Vážené kráľovstvo dokonalosti, dovoľ mi uviesť ťa do tajov pochádzajúcich z iného kráľovstva a to Spojeného. Žijeme v dobe, kedy sledovanie filmov a seriálov neodmysliteľne patrí k spôsobom trávenia voľného času, pričom sa na nás toho sype toľko, až nevieme, čo skôr sledovať. Ja osobne som viac seriálový než filmový fanúšik, a to preto, že v seriáloch je viac priestoru, človek viac vidí do prostredia a postáv, pričom sleduje vlastný vývin postáv či prostredia a predovšetkým deja. Trhu dominujú skôr seriály americkej produkcie, ktoré často začnú výbornou myšlienkou a časom sa doserú minimálne z dôvodu, že majú komerčný úspech, tak prečo nenatiahnuť dej dvoch sérii do ďalších piatich (pozdravujem tvorcov HIMYM)? Aj keď môj najobľúbenejší seriál ever je americký, môjmu osobnému výberu dominujú skôr seriály britské. Preto sa poďme spoločne pozrieť na výber britských seriálov, dnes zo súdka comedy.

 

Komediálny žáner je v britskej seriálovej tvorbe je veľmi silno zastúpený. Povestný britský humor, ktorému nič nie je sväté, vypilovali sketchovou šou už Monty Python a jeho lietajúci cirkus, avšak o Pythonoch tu už článok bol, preto poďme o dům dál. Rovnako asi nemá zmysel písať o Red Dwarf, Black Books a IT Crowd od Grahama Linehana, lebo v našich zemepisných šírkach tieto seriály snáď pozná každý a kto nepozná, nech sa ide hanbiť do kúta.

Pri zmienke o Monty Pythons Flying Circus sa nedá nespomenúť seriál Fawlty Towers, v ktorom v jednej z hlavných úloh účinkuje John Cleese. Seriál pochádza zo 70tych rokov a má 12 častí (toto by som vytkla britskej seriálovej tvorbe – častokrát veľmi málo častí v sérii, na ktorú sa čaká hocikedy rok, možno aj viac). John Cleese v úlohe Basila Fawltyho, ktorý so svojou ženou riadi hotelík plný zaujímavého personálu a pri tom zažíva bizarné a vtipné momenty.  Seriál ma skvelú atmosféru 70tych rokov a Cleese je výborný komik, preto kto má rád britský humor, tento seriál nemôže opomenúť.

 

Málokto vie, že prv, než bol sir Rowan Atkinson Mr. Beanom, bol známy ako Edmund Blackadder, lord Čierna zmija. Seriál sa začal vysielať v roku 1983 a počas štyroch sérii mapuje štyri obdobia anglickej histórie od stredoveku až po prvú svetovú vojnu. Vtipné situácie zažíva Blackadder spolu s verným Baldrickom (Tony Robinson, ten, ktorý uvádza tú archeologickú reláciu na Viasat History) „I have cunning plan, sir!“. V Blackadderovi sa blysli aj Hugh Laurie a Stephen Fry. Seriál je typický britský – veľa inteligentného humoru, legendárnych postáv a strieľanie si z britskej histórie.

 

Z britských komédií 90tych rokov sa nedá nespomenúť Father Ted – sitcom o kňazovi pôsobiacom na imaginárnom Craggy Island neďaleko írskeho pobrežia, kde sa okrem neho ocitnú aj ďalší dvaja kňazi, ktorí boli spoločne s otcom Tedom vyslaní na Craggy Island za trest za hriechy minulosti (trio alkohol, ženy a prachy). Myslím, že už ten úvod zaručuje dobrý odrazový mostík pre vydarený sitcom.

 

Ďalším dobrým a aj známym seriálom 90tych rokov bol The Office, ktorý remakeovali aj Amíci. Nikdy celkom nepochopím, prečo musia Američania remake-ovať britské seriály, ale o tom inokedy. The Office, ako napovedá názov, je z kancelárskeho prostredia a nie je to tak celkom komédia, častokrát je dej vskutku dramatický, preto býva The Office označovaný ako dramedy. The Office režíroval Ricky Gervais, ktorý je mimochodom aj výborným stand-upovým komikom.

 

Z ďalších už len spomeniem How to not live your life a dramedy z 2009teho Taking the Flak.

 

A čo vy?  Uprednostňujete americkú alebo britskú seriálovú tvorbu, resp. ktorý seriál je váš naj? Aké sú vaše preferencie v britských comedy? Teším sa na vaše tipy britských sitcomov v diskusii! Nabudúce si posvietime na drámu...