Zaujímavý úvod.

 

Po zaujímavom úvode sa pohneme v našom ponore do britskej seriálovej tvorby o čosi ďalej a dnes to vezmeme zhurta predstavením výberu hneď z dvoch hlavných žánrov (dráma a krimi) a jedného subžánru (teenage drama).

 

Briti dokazujú, že nielen humor je ich silnou stránkou, ale dokážu byť aj vážni. Čo len vážni, ale dokonca to vedia aj dobre natočiť. Dôkazom je napríklad seriál Downton Abbey, ktorý za päťročnicu svojho vysielania pozbieral niekoľko významných ocenení od BAFTA až po EMMY. Príbeh sa odohráva na imaginárnom panstve v Yorkshire, zatiaľ v  1910's a 1920's a zobrazuje ako život earla a jeho rodiny, tak aj služobníctva, ktoré pre nich pracuje. Dramatické je na tom to, že aj keď máte kusisko zeme, nejaké poddanstvo a chodíte na uvítanie do spoločnosti rovno ku kráľovi, aj vám sa môže prihodiť nejaký shitstorm.

Ženské si prídu na svoje v dráme Call the Midwife. V západnom Londýne žije na sklonku 50tych rokov skupina žien v najlepších rokoch a prežívajú strastiplné udalosti. Svet ešte nespamätaný zo svetovej vojny, čo na pozadí komplikuje životy ľudí okolo. Jednu z hlavných úloh hrá svokra Liama Neeson-a, Vanessa Redgrave.

Neviem či ja mám senzor na také veci, alebo fakt je väčšina dramatických seriálov v UK z historického obdobia alebo aspoň nie zo súčasnosti, ale do vreca historických by sme mohli hodiť Peaky Blinders. To, poviem vám, zaujme už aj mužov. Gangsterská rodina robí špinavý biznis, čo sú komplikácie samé o sebe. Mimo toho majú aj problémy bežných ľudí, ako napr. sestra je tehotná s hajzlíkom a podobne. Samozrejme, nechýba silná ženská osobnosť, akási Doňa Corleone rodiny Shelby, hrá ju pani Malfoyová Helen McCrory (bulvárna vsuvka - žena Damiana Lewisa z Homeland).

 

Pri dráme sa nedá nespomenúť teenage drama. Jedným z najlepších teenage drama seriálov, ktoré moje oko zočilo, bol seriál Skins. Aj keď prvé dve generácie boli úplne super, tretiu dosť dokašlali (v prvých dvoch generáciách figuruje Teresa či ako sa volala z Maze Runnera, a teda Kaya Scodelario). Hlavní protagonisti riešia drogy, sex a problémy s rodičmi. Dokumentárny nádych seriálu spočíva v štýle života britskej mládeže, čo je pútavé pre tunajšieho diváka, aj keď už dávno nie je teenagerom. Seriál Skins ukončili tvorcovia ešte tromi časťami, ktoré natočili v roku 2013 ako siedmu sériu a má skôr povahu minisérie a ukazujú, ako dopadli Effy, Cassie a Cook vo veku cca 21 rokov.

K teenage drama vraj patrí aj milovano-nenávidený Misfits. Všetci Misfits milovali, kým tam bol Nathan, potom ho všetci nenávideli, keď Nathan odišiel. Pre tých, čo nevedia: skupina mladých ľudí získa superschopnosti, ktoré využíva hlavne na to, aby sa dostala z prúserov, ktoré vyrobila. Seriál je vtipný, dramatický, nápaditý. Súhlasím, že seriál po druhej sérii toho dosť stratil, avšak aj v tých ďalších mal čo ponúknuť a dobre sa pozeral.

 

Krimi asi nemusím zvlášť predstavovať. Tí, ktorí nemajú nejakú zvláštnu diagnózu ako poruchu vnímania reality, určite sú mu známe seriály ako Midsomer Murders, Sherlock z BBC alebo Luther.

Ja sa chcem pristaviť pri menej známych kúskoch ako sú napr. seriál Broadchurch. V malom meste, v takom anglickom Sabinove, ktorý je omnoho krajší a pri mori, a teda kde si každý vidí ešte aj do taniera, zomrie chlapec a príde sa na to, že mu na druhý svet niekto pomohol. Ale kto? Seriál vyzerá nudne a jednoducho, ale keď mu dáte šancu, je veľmi pútavý. Výborné prostredie prímorského mestečka, plné ľudí, ktorí vo vás budia pocit, ako keby ste ich poznali dávno a David Tennant v hlavnej úlohe. Seriál má veľmi creepy momenty vďaka kamere, strihu a hudbe. Práve bola odvysielaná druhá séria, ktorá bola rovnako dobrá ako ta prvá a už ohlásili aj tretiu. Ako inak, aj tento seriál remake-ovali Amíci a volá sa Gracepoint.

 

Bodkou na záver bude seriál Ripper Street, ktorý je ale málo známy, pretože ho z BBC One stiahli na Amazon Instant Video. Tento seriál mi dokonca poradil aj ktosi v diskusii pod nejakým článkom (prínos diskusie do života čitateľa - check!).

Nenechajte sa pomýliť slovíčkom Ripper. Nie je to o Rozparovačovi, aj keď sa kdesi na pozadí príbehu vyskytuje a seriál sa začína tak, že majú podozrenie, že sa Rozparovač znova objavil. Dej sa odohráva v pôsobisku Rozparovača, vo Whitechapel, ale riešia sa iné prípady. Zaujímavé na tomto seriáli je práve to, že niektoré epizódy končia nie vyriešením prípadu štýlom "spravodlivosť vyhrala nad zločinom", ale precitnutím, sklamaním a uvedomením si, že niekedy sa spravodlivosti človek nedovolá. Popri tom sa riešia aj osobné problémy hlavných postáv, ktoré sú často prenesené do práce a práca do osobného života.

 

Máte nejaké ďalšie dráma & krimi tipy? Nebojte sa nimi pochváliť!