„Tohle nedáš, vole.“

Ivo Toman, motivačný kouč

 

„Musí jebať.“

Radoslav Procházka, loser

 

„To je magor, tento kokot.“

Rudolf Vaský, youtuber

 

„To skôr osídlime Venušu...“

Elon Musk, chazar

 

Áno, smiali sa mi, klepkali si na čelo, hovorili, že som sa zbláznil, keď to chcem vôbec skúsiť. Tvrdili, že sa to nedá, že je to nemožné a že sa mi to nikdy nepodarí. No ja som ich nepočúval a išiel som si svoje a nakoniec som to dokázal. Pozrel a vypočul som si nové video od Maduaru, na jedenkrát a úplne do konca. Takže kto sa smeje teraz, čo?

Nie, fakt sa pýtam, kto sa smeje, lebo ja nie... Ale inak mnou lomcujú emócie silnejšie ako keď sa Kucherenkovej minie lesk na pery. Nové audiovizuálne dielo od Maduaru sa volá „Pohodový song“. Tento prístup ku kreovaniu názvov pesničiek naozaj kvitujem. Takto hneď viem, aké to asi bude a myslím, že aj ostatní umelci by si mali brať príklad. Už teraz sa teším na nové slovenské hity ako „Katarzia – pseudoartová kktina“, „Korben Dallas – Šepkajúci Benetin“, „Sima Martausová – Sfetované rýmy“, „IMT Smile – U-je-je“ alebo zahraničné „Red Hot Chilli Peppers – Rap-guitar solo-chorus“ a „Pharrell – Castration sounds“.

Pohodový song je fakt pohodový, nenechajte sa zmiasť úvodným introm s hospodárskymi zvieratami, ktoré síce vyzerá ako zábery z novej série Farmy, no namiesto východniarskeho prízvuku a ikonických fráz ako „Ta neber si ty mňa do huby!“,  „Ja neverím, jaká môže byť ona falošná!“ a „Kto je farmár týždňa? Ty či ja?“ sa ozve fakt pohodový bít. Pohodový, rozumej generické ub-tš-ub-tš a nejaká tá imitácia gitary, ktorá sa už osvedčila ako podmaz do uličky s mobilnými klimatizáciami v OBI a oddelení konzervovaných potravín v Kauflande. Škoda, že si ju užijete pár sekúnd, lebo prichádzajú vokály a s nimi ďalší šok. Okrem klasického mrmlania bratov Matyinkovcov (ktorí sa doteraz nejako nenaučili používať autotune, takže ich zvukový prejav znie ako hovorené slovo... čo je možno dôvod, prečo ich nechcú rádiá hrať, je to jednoducho príliš artové... viac o veľkom anti-maduar sprisahaní slovenských médií v ich už ikonickom blogu) sa ozvú aj nejaké ženské hlasy, a ešte k tomu po česky.

Ale o tom potom. Najprv sa pozrime na videoklip. Začína to zábermi z dronov na nejakú chatu s rybníkom, a tu už tí zbehlejší v slovenskom pope pochopili, že to znamená jediné. Product placement. Ten sa potvrdí na konci videa, teda vlastne nie úplne na konci, ale už dosť pred koncom, lebo podstatnú časť videa tvoria titulky, kde sa dozviete také prekvapivé informácie, že video režírovali bratia Matyinkovci, no zato to produkovali bratia Matyinkovci a že neuhádnete, kto hral v hlavných úlohách?

a) Kevin Spacey

b) Dolph Lundgren

c) bratia Matyinkovci

Keď chcete ísť hľadať do kredenca bobkový list na vavrínový veniec pre bratov Matyinkovcov a ich multitalentovanosť, tak ešte seďte. Režírovať a produkovať toto video asi nebol až taký zámrd ako to vyzerá, v podstate je to také video z dovolenky s deťmi, aké vie urobiť každý, kto vie zmáčknuť gombík na foťáku/mobile/kamere a netrasú sa mu ruky jak Cinkotovi pod bránou v Dúbravke. Maduar spojili príjemné s užitočným – jednak zobrali svoje detváky na výlet, dvojak nahrali video k pesničke a trojak si určite vykecali nejakú zľavu z ubytovania za to, že na konci videa poďakovali asi úplne všetkým, ktorí sa na tom nejako podieľali, snáď okrem pokladníčky v Lidli, ktorá im blokovala safaládky a horčicu a pumpárovi, ktorý im dal o jeden vernostný kupón na ruksak viac, keď tankovali. Som si istý, že raz sa dočkáme aj toho, veď preto youtube zrušil ten 10-minútový limit na video, no ne?

Maduar už pochopili, že kým prvá polovica hudobného úspechu je správny product placement, tak tá druhá je featuring. Preto Pohodový song naspievali spolu so známou českou skupinou Holki. Teda známa bola pred 20 rokmi, aj to iba na Litoměřicku, keď bol najväčší boom chlapčenských a dievčenských kapiel, takže v Čechách na 3D tlačiarni vytlačili Lunetic ako postsocialistickú odpoveď na Backstreet Boys a potom z dermacolu a polyesteru uplácali aj Holki, ktoré mali byť asi Spice Girls alebo čo. Ale to je už fakt dávno, takže teraz by sa mali volať skôr Manki. Zase ale z Maduaru tiež už dávno zdrhol Aresta a Dulovič asi furt sedí za drogy a nepremenovali sa na Ma, takže je to asi jedno.

V každom prípade, touto spoluprácou sa nám hneď otvárajú nové obzory na mulitilinguálne texty a zároveň invenčné federatívne rýmy:

Dnes sme tu spolu, Bude to skvělý
Pár dobrých ľudí, A to je celý
Slunce nám svítí, Obloha žiari
Dnes je ten den, Keď sa všetko čo je v pláne darí

No čo... napísal som iba, že sa nám otvárajú nové obzory, nie že hneď naštartujeme malotraktor a ideme si do nich nakosiť za tri vlečky rýmov, ktoré nebudú vyzerať ako niečo, čo vznikne, keď Igor Timko loví zapadnutú gitarovú strunu z klávesnice. Okrem toho, česko-slovenské pesničky trpia často tým neduhom, že ako si každý Slovák myslí, že vie po česky, tak to isté platí aj opačne. Takže tam Manki chvíľu spievajú po slovensky a samozrejme to znie, ako keď si Rolincová s Verešovou objednávajú čučoriedkovú zmrzlinu.

Našťastie sa to neskôr celkom rozbehne:

Dnes máme pocit
Úžasnej moci
Čo dáva nám život len

A když zavřeme si oči
Tak svět se s náma točí
My máme další nádherný den


Konečne aj niečo pre nás dospelých. Aj keď som si istý, že hneď ako Matyinkovci zistia, že pesničky pre deti vynášajú ešte viac lóve jak cover verzie Hafanany, budú nasledovať kroky najznámejšieho slovenského pedotrubadúra Mira Jaroša a spievať už iba o tom, aké je dôležité čistiť si zúbky a nepichať vidličkou do zásuvky, dnes ešte nie je ten deň. Teraz nám ešte Maduar vie povedať peknú životnú pravdu. Že na výletoch s deťmi je najkrajšie to, keď tí malí fagani precpatí praženým kabanosom, konečne zaspia a vy sa môžete konečne rozjebať na kolotoč a zaspať v tráve.

Napriek tomu naďalej uprednostňujem Pohodu od Kabátov, takže udeľujem iba tri osy utopené vo vyprchanej kofole z desiatich.