Hrozná vec sa mi stala. Ok, stalo sa mi ich niekoľko, ale teraz aktuálne rezonuje vo mne tá jedna. Starnem. No fakt. Keď dosiahnete vek, ktorého číselné vyjadrenie je rovnako šokujúce, či ho čítate na náhrobnom kameni alebo na prihláške na Miss Universe 2017, nastupuje niečo, čo moja kamoška volá chlpatý pocit. Nie je to vyslovene na mašľu, ale v radosti vás niečo surovo brzdí. Nastupuje séria paranormálnych javov, ktoré ste nikdy predtým nezažili. V noci si chcete napraviť plachtu, ktorá sa skrkvala pod zadkom, urobíte elegantný mostík a trhnete plachtou do želaného smeru a tu sa s kvílením sklátite na matrac, pretože vás niekde v okolí lopatky ukrutne seklo a vy nemôžete dýchať. Do rána plytko skúšate lapať dych a ráno poprosíte deti, aby vás opatrne nadvihli a hodili z okna štvrtého poschodia, čo, samozrejme, odmietnu, som vraj matka živiteľka. Oni do detského domova nepôjdu, čo ak tam nie je wifina.

Pri upratovaní nájdete cédečko s nápisom Stužková 1991, ktoré ste si v pominutí mysle nechali skopírovať z videokazety. Pustíte si ho a už len milosrdné slzy rozostrujú pohľad, lebo realita oných dní by mohla byť pre ego neúnosná. Tváričky bez vrások, postavičky ako lusk, nekonečné minúty zbesilého rockenrollovania s profesorom telesnej výchovy. Dnes na vytvorenie takej ilúzie potrebujete celú batériu šminiek, polročný pobyt so Zorou C. v jej campe a defibrilátor.

Idete ku kozmetičke, ako obvykle, upraviť obočie a nejakú výživnú masku a ona sladkým hláskom prehovorí na vás – už by sme mali urobiť aj mikrodermabráziu a oxylifting, vrásočky trochu skrotiť. Máte chuť klesnúť popri stene ako Simona Stašová v Románe pre ženy – Pažoute, ty mi prcáš dceru....

Na facebooku sú vám neustále podsúvané stránky ako KollagenX, instagram ponúka redrockapps – walking for weight loss, našťastie tabletky Krásna a múdra mi ešte ponúknuté neboli, to ma drží nad vodou.

Pri prepínaní kanálov v telke sa neomylne zastavíte na filmoch natočených v rokoch, kedy ste boli dieťa. A pri protestoch potomkov (jeeežiiiiš, to čo jeee, prepniii) im odporučíte odchod do vedľajšej izby s mekom pod pazuchou.  

Ale jedno ráno vstanete sa zobudíte a poviete si – no hovno! Gott koncertuje, Kráľovičová smotánkuje, Tekelyová tekeluje, Kramár modeřuje, čo som ja od macochy? This is Sparta!

Staré krémy vyhodíte, nahradíte ich kvalitnejšími drahšími, s kyselinou hyalurónovou, rastlinnými kmeňovými bunkami (wtf), arganovým olejom, jojobovým olejom, islandským lišajníkom, olejom z marhuľových jadier, jednoducho, obrátite sa na vieru v patlába, patlába, paprťála, paprťála.

Snažíte sa obklopovať sa mladými ľuďmi. Áno, na vás sa dívam, mládež dailymale, tys' držiteľkou rána. Bez srandy, prichádzať vďaka mladším na stále nové veci, nápady, fičúrie a informácie je vnútorne veľmi omladzujúce. Okrem všetkého iného, viete na obede reagovať na rozhovory mladších kolegov a následne vás pozdravia na chodbe, že čau!

Skúsite udržiavať kondičku niečím aktuálnym. Nordic walking je fajn, ale to robia aj staré babky. Na spinningu je tiež stále tá istá zostava. Takže tabata. Trpíte. Trpíte veľmi. Dušu si z jazyka zastrkávate späť do tela.  Ale chodia tam pekní mladí ľudia a o to vám ide. Zamiešať sa do davu.

Otestujete na sebe literatúru, ktorú čítajú mladí. Poradíte sa s najstarším potomkom a dáte sa do lúskania Piesne ľadu a ohňa. Sem-tam sa pýtate What´s the frequency, Kenneth?, ale dobre. Nie je to síce pre šedé bunky crossfit, ale aj za drep je človek vďačný. 

Príjmete ponúkané nové pracovné miesto v rámci organizácie. Musíte sa síce naučiť háfo nových korpovýrazov a zvládnuť zapôsobiť odbornosťou na výrobárov, ale idete do toho, čo bolí, to rastie (áno, áno, kopať ich medzi nohy mám chuť ráno, na obed a večer). 

A popri tomto všetkom čakáte na deň, kedy vám váš vek začne byť totálne šnuper a budete jesť a piť, čo chcete, cvičiť to, čo vám robí dobre, čítať to, čo vás povznáša a stretávať stále mladších ľudí. Tento stav sa podobá rozpoloženiu, v ktorom sa nachádzate, keď vám hurikán Ageina rozoberá dom, vy sa vytrvalo držíte zárubne a dúfate, že to celé ustane, ba čo viac, všetko sa vráti do normálu.

"Ti musí hrabať, Sirael." 

 

Tento článok vznikol v období miernej krízy. Pre osoby náchylné brať výroky v tomto článku príliš vážne, odporúčam zásadu profesora Ječmene – Studenou sprchu a tření končetin i celého těla froté ručníky.