Po nasierajúcej zime je tu konečne jar. Aj keby ma už vôbec neprekvapilo, ak by zajtra ráno bolo zase plné mesto kokaínu. Ale prefackaná príroda sa už jednoznačne prebúdza. Človek má chuť len tak naboso vybehnúť na pažiť a... Tak to kecám. Kde dnes zoženiete kvalitnú pažiť? Antialergickú a bez éčok? Pri mojej smole by ma okamžite uštipla lesná včela do palca a skončil by som s tracheotómiou na áre. Ale chuť niekam vybehnúť, tá tu je. A keďže moje telíčko vyzerá po dlhej zime prekvapivo kypro a vlastného pinďúra už cez brucho poznám len po hmate (to viete, niekto tie sladkosti deckám musí pojesť, aby z toho nepochoreli), vybehol som do fitnessu.

 

Nie je to síce pažiť, ale v konečnom dôsledku to nie je až taký rozdiel - aj vo fitku stretnete rôznu faunu a môžete sa kochať pestrosťou prírodných druhov.

 

Ak ste to ešte neskúsili, priblížim vám v skratke zopár výrazných predstaviteľov fitnessfauny aj s malým výkladom.

 

 

Recepcia

 

Peroxidónia odutá

Prvého zaujímavého a typického živočícha môžete pozorovať už pri preberaní kľúčov. Priestor za pultíkom najčastejšie obýva peroxidónia odutá(blondinia insultae). Niekedy tvorí chovný párik, prípadne je v štádiu „pytačiek“ s našuchoreným „bušonderom zlatokrkým“, ktorý je majiteľom celého fitnessu. (Pri troche trpezlivosti sa vám podarí zhliadnuť roztomilé rituály pred párením). Peroxidónia sa vyznačuje úspornou vravou a jej jediným prejavom je zašomranie „..brý“ namiesto pozdravu. Zároveň tým dáva najavo neochotu páriť sa.

 

Trtúch bodroústy

V lokalite za pultom sa môže vyskytovať aj trtúch bodroústy(mongoloidus verbalis). Vyznačuje sa extrémnou húževnatosťou a ochotne vám poskytne možnosti vylepšenia vášho cvičenia. Najnovšie trendy má zmáknuté, prečítal všetky Muscle and Fitness, a necháva si ich posielať z Emeriky, lebo tie slovenské nestoja za nič. Zaujímavá, a doteraz málo prebádaná, je jeho obľuba fitness lôpt. Svoju loptičku si rád gúľa podobne ako scarabeus (u nás známy ako hovnivál) a celkom isto bude k tomu nabádať aj vás. Je presvedčený, že každý cvik je najmenej o 50% účinnejší, ak pri ňom balansujete na fitlopte. Pokojne vás bude presviedčať, že aj benchpress na fitlopte je super. Trtúchovia okrem toho ovládajú polguľové pololopty, gumy, švihadlá a podobné sprostosti, o ktoré nemáte záujem. Pozor! U niektorých jedincov môže opakované stretnutie s trtúchmi vyvolať alergickú reakciu.

 

Študentica hriechoplodná

Za pultami fitnesscentier je čoraz vzácnejšia študentica hriechoplodná(sexuella culpae). Väčšinou sa vyvinie z návštevníčky - študentky, ktorá si potrebuje privyrobiť, ale má zábrany privyrábať si rovnako, ako jej spolužiačky z krúžku. Mužské osadenstvo fitnesscentra sa pri nej často koncentruje a u samčekov spôsobuje vylučovanie rôznych sekrétov a hormónov. Snažia sa ju oblbovať hlúpymi rečami typu: „Slečna, vy ale máte postavičku. Ako často cvičíte?“  a podobne. Mužskí samčekovia si ju totiž často pletú s peroxidóniou, napriek tomu, že už podľa vonkajších znakov patrí do celkom inej čeľade. Je to spôsobené zvýšením vylučovaním mužského homónu po odcvičení. Preto aj 50-ročný obtlstlý taxikár s ľadvinovým pásom a muletovým účesom vníma sám seba ako svižného atléta a trúfa si predvádzať dvoriace tance.

 

 

Spoločným znakom všetkých spomenutých druhov je láska k tuc-tuc hudbe a ich presvedčenie, že pri ničom inom si tak dobre nezacvičíte. Zvláštnym rysom je potom opakovanie toho istého „obľúbeného“ CD zakaždým, keď fitness navštívite práve vy, až máte chuť CD rozlámať a narezať ním fitnesslopty.

 

Ale skutočná pastva pre dušu bádateľa sociofauny je:

 

 

Samotný fitness

 

Kolohnát medvedí

Podľa posledného sčítania vysokej zveri je v našich posilňovniach najčastejší kolohnát medvedí(ursus brachialis). Tento teritoriálny živočích sa často vyskytuje v pároch a s obľubou obsadzuje niekoľko náradí naraz, spravidla tie najvyťaženejšie. Čiže dva exempláre kolohnáta sa striedajú na hornej kladke a benchpresse a vôbec sa neponáhľajú. Posledné opakovanie zásadne končia hlasným „..Piče!“, jednak aby si ostatní uvedomili, že dal fakt kurwa vysokú hmotnosť, a jednak aby povzbudil svoj drsný imidž. Niektoré exempláre sa z rovnakých dôvodov nezdržia hlasných prejavov počas celého cvičenia - chrochcú, fučia a vzdychajú, čím si značkujú svoje teritórium. Náradie po sebe zásadne neodkladajú a činky nechávajú naložené, aby všetci čo najdlhšie mali možnosť obdivovať ich výkon.

 

Prdokvások jarný

K neškodným druhom patrí prdokvások jarný (fartineus vergilii). Fitness je pre neho spôsob, ako sa zbaviť nadbytočných kíl po dlhej zime. O samotné cvičenie mu ani tak nejde. Hojne sa vyskytuje vo všetkých fitnessoch v našich zemepisných šírkach. Ale len do obdobia leta, kedy začne sezóna grilovačiek a piva. Vtedy nadšenie pre cvičenie postupne opadáva a vo forme vypasenej pandravy prežíva až do ďalšej jari. Pozor, netreba si ho pliesť s prdokváskom obecným. Ten fitness navštevuje tiež kvôli silnému pocitu viny za svoje mrzké telo, ale motiváciou sú mu reakcie frajerky, prípadne okolia (v takom prípade je motiváciou aj získanie samičky za účelom párenia).

 

Smradivec potopudný

K veľmi častým, aj keď nebezpečným druhom patria jedinci z čeľade smradivcovitých. Najčastejší je smradivec potopudný(fekalides humusis). Spoznáte ho jednoducho - podľa typického sfarbenia (na oblečení má výraznú kresbu, tzv. „soľné mapy“) a ako už názov napovedá, podľa prenikavého zápachu hnilého mäsa. Na rozdiel od kvetu ráflézia (Rafflesia arnoldii) však zápachom neláka hmyz za účelom opelenia (aj keď okolo neho často krúži). Odpudivý puch je prejavom jeho nedostatočnej genetickej výbavy - smradivce nedokážu vnímať svoj vlastný pach a neuznávajú deodoranty. Dôvod odporu k deodorantom nie je doteraz celkom objasnený, ale podľa najnovších výskumov ide zrejme o atavizmus z čias, keď bol pach potu samičkami vnímaný ako sexuálne vzrušujúci a zvyšoval pravdepodobnosť párenia.

 

Trubička hopsavá

Je takmer isté, že aj bez pozornejšieho hľadania naďabíte v biotope fitnessov aj na samičky. V našich zemepisných šírkach sa najčastejšie vyskytujetrubička hopsavá(tubus saltus). Väčšinou sa zdržuje v oblastiach s vyššou koncertráciou strojov na aeróbnu aktivitu, ale v istej etape cvičenia sa presúva aj do teritória so strojmi na cvičenie. Stretnutie s trubičkou býva spravidla bolestivé, pretože sa zásadne pohybujú v pároch, prípadne v húfoch a ak stroje a lavičky napadne húf trubičiek hopsavých, je takmer nemožné v pokoji si zacvičiť. Ich cvičenie je sprevádzané tzv. klebetivým šumom a zásadne využívajú všetky stroje naraz. Vždy po jednej sérii a presúvajú sa na ďalší. Stroj napadnutý trubičkou má vždy rozhádzané nastavenia a ak sa trubičky vyskytnú vo fitnesse spolu s vami, dôrazne sa odporúča kontrola pred každou sériou, aby ste si nesekli po hlave vrchnou kladkou, na ktorej je odrazu namiesto 80, nastavených 10 kg.

 

Tlstoprdka úbohá a obstarožná

Veľmi podobnou charakteristikou sa vyznačuje čeľaď tlstoprdkovitých. Najčastejšie môžete stretnúť tlstoprdku úbohú(megaanus cruelli), alebo tlstoprdku obstarožnú(megaanus brontosauri). Obe sa líšia takmer nepatrne (často len vekom) a obe sa vyznačujú tragickou postavou. Väčšine fitnessu je jasné, že ak by na sebe chceli niečo zmeniť, museli by sa do fitnessu nasťahovať, ale zo súcitu ich ostatní jedinci nechávajú vykonávať tých pár nenápadných cvikov, po ktorých získavajú všetky tlstoprdky nádhernú sýtočervenú farbu.

 

Jebaňa vrtivá

Veľmi zriedka môžete naraziť aj na jebaňu vrtivú(koitusia spinalis). Prenikla k nám na začiatku 90-tych rokov, ale s nárastom počtu VIP klubov a počtu predaných domácich fitness strojov začali byť čoraz vzácnejšie. Jedná sa o nadmerne vyvinutú samičku, na ktorej je vidieť veľmi vzácny efekt, ktorý sa bežne u samičiek navštevujúcich fitness neprejavuje: je na nej vidieť, že chodí cvičiť. Je silne dráždivá a môže samčekom spôsobiť vážne zranenia, najmä ak v sede na stroji posiluje vonkajšie a vnútorné stehná.

 

 

Šatňa

 

Zaujímavý biotop, kde stretnete ďalšie zaujímavé druhy, je šatňa. Bohužiaľ, aby sa zabránilo nechcenému páreniu, šatne sú oddelené. Takže samičky obývajúce túto oblasť nedokážem na základe pozorovania popísať.

 

Tupohlávok mokraďný

Ako endemit sa v mužských šatniach vyskytuje tupohlávok mokraďný (mongoloid aqualis). Vyznačuje sa tým, že po osprchovaní sa nedokáže utrieť ešte v miestnosti so sprchami, ale na telíčku, vybavenom chĺpkami, vodu prenáša do šatne a spôsobuje tak typické mokré stopy. Tie sú dôvodom faktu, že tento druh je veľmi neobľúbený. Vďaka nemu pri prezúvaní často stúpite ponožkami do mokrej mláčky, prípadne sa na dlážke šatne vytvára vrstva solídneho humusu z podrážok prichádzajúcich cvičencov.

 

Značkonosič vôňopudný

Za zmienku stojí značkonosič vôňopudný (odorius decoratis). Typickým znakom je používanie silnej vrstvy parfému na prekrytie vlastného telesného pachu. Nosí biele značkové tepláky a z teplákov sa prezlieka do iných teplákov. V aute (vytjunená Fábia, ročník 2006) počúva slovenský hiphop.

 

Rozťahovač nadutý

Posledný druh, ktorý som mal možnosť pozorovať, je silne teritoriálny rozťahovač nadutý(bordelaris furiosi), ktorý na svoje prezlečenie potrebuje všetky priestory a lavičky, ktoré sú k dispozícii, takže vy si nemáte kam položiť ani len ruksak.

 

Proteínko vyziabnutý

Pri odchode môžete ešte natrafiť na rozkošného proteínka vyziabnutého(proteneus costralis), ktorý si dopĺňa nedostatok sebavedomia proteínovým koktailom, lebo je presvedčený, že mu pomôže viac, než kus vareného kuracieho cecku. A hlavne chce presvedčiť seba aj okolie, že to s tým cvičením myslí vážne, a už čoskoro sa mu začne samovoľne trhať rukáv na tričku ako Hulkovi.

 

 

Tak vidíte, koľká pestrosť! A to som ešte mnoho druhov a poddruhov nespomenul (vychádzal som len z prvého tohtoročného pozorovania). Vaše tipy privítam v diskusii.

 

Dovidenia na budúci víkend, kedy sa uskutoční celoslovenský odchyt a krúžkovanie proteínkov vyziabnutých!

 

pic by mangrowing