Agónia okolo konečného riešenia doprave v Bratislave stále nekončí. Namiesto toho aby sa Figeľ s Ftáčnikom rozhodli pre jedno z dvoch zlých riešení, vybrali si obidve zlé riešenia. Bratislava preto dostane nové železničné stanice s vlakmi a stavať sa bude aj električka do Petržalky. Našťastie sa to možno nepodarí.

Prvá chorá varianta vyrieši cestovanie v Bratislave takým spôsobom ako keď si idete kúpiť do Tesca hajzlák, ale namiesto toho kúpite mrte p... teda hlúpostí, a na toaleťák zabudnete. To znemaná – nevyrieši sa nič a riť sa bude vytierať aj naďalej frajerkinými vreckovkami. Podobne to dopadne v našom prvom prípade keď Figeľ vrazí 440 miliónov eur do vybudovania stanice Filiálka a ďalších 23 mega na vybudovanie iných staníc mimo mesta. Spestrí sa kažodenné cestovanie obyvateľov okolitých osád do Bratislavy, ale kvality mestskej dopravy sa to dotkne len minimálne, takže nám opäť ostanú len tie “vreckovky.“ V lufte hlavne ostávajú odpovede na otázky či sa stihne všetko postaviť do roku 2015, keďže potom nám už na projekt nedá Brusel peniaze a ako sa vyrieši 7 percent nevysporiadaných pozemkov.

Podobne fantazmagorický pohľad na vec má Ftáčnikov plán, ktorý síce aspoň v rámci riešenia dopravy v Bratislave aj rieši dopravu v Bratislave. Hoci len čiastočne a len pre petržalčanov. Ftáčnik, okrem toho, že nestíha všetko postaviť v stanovených termínoch ani nemá isté, či sa s ním bude (ako upozornil Vážny zo Smeru) Európska komisia baviť o peniazoch. Tie chce totiž, podobne ako Figeľ, stiahnuť z prioritnej osi operačného programu Doprava 2007 – 2013. Problémom je, že električka je riešením mestkského významu a nemá s prepojením medzinárodných koridorov nič do činenia.

Na záver už len ftípek od pána primátora Ftípnika. Na prvú etapu električkového projektu, v ktorej je aj oprava Starého mosta bude Bratislava potrebovať asi 80 miliónov eur. Vzhľadom na to, že už mesto stojí prakticky pred bankrotom a má 223 miliónovú sekeru, nemôže si už požičať. Ako napísala redaktorka SME: „riešenie už Ftáčnik neprezradil.“ Škoda. Zaujíma to asi len každého kto zrovna nemiluje čuchanie spotených pazúch každé leto.

Zdroj:

https://bratislava.sme.sk/c/5925646/figel-brzdi-ftacnikov-plan-s-elektrickou-v-meste-chce-vlak.html