokov. A viete, čo je lepšie ako Martin v smokingu? Martin v plavkách. Tvorcovia klipu to vedeli, a preto hneď v ďalšom zábere Martin koketne pohupuje bokmi. Týmto jeho tanečné kreácie nekončia a celým klipom nás sprevádza originálna choreografia. Čo si cením, je jeho boj proti anorektickým modelkám a modelom v šoubiznise, o ktorý sa odhalením svojho tela evidentne snaží.

Latentné zobrazenie koitu pomocou včielky je veľmi originálne. Až si predstavujem, že sa takto nehýbe včela, ale Jakub a ten kvietok by som bola ja a... Pardon, nechala som sa uniesť, ale aspoň vidíte, aký vplyv má na mňa Jakub v plavkách. Inak, všimli ste si tajného uja harmonikára v svetri? Jasný odkaz na imigrantov. Áno, taký je Jakubec, zaujíma sa aj o globálne problémy.

Tento záber, ako Martin tancuje, sa mi asi navždy vryl do pamäti. Ak si myslíte, že je to bohapustý tanec, mýlite sa. Tí inteligentnejší z vás už iste pochopili, že sa snaží poukázať na škodlivosť užívania drog a neváha ich kvôli tomu testovať na vlastnej koži. Ale najlepšie je aj tak to, keď sa zasekne v rebríku pri bazéne a snaží sa dostať von. No nie je to do popuku? Inak, aj vám pripomína v tých zelených plavkách s motýlikom Chippendales?

Text neviem úplne oceniť, keďže Božanke ťažko rozumieť iné slová ako čerešňa/čerešne. Takto nás nechávajú celý čas v napätí, o čom sa vlastne v tej pesničke okrem čerešní spieva. Ale ak som dobre rozumela, kto skúsil, ako chutí láska, tomu patrí celý svet. A s tým nemôžem inak, než súhlasiť. Veď si zoberme ako príklad takého Borisa K., ten rozsial toľko veľa lásky a teraz mieri až do politiky, čo je skoro také, akoby mu patril celý svet.

Na konci, keď vidím, ako šantia v bazéne, mám chuť k nim vhupnúť. Aj tu vidíme, že na veku nezáleží a život nekončí po tricinke. A viete čo sa mi na písaní recenzie páčilo najviac? Fakt, že som si klip pozrela asi desaťkrát, aby som vám napísala o všetkých skvostoch, ktoré sa tam vyskytujú a žiaden neprehliadla.

Tak ako? Nemáte chuť aj vy po vypočutí tohto letného songu kráčať so svojou láskou pod čerešňou?