Ak nie ste seriálový maniak alebo žiadneho vo svojom okolí nemáte, tak vám tento seriál pravdepodobne ušiel. Nie je tak známy, ako napr. Game of Thrones alebo Boardwalk Empire a isto sa nemôže s nimi porovnávať ani rozpočtom. Čím sa však porovnávať môže, je kvalita a zápletka.

 

Hlavnou postavou je Sarah Manning, sirota, ktorá vyrástla u pestúnky (Pani S.) spolu s teplým nevlastným bratom Felixom. Má malú dcéru Kiru, ktorá však býva u Pani S., kým si Sarah nedá svoje veci do poriadku. Sarah sa akurát vracia do mesta navštíviť svoju dcéru, keď zbadá, ako na nástupišti skočí mladá žena pod vlak. Na peróne po nej ostane kabelka, tak ju Sarah ako správna socka zoberie. Po prekutraní jej obsahu zistí, že mŕtva žena vyzerá úplne rovnako ako ona. Prevezme teda jej identitu, spočiatku iba so zámerom vybieliť jej účty. Mŕtva žena (Beth Childs) bola detektívka na miestnom policajnom oddelení. Sarah chvíľu predstiera, že je Beth a spolupracuje s jej kolegom na vyšetrovaní jednej vraždy. Až postupom času zistí, že vražda mala niečo do činenia aj s Bethinym osobným životom.

Ako sa dej rozvíja, Sarah zisťuje, že jej podobnosť s mŕtvou Beth nie je náhodna, sú klony. Behom prvej série sa zoznámime aj s ďalšími dvoma klonmi, Alison (typická severoamerická soccer-mom z predmestia, jazdiaca na minivane) a Cosimou (dredatá vedátorka študujúca biológiu). Postupným pátraním zisťujú, že sú výsledkom pokusu o tzv. neolúciu (ľuďmi riadenú evolúciu), ktorú zastrešuje veľka biotechnologická korporácia Dyad Institute a klonov behá po svete oveľa viac. Na druhej strane stojí náboženská sekta Aliancie za rodinu  Proleteánov, ktorá verí, že klonované bytosti sú obludy. Militantnejšia časť sekty využíva jeden z klonov na zabíjanie ostatných.

 

Hodnotenie:

Pre mňa jeden z najlepších seriálov za posledné roky. Tatiana Maslany hrá všetky klony úplne brutálne, niekedy až máte problém uveriť, že je to stále tá istá herečka (pohyby, mimika, prízvuk - všetko totálne rozdielne pre všetky postavy). Dej sa hýbe celkom svižným tempom a iba málokedy nudí. Aj keď je to v podstate sci-fi dráma, nechýbajú aj humorné momenty. Na Némešovskej stupnici dávam 9 klonov z 10.

 

P.S.: Natočené sú zatiaľ dve série, tretia bude mať premiéru 18.apríla, na torrente o pár dní neskôr.

Trailer na prvú epizódu tuná: https://www.youtube.com/watch?v=do_BCA-vR9E

Bonus pre dailymales: Tatiana Maslany vyzerá takto.