Ego sa od posielania parlamentných poslancov do Bytče trochen umravnil a teraz sa snaží zbaviť sa svojej povesti nakoksovaného bľabotajúceho internetového selfie drsniaka s účesom á la Kim Čong Un. Účes zostal a jeho povesť je každému u zadku, v každom prípade vydal nový track, ktorý by sa žánrovo dal zaradiť niekam ku kinematickému minimal orchestral hiphopovému electro kuschel-popu. Približne.

 

Ego má inak asi novú produkčnú krju, ktorá sa volá Podzemgang. Čo je super slovná hračka, lebo podzem môže jednak byť slovenským ekvivalentom „underground“, ale napríklad aj pokrik ožratého rappera, keď chce povedať „poď sem“. Asi to bude ale to prvé, lebo piesenka „On je len kamarát“ je skutočný hudobný underground, a to najmä z jedného dôvodu. Že speváčka nepotrebuje vedieť spievať, to vieme už od čias Edith Piaf alebo Mishe, ale že vokalistka nevie vyslovovať úplne bežné slová, to je naozaj zdvihnutý prostredník všetkým konvenciám prehnitému hudobnému mainstreamu. Áno, speváčka Sima má naozaj pomerne počuteľný problém s intonáciou a najmä artikuláciou. Takže kým sa pustíme do hlbšieho rozboru predmetného diela, precvičíme si slovíčka (preklad z odposluchu: Luborg, vľavo Simina výslovnosť, vpravo správna slovenská verzia):

 

mám pcž – mám pocit, že

natč – nad tým, čo

iboží – iba lží

prekonáhaa – prekonávať

ta ne – tajne

kaží zváš – každý zvlášť

vrátiča – vrátiť čas

možšsam – môžeš sám

sbá – sa báť

chápešsán – chápeš snáď

zráspalená - ???

strálsám málsám – čo dp???

 

To by sme mali a môžeme prejsť k samotnému rozboru. Najprv text. Klasický zamilovaný kaleráb, akých Taylor Suzuki Swift vyserie na svojom hajzli ukovanom z roztopených sošiek EMMY za deň tak štyridsať. Ženskú podvádzal chlap, ona sa zosypala, tak ho nechala, alebo on ju, čo ja viem, potom si zavzdychala, že aký to bol kok, že sú aj tak fšeci rovnakí, no zároveň ho furt chce, lebo šak zase nebol až taký zlý a mal aj auto a čo ja viem, čo keď si nikoho nenájdem, šak aj ten sex bol, raz som sa aj spravila, ale nie fakt je koniec, nechcem ho alebo áno ja neviem, čo mám robiť, len kto ma teraz bude voziť na prednášky?

 

Anasoft Litera s tým asi nevyhrajú, ale určite sa to bude páčiť, lebo každá čerstvo deflorovaná šestnástka si to môže pastnúť na fejsbuky a do komentov na youtube napísať niečo takéto „Uplne krastne to je, ja som sa s tim uplne stotonzila a vi hejtery sa racej skovajte toto moze ocenit iba njkto kto zazil co je laska a ako boly roschod ked vam nekto zlomy srce. Sima a Egusko ste nadherny!“

 

Napriek tomu pre mňa text obsahuje jeden úplne zlomový, až životný moment. Vždy som tak trochu nechápal komentáre typu „oprskal som si monitor“ a „mám kávu na klávesnici“. Mne sa nikdy nestalo, že by som  pri kompe spontánne vybuchol do rehotu, keď to nečakám. Až doteraz! A síce pri momente, ktorý je vo videu asi v čase 2:35 a síce ide o časť, kde rapuje Ego. Doteraz som si myslel, že text „neexistuje nič čo by som ti vytýkal, motáš psíka na Pedigree pal“ od plešatého Tomiho nič neprekoná, ale pri tomto:

 

Chráň si to vzácne nemrhaj tým čo máš

Bola tu mama otče náš

 

som urobil hlasné „pffffchrrrt“. A mám dvoch kolegov, ktorí mi to dosvedčia! A hneď ďalej je to ešte lepšie:

 

Vraj sneží a ja nemám šál

Blázni počasie ja mrznem kde som havaroval

Zapadli sme v záveji cestou na výlet plný nádejí.

 

No kua, toto nedajú ani Peteraj s Filanom po dvoch fľašiach demänovky. Ego sa zase textársky prekonal. Kde sa ale neprekonal, je samotný technický uäp, lebo takto by som to dal asi aj ja, keby nastala taká nepravdepodobná situácia, že by som sa zobudil o tretej ráno s tým, že sa mi chce strašne šťať a pri posteli by stálo ozbrojené komando, ktorého líder by ma nepustil sa vyšťať, kým im niečo nezarepujem. Na druhej strane, som vždy rád, keď sa niečo dozviem a v tomto prípade som sa dozvedel, že aj taká činnosť, akou je rapovanie, sa dá zabudnúť.

 

Hudba... No... mixoval a mastroval to zase Maiky Beatz (o ktorom si začínam myslieť, že to nie je umelecký pseudonym živého človeka, ale názov open source composera) a začína to takým clivým piánom ako z promokampane „darujte 2% z daní útulku pre hluchoslepé lemury“ alebo čo ja viem, pokojne aj z reklamy parfumovaný toaletný papier. S týmto voiceroveom by to bolo dokonalé:

 

Bol s vami...

keď ste vyrastali...

sprevádzal vás pri úspechoch...

a stál pri vás keď vám bolo ťažko...

Harmasan...

teraz s vôňou konvalinky.

A pre citlivé zadočky našich najmenších... nový Harmasan junior.

 

Nanešťastie (?) hudbu rýchlo prestanete vnímať, keď ju prekryje šušlavá recitácia trnafskej Simony.

A čo tam ešte je? Jááj, vídeo. Všimli ste si ten podivný nový trend baleťáckych videoklipov? Začala to Sia, v ktorej klipe sa vrtela tá pre-teen balerína v telovom trikote. Podľa mňa každý pedofil si na tom aspoň štyrikrát vyhudroval pelikána. Ale potom to neskončilo, lebo prišla tá Bukvica, čo nás volala do kostola a tam bol ďalší baleťák v béžových elasťákoch, našťastie už dospelý. A za peniaze spandexovej lobby zase Sia zavrela Shia LeBla... LeBleu... LeBlue... kua, Shia LeBeowulfa (samozrejme v elasťákoch) do klietky, z ktorej chudák nevie vyliezť a vyjadruje to scénickým tancom. Napriek tomu, že medzery medzi mrežami sú tam asi 60 centi a Shia si tade v pohode prestrčí hlavu, jednu ruku a keby sa otočil, tak by pokojne preliezol... ale on ne, retard jeden prefetovaný. No veď ale to je na umení to pekné, že si tam každý nájde to svoje, kvôli čomu sa mu to zdá úplne na pikaču.  

 

Pri Egovi sa ale nemusíme báť, nič také sa tam chvalabohu nedeje, buď kukáme na Simu, ktorá trochu lepšie vyzerá jak spieva, alebo Ega. Ktorý vyzerá nasrato a tak nejako stratene, asi ako ja, keď naši kedysi dávno kúpili videorekordér a ja som celé dni sedel a pozeral hong-kongské kung-fu filmy, až sa raz nasrali a vyhnali ma von a ja som teda išiel a vonku si hovorím, že „fasa, a čo tu teraz akože mám robiť?“. No ale Ego má aspoň tablet, ja som nemal. Toto je spravodlivosť?! Tri objednávacie lístky do logopedickej ambulancie z desiatich.

 

 

Senzácia sa teda nekoná a Kamarát od slovenskej dancefloorovej legendy Exil zatiaľ zostáva neprekonaný.