V približne mesačných intervaloch sa na internete objavujú fotografie z najizolovanejšieho štátu na svete – Severnej Kórei. Spadajú vždy do jednej z dvoch kategórii. Sú to buď fotografie krásneho sveta - slnkom zaliateho Pchjongjangu, veselých tancujúcich detí či usmiatych vojakov, alebo fotografie špinavých, otrhaných a hladných ľudí, utýraných režimom, schátralých budov a neúrodných chátrajúcich polí.

 

Denník SME dnes priniesol fotky z tej prvej kategórie – predstavujúce Severnú Kóreu ako pyšný, pracovitý a šikovný národ, ktkrému celý svet krivdí. Sú na nich veselé spevácke zbory:

 

Pompézne, aj keď trochu smutné, výhľady na veľkomesto Pchjongjang:


Či radostná športujúca a tancujúca mládež:

 Celú galériu nájdete na stránka denníka SME. Má názov "Ako sa žije v komunistickej Kórei", no mal by znieť skôr "AKo chce komunistická Kóre aby ste si mysleli že sa v nej žije."

Realita, ako ju vidia zábery z kamier prepašovaných cez hranice z Číny je však trošíku iná. Nahliadnuť do skutočnej Severnej Kórei nám umožňuje napríklad reportáž denníka Telegraph:

 

 

Ak sa chcete o živote v Kórei dozvedieť viac, pozrite si oficiálne aj neoficiálne dokumentárne filmy, ktoré boli o tejto krajine nekrútené. Ich zoznam nájdete napríklad na Wikipedii.